Από όλες τις θεωρίες συνομωσίας που πλασάρονται στα διεθνή μίντια για την κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, η πιο προφανής ίσως –και πιο πρωτοφανής- διαφεύγει της δέουσας προσοχής.
Η μοιραία πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών από Άμστερνταμ για Κουάλα Λουμπούρ μετέφερε δεκάδες ερευνητές, κορυφαίους στην μάχη καταπολέμησης του AIDS, σε παγκόσμιο συνέδριο για την νόσο στην Μελβούρνη.
Ανάμεσα στους κορυφαίους κατά του AIDS, ταξίδευε και η παγκόσμια αυθεντία, ο ολλανδός ερευνητής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας Joep Lange. Διαβάστε εδώ ένα αφιέρωμα για το ποιος ήταν ο Joep Lange.
Άραγε πόσες δεκαετίες πίσω πάει τώρα η έρευνα για το AIDS όταν η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα θρηνεί τόσα κορυφαία στελέχη της ανάμεσα στους νεκρούς της πτήσης MH17 που φαίνεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο πάνω από την εμπόλεμη Ανατολική Ουκρανία;
Ο TrevorStratton, ειδικός για το AIDS από το Σύδνεϋ, το είπε ανοιχτά. «Η θεραπεία για το AIDS μπορεί να βρίσκονταν σε αυτό το αεροπλάνο…».
Ας ελπίσουμε πως οι συνεργάτες του καθηγητή Lang έχουν δίκιο όταν τονίζουν ότι ο Lang έφερε νέα ήθη στους κόλπους της έρευνας κατά του AIDS, προωθούσε την ομαδική δουλειά επιστημόνων και μίλαγε συνεχώς για την κοινωνική διάσταση της νόσου και την ανάγκη να υπάρχουν φτηνά φάρμακα για τις ανάγκες των πολλών και ιδίως των φτωχών.
Ο Lang βλέπετε, πέρα από πρωτοπόρος στην έρευνα κατά του AIDS (ο ίδιος δημιούργησε και το τεστ για τον εντοπισμό του ιού HIV στο αίμα) ήταν και ένας ακτιβιστής, κατά των συμφερόντων των φαρμακευτικών κολοσσών, που προήγαγε το φτηνό φάρμακο για την καταστολή του AIDS.
Ίσως η μεγαλύτερη του συνεισφορά στην μάχη κατά του AIDS να μην ήταν τόσο ο εντοπισμός του τρόπου αναπαραγωγής και εξάπλωσης του ιού ή τα συνδυαστικά φάρμακα που δημιούργησε, όσο οι μάχες που έδινε για να έχει πρόσβαση σε αυτά ο πολύς κόσμος.
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές αναφορές τουλάχιστον 100 επιβάτες του μοιραίου Μπόινγκ, ανάμεσα τους και οι αυθεντίες στην αντιμετώπιση του AIDS, ταξίδευαν για το παγκόσμιο συνέδριο στην Αυστραλία…
Ελπίδες για έλεγχο της επιδημίας
Ένα 24ωρο σχεδόν πριν καταρριφθεί το Μπόινγκ, τον γύρο του κόσμου έκανε η πιο θετική εξέλιξη που έχουμε ακούσει ποτέ για την καταπολέμηση του AIDS.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS, η επιδημία είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο έως το 2030.
Σημειώνεται από την υπηρεσία ότι ο αριθμός μολύνσεων από τον HIV αλλά και οι θάνατοι από AIDS μειώνονται.
Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερη διεθνής προσπάθεια σύμφωνα με τον ΟΗΕ για να επιτευχτεί ο στόχος αυτός καθώς ένα μεγάλο μέρος των ασθενών HIV ακόμα δεν έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, ιδιαίτερα στον φτωχό αναπτυσσόμενο κόσμο.
Λιγότεροι από τέσσερεις στους 10 με HIV λαμβάνουν ακόμα και σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία που μπορεί να τους σώσει τη ζωή σύμφωνα με τα στοιχεία, που αναμφίβολα θα βρίσκονταν στο τραπέζι της Συνόδου της Μελβούρνης για το AIDS, μαζί με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στον τρίτο Κόσμο για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο.
Δεν μπορεί φυσικά κανείς να διανοηθεί ότι οργανωμένα φαρμακευτικά-οικονομικά συμφέροντα θα έφταναν στο σημείο να ανατινάξουν ολόκληρο Μπόινγκ που μετέφερε την αφρόκρεμα της συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας, για να ελέγξουν τις ιατροφαρμακευτικές εξελίξεις και να κρατήσουν τις τιμές φαρμάκων- που δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς λαμβάνουν- σε υψηλά επίπεδα.
