Τι να δείτε στη Ρώμη - Ταξιδιωτικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Υπάρχει μια πόλη με τόσο βαριά Ιστορία που την νιώθεις παντού. Υπάρχει μια πρωτεύουσα που έχει για προίκα παλάτια, βασιλικές και αρχαία κομψοτεχνήματα, αλλά έχει και ολοζώντανες πλατείες, design μπαράκια και μυρωδιές από φρεσκοκομμένο εσπρέσο και πίτσα ανά δύο τουλάχιστον βήματα. Υπάρχει ένα ιστορικό κέντρο που κρύβει ένα κρατίδιο γεμάτο θησαυρούς στην καρδιά του, και που φιλοξενεί ρομαντικούς περιπάτους δίπλα από ποτάμια και σιντριβάνια. Μια ευρωπαϊκή μητρόπολη που κάποτε ήταν η Πρωτεύουσα του Κόσμου. Μια πόλη που έχει κάτι για όλους. Υπάρχει η Ρώμη. 

Περιδιαβαίνοντας την Αιώνια Πόλη 



Η ιταλική πρωτεύουσα έχει έναν μαγικό τρόπο να συνδέει την Ιστορία της με την σύγχρονη ζωή, κάτι που αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα βήματα στην πόλη. Και μιας και μιλήσαμε για βήματα, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε να έχετε μαζί σας τα αθλητικά σας παπούτσια, μιας και το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το ιστορικό της κέντρο. 

Περπατώντας θα περιδιαβείτε την Αρχαία Αγορά και το Κολοσσαίο για να θαυμάσετε τα απομεινάρια της αρχαίας ρωμαϊκής αίγλης, αλλά και των ετρουσκικών μνημείων που μας ταξιδεύουν ακόμη πιο πίσω στα βάθη των αιώνων. Περπατώντας θα ανακαλύψετε τις περίφημες πιάτσες της Ρώμης, όπως την Piazza Navona, την Piazza Venezia, την Piazza del Popolo και την Piazza di Spagna. Και κάπως έτσι θα δείτε μπροστά σας αυτό το πάντρεμα της Ιστορίας με την καθημερινότητα: Όπως αυτό που συντελείται σε κάθε λαϊκή αγορά που στήνεται σε μια παλιά piazza, σε ένα hip μπαράκι που στεγάζεται σε ένα αναγεννησιακό palazzo ή στα fresco του Μιχαήλ Άγγελου και τα γλυπτά του Μπερνίνι που βρίσκονται παντού και αποδεικνύουν ότι η Ρώμη δεν θέλει να κρύψει την Τέχνη της σε γκαλερί: Είναι ολόκληρη μία ανοιχτή γκαλερί. 

Φύγαμε λοιπόν για το centro storico της Αιώνιας Πόλης, που αν το επισκέπτεστε για πρώτη φορά, επιβάλλεται να δείτε τα κυριότερα αξιοθέατα τα οποία θα παραθέσουμε πιο κάτω, φροντίζοντας όμως να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες. Αυτές είναι οι γραφικοί τύποι που είναι ντυμένοι Ρωμαίοι έξω από κάθε αξιοθέατο και σχεδόν με τραμπουκικό τρόπο απαιτούν τρελά ποσά αν τολμήσετε να στρέψετε την φωτογραφική σας μηχανή προς το μέρος τους. Είναι τα μπουκαλάκια νερού που γύρω από το Κολοσσαίο στοιχίζουν όσο δύο… εξάδες του supermarket. Είναι οι πορτοφολάδες που καραδοκούν στα Μέσα Μεταφοράς και επιδεικνύουν… υπερβάλλον ιταλικό ταμπεραμέντο, η κίνηση στους δρόμους αν επιλέξετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και η επιλογή café ή τρατορίας με το κριτήριο «το πρώτο που βλέπουμε μπροστά μας με πολύ κόσμο». Αφού σας προειδοποιήσαμε, περνάμε… στο ψητό. 

Τα top αξιοθέατα της Ρώμης 


*Κολοσσαίο και Αρχαία Αγορά 
Η μεγαλειώδης αρένα μονομαχιών της αρχαίας Ρώμης αποτελεί το καμάρι της πόλης, που μπορεί να μην υπερηφανεύεται για τις σφαγές οι οποίες εκτυλίχθησαν σε αυτή, αλλά μπορεί να το κάνει για το 50.000 θέσεων σπουδαίο αρχιτεκτόνημα με τις τρεις σειρές αψίδων στα τείχη του και το πάντρεμα ιονικού, δωρικού και κορινθιακού ρυθμού. Το μνημείο είναι επισκέψιμο από τις 8.30 το πρωί ως τη δύση του ήλιου και το εισιτήριο στοιχίζει 12€. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται η είσοδος για την Αρχαία Αγορά, με έναν περίπατο μέσα από την οποία θα βρεθείτε ανάμεσα σε μνημεία της ρωμαϊκής εποχής, βασιλικές και μονοπάτια που θα σας ταξιδέψουν στα βάθη της Ιστορίας – το εισιτήριο είναι ενιαίο με αυτό του Κολοσσαίου. 

*Οι λόφοι της πόλης Επτά είναι οι λόφοι που υψώνονται στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ αυτός του «Παλατίνο» είναι ο κεντρικότερος και στέκει ακριβώς στην άκρη της Αρχαίας Αγοράς. Η περιοχή αυτή ήταν η πλέον «αριστοκρατική» της αρχαίας Ρώμης και εδώ θεωρείται πως ο Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη. Εδώ επίσης έμενε ο Αυτοκράτορας, γι’ αυτό και θα βρείτε ολόκληρα συμπλέγματα αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν την αίγλη της περιοχής. Ο λόφος του Καπιτωλίου, από την άλλη, αποτελούσε την ρωμαϊκή ακρόπολη και φιλοξενεί μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια, χτισμένα γύρω από την piazza που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μιχαήλ Άγγελος. 



*Πάνθεον Ναός αφιερωμένος στους θεούς των κλασικών χρόνων, το Πάνθεον θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο οικοδόμημα της αρχαίας Ρώμης, ίσως το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα μιας πολιτείας που σήμερα φιλοξενεί τους τάφους, μεταξύ άλλων, του Ραφαήλ και πολλών βασιλιάδων. 

*Castel Sant’Angelo Κάποτε το ψηλότερο κτίριο της πόλης, το επιβλητικό οικοδόμημα χτίστηκε από τον Αδριανό για να αποτελέσει το Μαυσωλείο του, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε οχυρό και παπικό κάστρο, ενώ σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, προσφέροντας παράλληλα εξαιρετική θέα στον ποταμό Τίβερη και τις γέφυρές του, καθώς στέκει στην δεξιά του όχθη. 



*Βατικανό Το κρατίδιο του Βατικανού κρύβει σπουδαίους θησαυρούς, και δεν εννοούμε τις… διδαχές του Πάπα, ο οποίος βγαίνει στο μπαλκόνι της Κυριακές για να ευλογήσει τους πιστούς. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο χριστιανικό ναό του κόσμου, τη βασιλική του Αγίου Πέτρου που είχε την τύχη να κοσμηθεί από τα αριστουργήματα του Μπερνίνι και του Μιχαήλ Αγγέλου, εκεί που η Δυτική Εκκλησία θεωρεί πως ιδρύθηκε από τον απόστολο Πέτρο. Σημειώστε ότι από την κορυφή του ναού – και αφού ανεβείτε… 600 σκαλιά, θα απολαύσετε συγκλονιστική θέα προς την πόλη. 

Στην ίδια περιοχή, βρίσκονται τα «Μουσεία του Βατικανού», ένα σύμπλεγμα αιθουσών και αρχιτεκτονημάτων που συγκεντρώνουν ό,τι πολυτιμότερο και σπουδαιότερο έχει δημιουργηθεί κατόπιν παπικής παραγγελίας: Πινακοθήκες, ταπισερί, κεραμικά, μωσαϊκά, ενδυμασίες, παλάτια, γκαλερί, παπικά διαμερίσματα, τα δωμάτια του Ραφαήλ και παρεκκλήσια συνιστούν ένα κολοσσιαίο λαβύρινθο θησαυρών, με κορυφαίο δείγμα φυσικά την Cappella Sistina, εξολοκλήρου ζωγραφισμένη από τους μεγάλους «μάστορες» της Αναγέννησης, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος που φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή με την Μέρα της Κρίσης. Τα Μουσεία λειτουργούν από τις 9.00 ως τις 18.00, με ενιαίο εισιτήριο 16€.  



