Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς για την πειθαρχία των παιδιών τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πειθαρχία:Τα συνηθέστερα λάθη των γονιών

Η πειθαρχία για πολλούς γονείς είναι μια σκληρή λέξη γι'αυτό προτιμούν να χρησιμοποιούν λέξεις όπως τιμωρία ή συμμόρφωση. Όποια και αν επιλέξουν, το ζητούμενο είναι ένα: Πώς την επιβάλλουν στα παιδιά για να έχει  αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο οικογένειας και γάμου Αaron Anderson, «υπάρχουν τέσσερις βασικοί κανόνες για την πειθαρχία που δεν πρέπει να παραβαίνει η οικογένεια.» Οι κανόνες αυτοί είναι : 
Συνέπεια
Οι γονείς πρέπει να είναι συνεπείς όταν βάζουν τιμωρίες στα παιδιά τους. Δεν πρέπει να υποχωρούν στα κλάματα όταν το παιδί είναι τιμωρία ενώ θα πρέπει η τιμωρία να επαναλαμβάνεται στο μέλλον αν ξανακάνει το ίδιο λάθος.Η ασυνέπεια περνάει λάθος μήνυμα στα παιδιά τα οποία θα πιστέψουν ότι μπορούν και να «τη γλιτώσουν».
Όχι απειλές για τιμωρία που δεν θα επιβληθεί
Απειλές που είναι αβάσιμες και τα παιδιά γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, πρέπει να αποφεύγονται.Οι γονείς «υπόσχονται» μια τιμωρία που πραγματικά σκοπεύουν να τηρήσουν. Αν πουν για παράδειγμα ότι αν δεν ησυχάσει θα πετάξουν το αγαπημένο του παιχνίδι, θα πρέπει να το κάνουν.
Πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να τηρήσουν την τιμωρία που βάζουν
Τη στιγμή που απειλούν τα παιδιά τους ότι θα τα κλείσουν στο δωμάτιο για μία μέρα, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει μια τέτοια τιμωρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία τους στα μάτια των παιδιών τους. Όταν αποφασίζουν ποια τιμωρία αξίζει στα παραπτώματα των παιδιών τους θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να την επιβάλουν .
Επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς
Οι επιβραβεύσεις είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- απαραίτητες από τις τιμωρίες, αφού ενθαρρύνουν τη σωστή συμπεριφορά και βελτιώνουν τη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών.Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν μπερδεμένα μηνύματα για το τι είναι σωστό και τι λάθος.

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)