Μπορεί όμως να εκπλαγεί μαθαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «ανατινάζονται» στον αέρα οι κορυφαίοι στην καταπολέμηση του AIDS…
O καθηγητής RobinWeiss του Λονδίνου συγκρίνει τον χαμό του Langeμε αυτόν του JonathanMann. Και ο Mannόπως ακριβώς και αργότερα ο Lange, θεωρούνταν αυθεντίες, πρωτοπόροι και ακτιβιστές υπέρ των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων στην μάχη κατά του AIDS.
Τους δυο καθηγητές όμως συνδέει και μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Και οι δυο σκοτώθηκαν καθώς το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν -μαζί με επίσης κορυφαίους συνάδελφους τους- ανατινάχτηκε στον αέρα!
Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν η πτήση της Swissair 111 ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Γενεύη.
Δεν πρόλαβε ποτέ να φτάσει στον προορισμό της και να μεταφέρει τον Mannκαι τους άλλους επιστήμονες στο διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση του AIDS καθώς το αεροσκάφος McDonnellDouglasσυνετρίβη στην θάλασσα ανοιχτά στην NovaScotiaτου Καναδά σκοτώνοντας και τους 229 επιβαίνοντες…
Στο συνέδριο της Γενεύης ο πρωτοπόρος στην έρευνα για το AIDS και ακτιβιστής JonathanMann θα συζητούσε για μια παγκόσμια στρατηγική για την καταπολέμηση της ακόμα νεαρής επιδημίας.
Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος διήρκησε πάνω από τέσσερα ολόκληρα χρόνια και κόστισε πάνω από 38 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών του Καναδά, το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα επειδή είχε χρησιμοποιηθεί εύφλεκτο υλικό σε καλωδίωση το οποίο επέτρεψε σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε να εξαπλωθεί σε όλο το αεροσκάφος, χωρίς να μπορεί το πλήρωμα να την κατασβέσει.
Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά το τελικό πόρισμα για την πτήση 111 της Swissair, ο TomJuby, μέλος της ερευνητικής ομάδας για την συντριβή του αεροπλάνου, δήλωσε στο καναδικό CBC ότι οι ανώτεροι του δεν του επέτρεψαν να ερευνήσει την θεωρία του ότι στο αεροπλάνο είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός…
«Υπήρχαν αρκετές ενδείξεις για να υποπτευτεί κανείς την χρήση εγκληματικού μηχανισμού σε αυτό το αεροπλάνο» είχε δηλώσει ο Juby το 2011.
Οι ενδείξεις που είχε ο ερευνητής του δυστυχήματος ήταν τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου(10 φορές πάνω του φυσιολογικού) που εντοπίστηκαν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ένα βασικό συστατικό για τους εμπρηστικούς μηχανισμούς…
Εάν το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών εντόπιζε υποψία έστω εγκληματικής ενέργειας θα έπρεπε να σταματήσει την έρευνα του και να την δώσει στην αστυνομία, κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε.
Ο Tom Juby, όταν πλέον δεν εργάζονταν στην υπηρεσία του, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονταν άνωθεν για να εγκαταλείψει την υπόθεση του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών του Καναδά αντιτείνει ότι η υπόθεση του δεν ήταν πειστική. Ο Jubyαπάντησε ότι η έρευνα που έγινε δεν μπορούσε πειστικά να αποδείξει την υπόθεση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στο αεροσκάφος και απέδωσε τελικώς την φωτιά σε πιθανό βραχυκύκλωμα…
Πραγματικά τραγική σύμπτωση οι δυο κορυφαίοι επιστήμονες στην καταπολέμηση του AIDS, ο καθένας στον καιρό του, μαζί με σημαντικούς συναδέλφους τους, να ανατινάζονται στον αέρα καθοδόν για τα παγκόσμια συνέδρια για την παρουσίαση στρατηγικών καταπολέμησης της επιδημίας.
Την στιγμή μάλιστα που τα φάρμακα σήμερα σώζουν όσους έχουν μολυνθεί με τον ίο HIV και το μόνο στοίχημα είναι η πρόσβαση σε αυτά για τους φτωχούς πληθυσμούς, κάτι που η τεράστια Ινδία προσπαθεί να πετύχει σχεδιάζοντας την κάθετη μείωση τιμών για φάρμακα κατά του καρκίνου και του AIDS κόντρα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς…
Πηγή: hitandrun.gr
Γειά σου ρε Μινχαουζεν με τις πληροφορίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή