Νόστιμες συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου επιβάλλει μάζωξη με αγαπημένα πρόσωπα και παραδοσιακά εδέσματα! Στο τραπέζι πρωταγωνιστεί ο μπακαλιάρος, το ψάρι του Ευαγγελισμού όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Πιστοί σύντροφοί του, η σκορδαλιά -ή αλιάδα- αλλά και οι παντζαροσαλάτες, τα μαυρομάτικα, οι πατάτες και άλλες νοστιμιές! Πάρτε μια γεύση από τις παρακάτω συνταγές και ...ετοιμάστε ένα υπέροχο γεύμα!

Μπακαλιάρος με πατατοσκορδαλιά

Υλικά:
800 γρ. φιλέτα υγράλατου μπακαλιάρου
Νερό
1,5 φλ. λάδι
Για τη σκορδαλιά:
1 κιλό πατάτες oλόκληρες με τη φλούδα τους, πλυμένες
1 κεφάλι (10 σκελίδες) σκόρδο, οι σκελίδες καθαρισμένες και χωρίς το πράσινο φύτρο τους
140 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι δυνατό άσπρο
1 κ.γ. αλάτι
Για το κουρκούτι:
2 φλ. αλεύρι
1 φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
4-5 βρασμένα παντζάρια σε λεπτές ροδέλες (0.5 εκατ. περίπου)
Λίγο χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζετε τα φιλέτα ολόκληρα σε μπολ και τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα αφήνετε 2 λεπτά και πετάτε το νερό και όσο αλάτι βγήκε μέσα. Τα καλύπτετε με φρέσκο νερό και διαφανή μεμβράνη και τα βάζετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό 2-3 φορές την ημέρα και δοκιμάζετε ένα κομματάκι μετά από μιάμιση μέρα. Αν σας ικανοποιεί στο αλάτι, είναι έτοιμος. Τον βγάζετε, στραγγίζετε και τον βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τον τηγανίσετε. Αν είναι ακόμη αλμυρός συνεχίζετε την διαδικασία για άλλες 8-12 ώρες. (Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται σε 24 με 48 ώρες. Καλό είναι να τον βγάλετε τη σωστή ώρα, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι).
Ψήνετε τα παντζάρια στους 200 βαθμούς, τα καθαρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Συνεχίζετε με την σκορδαλιά. Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε νερό που να τις σκεπάζει για 20-25 λεπτά, τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε με το ανάλογο εργαλείο (όχι στο μίξερ). Βάζετε σε γουδί ή ανάλογου μεγέθους μπολ με ψηλά τοιχώματα, τα σκόρδα (χωρίς τις πράσινες ουρίτσες) με το αλάτι στον πάτο και με το γουδοχέρι τα χτυπάτε και τα γυρίζετε για 2 λεπτά να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τον πουρέ πατάτας και σταδιακά λάδι και ξίδι, γυρίζοντας το μείγμα να τα απορροφάει, περίπου 7-10 λεπτά, ανάλογα με την ευαισθησία σας. Δοκιμάστε και διορθώστε. Ανάλογα με το ξίδι και την γεύση που προτιμάτε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη ακόμη ποσότητα από τα υλικά.

Για να κάνετε το κουρκούτι, ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, μάλλον πηχτό. Συνεχίζετε με τον μπακαλιάρο. Aφαιρείτε από τα στεγνά φιλέτα το δέρμα τους, ξεκολλώντας το από την μια άκρη του πιο παχύ μέρους με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Τραβάτε το δέρμα του ψαριού με το χέρι και το βγάζετε. Σκουπίζετε το ψάρι και το κόβετε σε λωρίδες περίπου 2.5 εκατ. Τις βάζετε μέσα στο κουρκούτι να σκεπάζονται μ' αυτό. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε μέτρια πρός δυνατή φωτιά να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ρίχνοντας μέσα 1/2 κ.γ. κουρκούτι: θα πρέπει αμέσως να βγει στην επιφάνεια. Βάλτε προσεκτικά χωρίς να στραγγίζετε το κουρκούτι τα κομμάτια του ψαριού (χωρίς να παραγεμίζετε το τηγάνι) και τηγανίστε τα 2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας 2 φορές. Ο στόχος είναι να ροδοκοκκινίσουν χωρίς ν' αρπάξουν με την πρώτη και μαζί να ψηθεί το ψάρι εσωτερικά. Μεταφέρετε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πιατέλα με χαρτί να στραγγίσουν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο.
Συνταγή: pandespani.com

Πατατοσαλάτα με μαϊντανό και κάπαρη

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
2, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
Mαϊντανός
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο
2, 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι
Κάπαρη
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίσετε. Τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα που βράζει με μπόλικο αλατισμένο νερό. Όταν τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι, τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζετε σε ένα μπωλ και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε τα υλικά και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.
Χτυπάτε το λάδι με το ξύδι, προσθέτετε την μουστάρδα και όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα και ανακατεύετε ελαφρά πριν να σερβίρετε. Τελειώνετε προσθέτοντας την κάπαρη
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε σφιχτά αυγά κομμένα στα 4 ή 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους. Επίσης, αντί για την σάλτσα με λαδόξυδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι ανακατεμένο με 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα.
Συνταγή: tsemperlidou.gr

Μαυρομάτικα φασόλια με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά:
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1/4 φ. ξίδι από κρασί
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)
2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Τα βράζετε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζετε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζετε και τα αφληνετε να κρυώσουν. Τα βάζετε σε σαλατιέρα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού.
Χτυπάτε το λαδόξιδο με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνετε και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύετε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρετε.
Extra tip επιτυχίας: Ζεματάτε τα φασόλια για 5’ και πετάτε το νερό.
Συνταγή: argiro.gr


Σαλάτα παντζάρι με σέλερι, ξινόμηλο και καρύδια

Υλικά:
3 παντζάρια μεγάλα
1 ξινόμηλο
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
Για τη βινεγκρέτ:
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. μαγιονέζα
3 κ.σ. γιαούρτι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε τα παντζάρια. Τα τρίβετε στον χοντρό τρίφτη και τα αφήνετε να στραγγίξουν. Πλένετε το σέλερι και το κόβετε σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε μικρούς κύβους.
Χτυπάτε στο μούλτι το ελαιόλαδο και το ξίδι, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν. Ανακατεύετε σε μπολ τα παντζάρια, το ξινόμηλο, το σκόρδο και το σέλερι και τα περιχύνετε με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και σερβίρετε.
Συνταγή: womenonly.gr


Κρέμα μήλου

Υλικά:
500 ml έτοιμο χυμό μήλου
1 ξύλο κανέλλας
50 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
Σκόνη κανέλλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κρατάτε 100 ml από τον χυμό μήλου στην άκρη και βάζετε τον υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να βράσει, μαζί με το ξύλο κανέλας. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
Στον χυμό που κρατήσατε στην άκρη, αναμειγνύετε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάτε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτετε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε έως ότου η κρέμα πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά και αφαιρείτε το ξύλο κανέλας.
Αδειάζετε την κρέμα σε μικρά πλαστικά ή μεταλλικά φορμάκια και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν καλά και να στερεοποιηθούν. Για να τα ξεφορμάρετε, βυθίζετε την βάση τους σε καυτό νερό. Τα αναποδογυρίζετε σε πιατάκι, τα πασπαλίζετε με κανελίτσα και σερβίρετε.
Συνταγή: syntageskardias.blogspot.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)