5 κίνδυνοι στο σπίτι που απειλούν την ασφάλεια του παιδιού και πώς να προφυλαχθείτε από αυτούς

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1

Τα παιδιά, με το που αρχίζουν να μπουσουλάνε, θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο! Το καθετί αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία γι' αυτά, που πρέπει οπωσδήποτε ν' ανακαλύψουν. Μαζί, όμως, με την περιέργειά τους αυξάνεται και η πιθανότητα ατυχημάτων στο σπίτι. Δείτε ποιοι είναι οι πιο συχνοί, "σπιτικοί" κίνδυνοι που μπορεί ν' απειλήσουν την υγεία τους και πώς μπορούν οι γονείς να τα προφυλάξετε από ενδεχόμενο ατύχημα.


1. Κουζίνα

Η κουζίνα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα στα μάτια των παιδιών. Βλέπουν τους γονείς ν' ανοιγοκλείνουν το ψυγείο, να μαγειρεύουν και να τρώνε στο τραπέζι. Όλα αυτά, το «προκαλούν» να εξερευνήσει τον χώρο, ο οποίος όμως μπορεί ν' αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Πώς να το προφυλάξετε
• Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο, τη λαδόκολλα και τις διαφανείς μεμβράνες φαγητού σε ντουλάπια στα οποία δεν φτάνει.
• Βάλτε τα μπαχαρικά σε σημείο που το παιδί δεν έχει πρόσβαση. Κάποια απ' αυτά μπορεί να είναι τοξικά ή σε κάποια μπορεί να εκδηλώσει αλλεργία το παιδί.
• Καλύψτε τις γωνίες και τις αιχμηρές άκρες του πάγκου και του τραπεζιού με τα ειδικά προστατευτικά. 
• Χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της κουζίνας όταν μαγειρεύετε. Τα παιδιά μπορούν σχετικά εύκολα να φτάσουν στα μπροστινά μάτια με το ενδεχόμενο να ρίξουν το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω τους και να καούν.
• Βάλτε ένα προστατευτικό ασφαλείας στο φούρνο με το οποίο το παιδί δεν θα μπορεί ν' αγγίξει τις εστίες του.
• Πάντα να κλείνετε το φούρνο, μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα. 
• Μην αφήνετε τα πλυμένα, αιχμηρά αντικείμενα μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Κάθε φορά που τελειώνει το πρόγραμμα, τοποθετήστε τα πίσω στη θέση τους και χρησιμοποιείστε τα ειδικά προστατευτικά για να μην μπορεί να τ' ανοίξει εύκολα το παιδί.

2. Ηλεκτρικές Συσκευές και πρίζες

Οι ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό έγκαυμα ή ακόμα και σε ηλεκτροπληξία, σε περίπτωση ατυχήματος. Γι' αυτό, αν το παιδί θέλει συνεχώς να πειράζει τα καλώδια και τις πρίζες, εξηγήστε του γιατί δεν είναι καλό να τις ακουμπάει και, αν δεν καταλαβαίνει, κάντε του μία πιο έντονη παρατήρηση.
Πώς να το προφυλάξετε
• Καλύψτε τις πρίζες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 
• Βάλτε τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές ψηλά, έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση σ' αυτές το παιδί. Στις συσκευές της κουζίνας δεν μπορεί να γίνει εύκολα αυτό, αλλά το η τηλεόραση και το DVD player, άνετα μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο ψηλό ράφι. Φροντίστε απλά να έχουν μία σταθερή βάση. Προσέξτε, ακόμα, να κρατάτε μακριά από το παιδί το σίδερο, όχι μόνο ενώ σιδερώνετε, αλλά και αφού τελειώσετε.
• Αν έχετε ηλεκτρική σόμπα ή θερμάστρα, μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς το ειδικό ενσωματωμένο, μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το παιδί ν' αναποδογυρίσει τη συσκευή και να προκαλέσει πυρκαγιά ή ακόμα και να καεί. Το ίδιο ισχύει και για τα τζάκια που πρέπει πάντα να καλύπτονται από το ειδικό προστατευτικό.
• Αποφύγετε να έχετε τα καλώδια σε κοινή θέα. Ακόμα και αν οι συσκευές δεν είναι στην πρίζα, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού για το παιδί.

