Νηπιαγωγείο: Αυτά είναι τα μυστικά της σωστής προετοιμασίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Νηπιαγωγείο: Αυτά είναι τα μυστικά της σωστής προετοιμασίας!

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, το οικογενειακό περιβάλλον παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο γενικότερα.
Η φράση «προετοιμάζω το παιδί μου», δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να παίξουν το ρόλο του/της νηπιαγωγού, αυτό αφήστε το στους ειδικούς. Αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά τους. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το στηρίξετε, να το συμβουλέψετε και να το βοηθήσετε να προετοιμαστεί όσο το δυνατό πιο εύκολα για την «πρώτη φορά!».
Πώς θα το προετοιμάσετε
  • Φροντίστε να αφήνετε το παιδί σας σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε ώστε να συνηθίσει την απουσία σας, πριν πάει στο νηπιαγωγείο.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Να μάθει δηλαδή να είναι ευγενικό, λέγοντας «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» όπου χρειάζεται, να μάθει να μοιράζεται και να έχει υπομονή.
  • Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Η ρουτίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Το παιδί θα πρέπει να κοιμάται νωρίς, ώστε να συμπληρώνεις τις απαραίτητες ώρες ύπνου για να μην νιώθει κουρασμένο και εξαντλημένο το πρωί.
  • Αγοράστε μαζί τα σχολικά που θα χρειαστεί. Αφήστε το να διαλέξει την τσαντούλα του, τα ταπεράκια και το παγουρίνο που θα χρειαστεί στο νηπιαγωγείο.
  • Μην ενθουσιάζεστε και μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Θα δεις θα κάνεις φίλους!», «Θα παίζουν τα παιδάκια μαζί σου!», «Θα μάθεις ωραία πράγματα!»... κλπ. Μπορεί η πρώτη επαφή να μην είναι έτσι όπως την περιγράφετε και το μικρό σας να απογοητευτεί και να μην θέλει να πάει ξανά.
  • Μιλήστε του για τη δική σας πρώτη φορά. Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούνε ιστορίες δικές σας. Για το πώς μεγαλώσατε, για το τι σκανταλιές κάνατε, για το αν σας μάλωναν και οι δικοί σας γονείς ή για το πώς ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο.
Εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Αν κάνετε όλα τα παραπάνω σίγουρα θα τα καταφέρετε!
Καλή σχολική χρονιά!

Περισσότερα θέματα για το νηπιαγωγείο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)