Η πτήση ΜΗ17 που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία, μετέφερε -μεταξύ άλλων- πολλούς επιστήμονες, που πήγαιναν στην Μελβούρνη (Αυστραλία) για το 20ο παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS. Ανάμεσά τους ήταν και Γιόπ Λάνγκε, ένας εκ των κορυφαίων ερευνητών στη μάχη κατά του AIDS.
Ο 60χρονος ερευνητής, ήταν καθηγητής της Ιατρικής, Επικεφαλής του Τμήματος της Παγκόσμιας Υγείας στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο (AMC) του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και εκτελεστικός Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη (AIGHD) καθώς και πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής του AIGHD.
Το 2001, ίδρυσε το Ίδρυμα PharmAccess, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Άμστερνταμ, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία του HIV-AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπηρέτησε ως πρόεδρος μέχρι το θάνατό του.
Επίσης ήταν εξειδικευμένος στην θεραπεία κατά του ιού HIV και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS από το 2002 μέχρι το 2004. Ήταν επίσης ο Επιστημονικός Διευθυντής του HIV [e]Ducation, ενός διαδικτυακού συστήματος εκμάθησης για γιατρούς, νοσηλευτές και συμβούλους που φροντίζουν οροθετικούς ασθενείς.
Ο Λανγκ πέρα από πρωτοπόρος στην έρευνα κατά του AIDS (ο ίδιος δημιούργησε και το τεστ για τον εντοπισμό του ιού HIV στο αίμα) ήταν και ένας ακτιβιστής, κατά των συμφερόντων των φαρμακευτικών κολοσσών, που προήγαγε το φτηνό φάρμακο για την καταστολή του AIDS.
Ίσως η μεγαλύτερη του συνεισφορά στην μάχη κατά του AIDS να μην ήταν τόσο ο εντοπισμός του τρόπου αναπαραγωγής και εξάπλωσης του ιού ή τα συνδυαστικά φάρμακα που δημιούργησε, όσο οι μάχες που έδινε για να έχει πρόσβαση σε αυτά ο πολύς κόσμος.
Περισσότερα θέματα για το AIDS εδώ.
Περισσότερες βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων εδώ.