*Fontana di Trevi «Κρήνη στους τρεις δρόμους» σημαίνει το όνομα του διασημότερου σιντριβανιού του κόσμου, που χτίστηκε σύμφωνα με το έθιμο των Ρωμαίων, να στήνουν μια όμορφη κρήνη εκεί που τελειώνει κάθε υδραγωγείο. Εδώ λοιπόν έφτανε το υδραγωγείο που… πότιζε τη Ρώμη στα χρόνια της Αναγέννησης, εποχή που χτίστηκε και το τεράστιο αυτό σιντριβάνι με τα γλυπτά του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα. Το πιο… τουριστικό έθιμο θέλει όποιον πετά ένα νόμισμα στο σιντριβάνι να επιστρέφει στη Ρώμη. Αξίζει να περάσετε από εκεί το βράδυ, όταν ο ατμοσφαιρικός φωτισμός κάνει την Φοντάνα ακόμη πιο φαντασμαγορική. 

*Μουσείο και Γκαλερί Μποργκέζε Αν έχετε χρόνο για επίσκεψη σε μία και μόνο γκαλερί στη Ρώμη, αυτή θα πρέπει να είναι η επιλογή σας. Κι αυτό γιατί εκεί φυλάσσονται αριστουργήματα του Καραβάτζιο, του Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, γλυπτά του Μπερνίνι και άλλα αναγεννησιακά έργα τέχνης όπως fresco και μωσαϊκά που συγκέντρωσε ο Καρδινάλιος Μποργκέζε. 

*Σκάλα της Ισπανίας Το πλήρες όνομά της είναι Scalinata della Trinità dei Monti και σχεδιάστηκε από τον Francesco de Sanctis τον 18ο αιώνα για συνδέει την Piazza di Spagna με την εκκλησία Trinita dei Monti. Ντόπιοι και επισκέπτες της πόλης επιλέγουν την Σκαλινάτα για την εξαίσια θέα από τα σκαλοπάτια αλλά και για τον εντυπωσιακό της στολισμό τους ανοιξιάτικους μήνες – φυσικά, μια ανάσα από εκεί είναι και οι διασημότεροι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας για shopping μέχρι τελικής πτώσης. 

Πού να φάτε 


Ανάμεσα στα αυθεντικά espresso lungo που θα απολαύσετε στα αμέτρητα café του κέντρου, θα έχετε την ευκαιρία να «υποκύπτετε» στις αγαπημένες σπεσιαλιτέ των γειτόνων, ήτοι εξαιρετικές μακαρονάδες για ορεκτικό, πίτσες όπως θα έπρεπε να φτιάχνονται παντού και απολαυστικό gelato για το κλείσιμο. Ωραίες και οικονομικές ιταλικές γεύσεις (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο) θα απολαύσετε στα παρακάτω μέρη: 
-Στην Antica Stabia Pizzeria (Via Tiburtina 613) για να δοκιμάσετε ίσως την καλύτερη πίτσα της πόλης. 
-Στην Osteria Barberini (Via Della Purificazione 21) για εξαιρετικά πιάτα θαλασσινών, μπρουσκέτες με τρούφα, πεντανόστιμα φετουτσίνι και κεφτεδάκια με ντόπια κρασία σε ανεπιτήδευτο περιβάλλον. 
-Στην Osteria del Cavaliere (Via Alba, 32) για εξαιρετικά antipasti, πιάτα φρέσκων ζυμαρικών και διάσημα επιδόρπια τιραμισού και αμαρέτο. 
-Στο Bistro L’Allegro σε μια ήσυχη γειτονιά της Ρώμης, μακριά από τις τουριστικές παγίδες, για ωραιότατο φιλέτο, νόστιμες σούπες, καλοφτιαγμένα ριζότο αλλά και γαλλικές συνταγές. 
-Για πιο οικονομικές γεύσεις και νόστιμο street food, δοκιμάστε τις πίτσες του Pinsere Roma, το απίστευτο παγωτό της Gelateria La Romana, ή τα λαχταριστά Panini του Panino Divino Prati.  

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)