3 παιχνίδια για τα κλάσματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αυτήν την περίοδο, δουλεύουμε στην τάξη τα κλάσματα με κάποιους από τους μαθητές.
Μου αρέσει η χρήση παιχνιδιών στην τάξη και ειδικά σε σχέση με μαθηματικές έννοιες, καθώς οι έννοιες οπτικοποιούνται και γίνονται περισσότερο κατανοητές ενώ οι μαθητές που "φοβούνται" τις ασκήσεις των μαθηματικών, είναι πιο χαλαροί και στα πλαίσια του παιχνιδιού δεν έχουν άγχος, σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης. 
Επιπλέον, οι μαθητές έχουν ισχυρότερα κίνητρα και αυξημένη συμμετοχή στις δραστηριότητες.
Τα παιχνίδια που θα παρουσιάσω, μπορείτε να τα βρείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο, να τα εκτυπώσετε και να τα πλαστικοποιήσετε.
Και τα τρία παιχνίδια είναι παιχνίδια "ταιριάσματος" και απεικονίζουν κλάσματα με διαφορετικούς τρόπους π.χ. σε σχήματα, σε σύνολα ή σε αγαπημένα σνακ όπως η πίτσα.

Ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες με τις εικόνες είναι να δώσετε τον ίδιο αριθμό καρτών σε κάθε μαθητή που συμμετέχει στο παιχνίδι και να τους ζητήσετε να σχηματίσουν το κλάσμα σε ένα φύλλο χαρτί. 

Νικητής είναι αυτός που έχει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, οι μαθητές μπορούν να παίξουν έναν επαναληπτικό γύρο με διαφορετικές κάρτες.



Παιχνίδι ν.1 - Κλάσματα και σχήματα

Αποτελείται από 24 μεγάλες κάρτες με κλάσματα και τις απεικονίσεις τους σε διαφορετικά σχήματα. Βρείτε το εδώ και κατεβάστε το μετά από δωρεάν εγγραφή.
 
  
    

Παιχνίδι ν.2 - Ώρα για πίτσα

Αποτελείται από 24 κάρτες που παρουσιάζουν πίτσες με διαφορετικό αριθμό κομματιών. Στις κάρτες αναγράφεται η ποσότητα του κλάσματος στα αγγλικά. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο και να σβήσετε τις λεζάντες όπως έκανα και εγώ, ώστε οι μαθητές να προσπαθούν να βρουν το σωστό κλάσμα (π.χ Πες χρησιμοποιώντας ένα κλάσμα πόσα κομμάτια έχουν φαγωθεί / πόσα δεν έχουν φαγωθεί). Βρείτε το εδώ.

                 

Παιχνίδι ν.3 - Κλάσματα και σύνολα. 

Αποτελείται από 36 μικρές κάρτες με κλάσματα και σύνολα κουκίδων. Βρείτε το εδώ και κατεβάστε το μετά απο δωρεάν εγγραφή. Προτείνω να το εκτυπώσετε σε χρωματιστό χαρτί.


Καλή τύχη στο κόψιμο και στην πλαστικοποίηση!


Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)