ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

1/6/17

9 τρόποι για να γίνετε η καλύτερη μαμά του κόσμου!
Γίνετε καλύτερη μαμά
  • Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι μεγαλώσατε τα παιδιά σας όσο καλύτερα μπορούσατε. Σίγουρα θα έχετε πολλές ευχάριστες αναμνήσεις με τα παιδιά σας, όμως η αλήθεια είναι πως η μητρότητα είναι ένας πολύ δύσκολος ρόλος. Δεν υπάρχει τέλεια μαμά. Αν όμως στηρίζετε τα παιδιά σας και τα ενθαρρύνετε, τα αγαπάτε και τα σέβεστε, νοιάζεστε και δείχνετε όλα αυτά, τότε έχετε κάνει καλή δουλειά και αξίζετε να πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας.
  • Κάντε την αυτοκριτική σας. Όλα τα παιδιά θέλουν να έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους, όποια κι αν είναι η ηλικία τους. Ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι ενήλικες πλέον, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί τους. Παραδεχτείτε τα λάθη σας και ζητήστε συγγνώμη για αυτά. Διορθώστε και βελτιώστε τη σχέση σας μαζί τους.
  • Μην έχετε υψηλές προσδοκίες. Τα παιδιά σας είναι ενήλικα και έχουν τη δική τους ζωή. Δεχτείτε ότι δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα έκαναν στην παιδική τους ηλικία. Αφήστε τα να εκφράσουν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους με τον τρόπο που μπορούν και στον χρόνο που έχουν. Μην τα φορτώνετε ενοχές. Οι ενοχές παγώνουν και απομακρύνουν τους ανθρώπους γύρω μας. Μην τις χρησιμοποιήσετε στα παιδιά σας, ακόμα κι αν το κάνετε άθελά σας.
  • Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε τα εσείς. Μην περιμένετε να σας τηλεφωνήσουν εκείνα για να σας ευχηθούν. Καλέστε τα και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Ζήσατε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ως μαμά. Πρόκειται για μία εμπειρία ζωής, που μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Εκφράστε τα λοιπόν και δείξτε τους την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σας.
  • Τα παιδιά σας δεν σας χρωστάνε. Εσείς επιλέξατε να αποκτήσετε παιδιά. Ήταν μια επιλογή με βάση τις ανάγκες και τις προσωπικές σας προσδοκίες για να νιώσετε ολοκληρωμένες στη ζωή σας. Τα παιδιά σας δεν είναι υποχρεωμένα σε εσάς. Θα εκτιμήσουν και θα προσφέρουν πίσω όσα μπορούν και όπως μπορούν, δεδομένου ότι έχουν και τις δικές τους υποχρεώσεις και προσδοκίες. Αν επιλέξατε να ‘θυσιαστείτε’ για εκείνα, ήταν μια δική σας λανθασμένη απόφαση για την οποία δεν ευθύνονται τα παιδιά σας.
  • Δείξτε τους ότι είστε περήφανες για εκείνα. Κάντε αυτή την ημέρα μια αφορμή για να τους δείξετε ότι καμαρώνετε για όσα έχουν πετύχει και τι άνθρωποι έχουν γίνει. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για τη ζωή τους, ρωτώντας τους λεπτομέρειες που ίσως δεν ρωτάτε τόσο καιρό. Να θυμάστε πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν πάντοτε ανάγκη να καταλάβουν ότι οι γονείς τους είναι περήφανοι για εκείνα.
  • Μην γίνεστε επικριτικές μαζί τους. Τα παιδιά σας έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές, σωστές και λανθασμένες. Δεν χρειάζονται μια μαμά που θα τους λέει συνέχεια ότι δεν μεγαλώνουν σωστά τα δικά τους παιδιά ή που θα τους υπενθυμίζει τα λάθη που έχουν κάνει στις σπουδές τους, στην εργασία τους κ.λπ. Χρειάζονται συμβουλές μέσα από την εμπειρία σας, στήριξη και αποδοχή των λαθών τους. Αυτό σημαίνει μαμά.
  • Θυμηθείτε και τη δική σας μαμά. Ευχηθείτε της κι εκείνης, όσο μεγάλη κι αν είναι. Αν δεν ζει μοιραστείτε με τα ενήλικα παιδιά σας όμορφες αναμνήσεις από τη σχέση σας μαζί της. Είναι η συναισθηματική κληρονομιά που σας άφησε και η ιστορία της οικογένειάς σας που αξίζει να κρατήσετε.
  • Γίνετε και καλύτερη γιαγιά. Αν είστε γιαγιά πλέον, δείξτε στα εγγόνια σας αγάπη και κάντε τα να νιώθουν σημαντικά στη ζωή σας. Μιλήστε τους για το ρόλο της μητέρας και βοηθήστε τα να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το δεσμό τους με τη δική τους μαμά. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της αγάπης όταν εκφράζεται: μεταδίδεται βαθιά μέσα μας, από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger