Τα Κορν Φλέικς (νιφάδες καλαμποκιού) είναι πολύ δημοφιλή δημητριακά πρωινού που πρωτοδημιουργήθηκαν από τον Τζον Χάρβευ Κέλλογκ.
Ιστορία
Η ιστορία των κορν φλέικς ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν μια ομάδα Αντβεντιστών ξεκίνησε να αναζητά νέα τρόφιμα λόγω της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής που έκανε. Μέλη της ομάδας πειραματίστηκαν με διάφορους κόκκους δημητριακών, όπως σιτάρι, βρώμη, ρύζι, κριθάρι και φυσικά καλαμπόκι. Το 1894 ο γιατρός Τζον Χάρβευ Κέλλογκ που εργαζόταν στο Σανατόριο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν και χιλιαστής, χρησιμοποίησε αυτές τις συνταγές σαν μέρος μιας σκληρής δίαιτας των ασθενών του, η οποία περιλάμβανε τελείως ήπιες γεύσεις, καθώς ο Κέλλογκ πίστευε πως οι έντονες γεύσεις όπως οι γλυκιές ή οι καυτερές αυξάνουν τη σεξουαλική όρεξη. Κατά συνέπεια πίστευε ότι τα κορν φλέικς θα έχουν αναφροδισιακές ιδιότητες και θα μείωναν τη σεξουαλική επιθυμία.
Η ιδέα για τα κορν φλέικς ξεκίνησε από ατύχημα όταν ο γιατρός και ο αδερφός του άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι να καθίσει και έφυγαν για να ασχοληθούν με κάποια θέματα του Σανατορίου. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αλλά καθώς είχαν πολύ αυστηρό προϋπολογισμό αποφάσισαν να πιέσουν το ζυμάρι με πλάστες για να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιουργούνταν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς.
Οι νιφάδες ήταν πολύ δημοφιλείς στους ασθενείς και έτσι οι αδερφοί πειραματίστηκαν και με νιφάδες άλλων δημητριακών. Το 1906 ο Γουίλ Κηθ Κέλλογκ αποφάσισε να βγάλει το προϊόν στην αγορά. Για να το κάνει πιο φιλικό προς ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό προσέθεσε ζάχαρη κι αυτός ήταν ένας λόγος που τσακώθηκε με τον αδερφό του.
Η πιο γνωστή μασκότ των κορν φλέικς είναι ο πράσινος κόκορας.
Εκτός από την Κέλλογκς πλέον υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που παράγουν νιφάδες καλαμποκιού.
Συστατικά
Kellogg's κορν φλεικς
- καλαμπόκι
- ζάχαρη
- εκχύλισμα βύνης
- σιρόπι φρουκτόζης
- αλάτι
- σίδηρος
- νιασίνη
- ασκορβικό νάτριο
- ριβοφλαβίνη
- θειαμίνη
- Βιταμίνη A
- φολικό οξύ
- Βιταμίνη B12
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη Β
- Βιταμίνη Ε