ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

4/7/17

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2017 σε ΑΕΙ και ΤΕΙΗ ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων θα επιτρέψει τη σύγκριση με τις περυσινές επιδόσεις και άρα ευκρινή συμπεράσματα για την τάση των βάσεων εισαγωγής. Πάντως, από τις έως τώρα πληροφορίες από τη βαθμολόγηση των γραπτών και τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού- αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα πρώτα συμπεράσματα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο, ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων σε Αρχαία και Ιστορία θεωρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων «δείχνει» διατήρηση των βάσεων εισαγωγής τόσο των υψηλόβαθμων σχολών (νομικές, ψυχολογίες) όσο και των μεσαίων (φιλολογικά τμήματα) στα ίδια επίπεδα. Ενδεικτικά, η Νομική Αθηνών πέρυσι ήταν στα 18.229 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου η τάση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό –δεν έχει γίνει γνωστό– των γραπτών κάτω από τη βάση σε Αρχαία και Ιστορία (μαθήματα υψηλής βαρύτητας). Θα υπάρξουν, δηλαδή, αυξομειώσεις των χαμηλόβαθμων βάσεων.

• 2ο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.): Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους φετινούς υποψηφίους όπως φάνηκε και από τις επιδόσεις τελικά αρκετών αριστούχων. Συνεκτιμώντας την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με το 2016 αλλά και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική για όλες τις σχολές του πεδίου, χωρίς να αποκλείεται η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ να βρεθεί περί τα 18.500 μόρια (πέρυσι στα 18.628). Βεβαίως, λόγω της μείωσης των γραπτών πάνω από 18, θα καταγραφεί υπερσυγκέντρωση επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.

• 3ο, υγείας: Οι μετριότερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού θα ισορροπήσουν την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές. Αλλωστε, ετησίως έχει παρατηρηθεί ότι σε τόσο υψηλά επίπεδα –ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063– δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις. Στα παραϊατρικά ΤΕΙ οι βαθμολογίες ενισχύουν τις πτωτικές τάσεις, που θα περιορισθούν εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών που θα τα επιλέξουν ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

• 4ο, εκπαίδευσης: Η περυσινή πτώση τους κάτω από τα 10.000 μόρια (ενδεικτικά η βάση στο Παιδαγωγικό Ρόδου ήταν 9.887 μόρια) και η φετινή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στα μαθήματα «κλειδιά» για το πεδίο, και οι καλύτερες επιδόσεις τους, αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της σαφούς ανόδου των βάσεων εισαγωγής.

• 5ο, οικονομίας – διοίκησης: Η αποτυχία στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του πεδίου, ενώ στην πτώση συμβάλλει και η αύξηση του αριθμού όσων εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger