Τα οφέλη αφήγησης ιστοριών στα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αυτά είναι τα πέντε οφέλη αφήγησης ιστοριών στα παιδιά
Ως υπεύθυνοι γονείς, πόσο συχνά αλήθεια αφηγείστε μια ιστορία στα παιδιά σας; Η απάντηση, αυτές τις μέρες, μπορεί να είναι «σπάνια» ή «ποτέ».
Σήμερα, οι νέοι γονείς έχουν μία τεράστια πίεση τόσο από τον επαγγελματικό τους χώρο όσο και από τον προσωπικό (δουλειές στο σπίτι, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες), συνεπώς ο οποιοσδήποτε χρόνος στο σπίτι το βράδυ, θεωρείται χρόνος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Η μικρότερη ποσότητα του ελεύθερου διαθέσιμου χρόνου και ο εθισμός στην τεχνολογία και το internet έχουν καταφέρει να «εξαφανίσουν» τη μαγεία της αφήγησης.
Ωστόσο η αφήγηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εν γένει την προσωπικότητα του παιδιού. Εξάλλου πρόκειται για μια πανάρχαια παράδοση που έχει ακολουθηθεί από όλους τους γονείς ανά τον κόσμο. Οι παλαιότεροι γονείς έλεγαν παραμύθια και διάφορες ιστορίες στα παιδιά πριν κοιμηθούν.
Οι γονείς αυτές τις μέρες όμως θεωρούν ευκολότερο να βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο αφήνοντάς τα να δουν ένα αγαπημένο καρτούν στο τάμπλετ, από το να κάτσουν δίπλα τους και να τους διαβάσουν μια όμορφη ιστορία. Αυτό που φαίνεται ως μια απλή απόλαυση της παιδικής ηλικίας έχει πολλά οφέλη και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να βρίσκετε χρόνο κάθε βράδυ να διαβάζετε στα παιδιά σας έστω μια ιστορία.
Υπάρχουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα της αφήγησης για τα παιδιά, εμείς ωστόσο θα σας αποκαλύψουμε τα 5 κορυφαία οφέλη της αφήγησης για τα παιδιά που απλά δεν πρέπει να στερείτε από τα παιδιά σας.
1. Ενσταλάζει αρετές στο παιδί σας
Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο αγαπούν τις ιστορίες. Θέλουν να ξέρουν περισσότερα για τον αγαπημένο τους χαρακτήρα και συχνά προσπαθούν να τον μιμηθούν. Με το να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά σας που έχουν ένα βαρύτερο νόημα μπορεί να μάθουν για τη σοφία, το θάρρος και την ειλικρίνεια από μικρή ηλικία.
2. Γνωρίζουν για τον πολιτισμό και τις ρίζες τους
Λέγοντας στα παιδιά σας ιστορίες από την παιδική ηλικία σας και για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις από το παρελθόν σας, θα αρχίσουν να μαθαίνουν για τις παραδόσεις και για διάφορα έθιμα της οικογένειά σας. Μοιραστείτε ιστορίες μαζί τους, σχετικά με διάφορα μέλη της οικογένειας, θα τα βοηθήσει να μάθουν για την καταγωγή τους καλύτερα.
3. Ενισχύει τη γλωσσομάθειά τους
Μια ιστορία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν νέες λέξεις και νέες φράσεις που μέχρι πριν δεν είχαν ακούσει ξανά. Η αφήγηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας νέες λέξεις που αργότερα θα μπορούν να χρησιμοποιούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο.
4. Βελτιώνει ακουστικές ικανότητες
Τα περισσότερα παιδιά έχουν συνήθως μικρότερο εύρος προσοχής και είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε κάτι για αρκετή ώρα. Επίσης, καταλήγουν να μιλάνε περισσότερο, αντί να ακούνε. Η αφήγηση ιστοριών στα παιδιά, δεν εξασφαλίζει μόνο ότι θα είναι πιο προσεκτικά στο μέλλον, αλλά επίσης θα είναι και πρόθυμα να ακούσουν και να καταλάβουν.
5. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους
Τα παιδιά ακούγοντας μια ιστορία, μπορεί να φανταστούν τους χαρακτήρες και το σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η ιστορία που τους διαβάζετε. Μπαίνουν στη διαδικασία, να οπτικοποιούν μέσα στο μικρό τους μυαλουδάκι, αυτό το οποίο ακούνε. Κάτι τέτοιο ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητά τους , καθιστώντας τα πιο ευφάνταστα και ανοιχτά σε νέες ιδέες!
Η αφήγηση των ιστοριών είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μην αφήνετε να χάνει το παιδί σας αυτό το απλό αλλά εξαιρετικά σημαντικό μέρος της παιδικής του ηλικίας.
Καλή αφήγηση!


Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)