Γίνεται να διαβάζουμε γρήγορα καταλαβαίνοντας περισσότερα; Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς αυτό είναι εφικτό και στον εν λόγω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε – μεταξύ των άλλων- και κάποιες τεχνικές με τις οποίες μπορείτε να το καταφέρετε.
Ο χρόνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή. Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να αποκτάτε περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά; Ωστόσο για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη φυσιολογία μας, την ψυχολογία μας, την πνευματική μας συγκέντρωση, αλλά και να μάθουμε να διαβάζουμε βασιζόμενοι σε ορισμένες τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί της «ταχείας ανάγνωσης»…
Καταρχάς, εάν δεν έχετε φροντίσει τη φυσιολογία σας, τότε το διάβασμα θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για σας. Να αποφεύγετε να διαβάσετε όταν είστε:
- κουρασμένοι
- άυπνοι
- συναισθηματικά φορτισμένοι για το οτιδήποτε
Ο εγκέφαλός μας όταν είναι χαλαρός, είναι σαν «σφουγγάρι», ενώ όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι τείνει να «απωθεί» τις πληροφορίες…
Οπότε το να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάτσει να διαβάσει όταν ο νους μας είναι «γεμάτος» με… άλλες σκέψεις, τότε το διάβασμα θα είναι απλά χάσιμο χρόνου!
Οπότε πως μπορούμε να καταφέρουμε να διαβάζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά;
Tips για τη φυσιολογία σας
Η φυσιολογία μας επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία του διαβάσματος. Τι θα πρέπει να φροντίσουμε λοιπόν για να είμαστε σε καλή σωματική κατάσταση;
- Να έχουμε κοιμηθεί καλά
Με τουλάχιστον 8 ώρες καλού ύπνου, το μυαλό μας είναι ξεκούραστο και μπορεί να μαθαίνει πιο γρήγορα πληροφορίες.
- Να πίνουμε αρκετό νερό
- Να έχουμε φάει
- Να γυμναζόμαστε συστηματικά
Tips για τη συγκέντρωσή σας
- Να μην αποσπάται η προσοχή σας
Μην «μπαίνετε» κάθε τρεις και λίγο στο ίντερνετ, ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο ή άλλες σημειώσεις. Να σερφάρετε σε αυτό, όταν θα κάνετε κάποιο διάλειμμα. Αφήστε επίσης το κινητό σας κατά μέρος και επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο διάβασμά σας.
- Διαβάστε με «δείκτη»
Είτε με το δάχτυλό σας, είτε με στυλό. Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνετε το που κοιτάτε. Είναι σημαντικό να διαβάζετε με ρυθμό και έτσι μπορείτε να τον βρείτε και να τον διατηρήσετε.
Tips για ψυχολογία
- Έχετε στο νου σας τα κίνητρα για τα οποία διαβάζετε. Μη δείτε τη διαδικασία ως κάτι το υποχρεωτικό που έχετε να κάνετε και που δε σας αρέσει. Σκεφτείτε το ότι θα μάθετε κάτι που δεν γνωρίζετε μέχρι πρότινος ή το ότι εάν διαβάσετε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να γράψετε καλά στις εξετάσεις.
- Σκεφτείτε ότι με το διάβασμα εξασκείτε τον εγκέφαλό σας.
- Να έχετε περιέργεια για το τι διαβάζετε. Έχοντας περιέργεια να μάθουμε κάτι αυτόματα γινόμαστε και πιο συγκεντρωμένοι.
4 ειδικά tips για να διαβάσετε ένα βιβλίο γρήγορα και αποτελεσματικά
Οι ειδικοί της «ταχείας ανάγνωσης» προτείνουν 4 στάδια διαβάσματος:
- Κάντε ένα overview του βιβλίου
Ξεφυλλίστε γρήγορα το βιβλίο. Πάρτε μια «γεύση» περίπου τι θα μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο. Διαβάστε τα περιεχόμενα, και κυρίως το τι λέει η πρώτη και η τελευταία σελίδα του.
- Κάντε preview
Ξεφυλλίστε σελίδα-σελίδα το βιβλίο. Διαβάστε τους τίτλους ενοτήτων ή των παραγράφων, τα σχεδιαγράμματα κλπ.
- Κανονικό διάβασμα
Κρατήστε παράλληλα σημειώσεις σε ένα άλλο τετράδιο και υπογραμμίστε τα σημαντικότερα.
- Κάντε Review
Η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως και ίσως το κλειδί για την επιτυχία σε όλα! Με την επανάληψη μάθαμε να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο, να γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας κ.ο.κ…
Να σημειώσουμε, πριν κλείσουμε, ότι οι 4 αυτές τεχνικές, δεν ενδείκνυνται για το διάβασμα μυθιστορημάτων για ευνόητους λόγους. Συνίσταται – ως επί το πλείστον – για το διάβασμα εκπαιδευτικών βιβλίων π.χ. αυτοβελτίωσης, μαγειρικής, ψυχολογίας, ιστορίας κλπ.