Πώς θα μιλάτε με το παιδί για θέματα του σχολείου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



‘Πώς πήγε το σχολείο’; Είναι η πιο κλασική ερώτηση που κάνουμε στο παιδί και είναι δύσκολο να πάρουμε μία σύντομη και περιεκτική απάντηση, εφόσον είναι κάτι που ούτε οι ενήλικες μπορούν να κάνουν. Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν να κρατήσουν τις εμπειρίες τους προσωπικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να είστε διαθέσιμη, σε περίπτωση που θέλουν να μοιραστούν κάτι.

Το να μιλάτε με το παιδί για το σχολείο δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του. Έτσι ενισχύεται η ευζωία, η χαρά και η καλή ψυχική υγεία. Επίσης, ανακαλύπτετε το πώς βλέπει το σχολείο, τι περιμένει και πώς χειρίζεται τις προκλήσεις. Αν υπάρχουν προβλήματα, έρχεστε πιο εύκολα σε επαφή μαζί τους εφόσον έχετε ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί.

Μην κάνετε πολλές μαζεμένες ερωτήσεις, Απλά δείξτε ότι χαίρεστε που το βλέπετε όταν επιστρέφει από το σχολείο και μιλήστε για άσχετα θέματα. Θα δείτε ότι υπάρχουν μέρες που θα θέλει να μιλήσει για ζητήματα του σχολείου και άλλες που δεν έχει καμία διάθεση να το συζητήσει. Αν θέλετε να του κάνετε ερωτήσεις, μπορείτε να το κάνετε αλλά με θετική χροιά. Τι του άρεσε περισσότερο σήμερα, με ποιον έκανε παρέα, αν πέρασε καλά και τι του αρέσει περισσότερο στην τάξη του.

Αν το παιδί είναι στο δημοτικό, δώστε του την πλήρη προσοχή σας και βρείτε χρόνο μέσα στην ημέρα για να μιλήσετε. Δείξτε ενδιαφέρον και πάρτε σοβαρά αυτό που θέλει να μοιραστεί. Όταν μεγαλώσει και πάει στο γυμνάσιο, θα πρέπει να διατηρήσετε την επικοινωνία αλλά σεβόμενη την ανεξαρτησία του. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας όταν θέλει να σας εμπιστευτεί σοβαρά πράγματα, μην κριτικάρετε αυτά που ακούτε και μην αγνοείτε τις ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)