Τουλάχιστον 10.600 αρχαία αντικείμενα της νεολιθικής εποχής "υποδέχτηκε" το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είχαν αφαιρεθεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καταλήγοντας στη Γερμανία
Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων αντικειμένων, οστράκων και εργαλείων, της νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα από τη Γερμανία, που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «υποδέχτηκε» την Δευτέρα (07/07) η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, παραβρέθηκαν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και η «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης, Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, από τη διατριβή της οποίας ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η όλη η περιπέτεια της επιστροφής.
«Μια Ελληνίδα αρχαιολόγος, μεταπτυχιακή στη Γερμανία, με άγρυπνα μάτια και άγρυπνο νου, εντοπίζει κάτι που της τραβάει την προσοχή, βρίσκει συμπαραστάτες συναδέλφους της κι ένα ινστιτούτο που αργότερα χρηματοδοτεί αυτές τις έρευνες, για να έχουμε σήμερα, πολλά χρόνια μετά, το ολοκληρωμένο σύνολο αυτής της επιστημονικής εγρήγορσης εδώ στην έδρα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Θα την έλεγα 'επιστροφή των Μυρίων', άλλων μυρίων, των 10.000 κομματιών, οστράκων και εργαλείων καθόλου ασήμαντων, γιατί σηματοδοτούν την εύφρονα παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία τη νεολιθική περίοδο, μια περίοδο που σημειώνεται πραγματική επανάσταση στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και τον συνάνθρωπό του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας.
«Είναι διπλή χαρά σήμερα να έχουμε τον επαναπατρισμό πλήθους νεολιθικών οστράκων και λίθινων εργαλείων από τη Γερμανία, καθώς σε αυτό συνεργαστήκαμε μαζί Γερμανοί, Έλληνες και Αυστριακοί αρχαιολόγοι. Μετά τα αρχαία αντικείμενα που είχαν επαναπατριστεί στο παρελθόν πριν από κάποια χρόνια, τώρα ξεκινάει μια νέα κίνηση που θεωρούμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών θα την προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Και καθώς όλοι μαζί πιστεύουμε σε αυτό, Έλληνες και Γερμανοί, θα έχουμε σίγουρα πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη.