Ακολουθήστε ή ακολουθείστε;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Αρκετοί μπερδεύονται με την ορθογραφία της προστακτικής, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα. Θα θυμάστε τρεις περιπτώσεις μόνο, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο:

1) Τα ρήματα της α' συζυγίας (-ω, π.χ. αρχίζω) κρατάνε στην προστακτική το ίδιο -ι- που έχουν και στην οριστική ενεστώτα. Έτσι έχουμε: αρχίζω -> άρχισε, δανείζω -> δάνεισε, δακρύζω -> δάκρυσε, κτλ.

2) Τα ρήματα της β' συζυγίας (-ώ, π.χ. μιλώ) στην προστακτική παίρνουν -η-. Έτσι έχουμε: μιλώ -> μίλησε, αγαπώ > αγάπησε, μισώ -> μίσησε, κτλ.

3) Τα ρήματα της παθητικής φωνής (-μαι, π.χ. αγαπιέμαι) στην προστακτική παίρνουν -ει-. Έτσι έχουμε: αγαπιέμαι -> αγαπηθείτε, χτενίζομαι -> χτενιστείτε, λούζομαι -> λουστείτε.

Επομένως, αν θέλουμε να πούμε σε κάποιους να μας ακολουθήσουν, το σωστό είναι ακολουθήστε, μιας και ανήκει στη δεύτερη περίπτωση. 

Προσοχή, όμως, γιατί υπάρχει και τύπος ακολουθείστε, στο β' πληθυντικό οριστικής ενεστώτα, αλλά και προστακτικής ενεστώτα για την παθητική φωνή (ακολουθούμαι). Π.χ. εσείς ακολουθείστε από κάποιους άλλους.

Συνοψίζοντας: εσείς ακολουθήστε κάποιον, εσείς ακολουθείστε από κάποιον.

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)