3. Χημικά καθαριστικά και φάρμακα

Τα παιδιά συνηθίζουν ν' ανοιγοκλείνουν συρτάρια και ντουλάπια και ν' ανακατεύουν οτιδήποτε βρίσκουν μέσα. Πολλές φορές, μάλιστα, προσπαθούν ακόμα και να γευτούν κάποια από τα ευρήματά τους, τα οποία μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες. Τα καθαριστικά του σπιτιού και τα φάρμακα είναι οι νούμερο 1 ύποπτοι σ' αυτή τη λίστα.
Πώς να το προφυλάξετε
• Αποθηκεύστε όλα τα χημικά και καθαριστικά σε μέρος που το παιδί δεν έχει πρόσβαση. Μία καλή ιδέα είναι να τα βάλετε σ' ένα ψηλό ράφι στη μεταλλική ντουλάπα του μπαλκονιού.
• Τα φάρμακα καλό θα είναι να τα έχετε συγκεντρωμένα σε ένα ειδικό κουτί φαρμακείου το οποίο θα πρέπει να είναι κλειδωμένο ή να το «κρύψετε» σε ένα δυσπρόσβατο για το παιδί ντουλάπι.
• Για να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος, μπορείτε να τοποθετήσετε στα ντουλάπια τις ειδικές ασφάλειες, με τις οποίες το παιδί δεν θα μπορεί να τα ανοίγει.
• Σε περίπτωση που έχετε έστω και την παραμικρή υποψία ότι το παιδί έχει φάει ή καταπιεί ένα «επικίνδυνο» προϊόν, καλέστε αμέσως τo Κέντρο Δηλητηριάσεων.

4. Μπάνιο

Η ώρα του μπάνιου πρέπει να είναι ευχάριστη για το παιδί, ωστόσο κρύβει κάποιους κινδύνους που θα πρέπει ν' αποτρέψετε, γιατί η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού είναι ισχυρή, ενώ πάντα υπάρχει το σπάνιο ενδεχόμενο πνιγμού.
Πώς να το προφυλάξετε
• Φροντίστε να είστε συνεχώς δίπλα στο παιδί. Αν χρησιμοποιείτε το ειδικό καθισματάκι για το μπάνιο, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του. Έρευνες έδειξαν ότι η λανθασμένη χρήση του μπορεί ν' αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του μωρού.

• Τοποθετήστε τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν σ' ένα ψηλό ράφι για να μην μπει στον «πειρασμό» να τα δοκιμάσει.
• Κρατήστε το σε απόσταση ασφαλείας από την βρύση για να μην χτυπήσει το κεφάλι ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του.
• Ελέγχετε την θερμοκρασία του νερού κάθε φορά πριν κάνετε μπάνιο το παιδί, γιατί το πολύ ζεστό νερό μπορεί να του προκαλέσει ακόμα και έγκαυμα.
• Μην φύγετε καθόλου από το δωμάτιο. Ακόμα και ένα λεπτό να λείψετε μπορεί ν' αποβεί μοιραίο. Εντύπωση προκαλεί παλαιότερη μαρτυρία μίας μητέρας που άφησε το τεσσάρων ετών κοριτσάκι μόνο για λίγο και, μόλις γύρισε, το βρήκε να έχει αποκοιμηθεί μέσα στο νερό.

• Τέλος, φροντίστε να έχετε στεγνά χέρια όταν βγάζετε το παιδί από τη μπανιέρα για ν' αποφευχθεί ο κίνδυνος να γλιστρήσει μέσα από τα υγρά χέρια σας.

5. Κούνια

Η μόνη ώρα που το παιδί μένει μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, είναι όταν κοιμάται. Γι' αυτό, οι γονείς πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στα «μέτρα» που λαμβάνουν πριν βάλουν το παιδί για ύπνο, αφού ακόμα και στην κούνια οι τραυματισμοί είναι μία αρκετά μεγάλη πιθανότητα.
Πώς να το προφυλάξετε
• Αδειάστε την κούνια από τα μαξιλάρια, τα παιχνίδια ή τα καλύμματα, τουλάχιστον μέχρι το παιδί να κλείσει τον πρώτο χρόνο.
• Μην αφήνετε κενό μεγαλύτερο των 3 εκατοστών μεταξύ του στρώματος και των πλάγιων μερών της κούνιας, για να είναι σταθερό και να μην μετακινείται.
• Προτιμήστε ένα στρώμα σχετικά σκληρό. Τα πολύ μαλακά στρώματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν κενά, στα οποία μπορεί να χωρέσει το κεφάλι του μωρού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
• Αν τα πλάγια μέρη της κούνιας αποσπώνται, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στερεωμένα για ν' αποφευχθεί ο κίνδυνος να πέσει το παιδί.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου