ΠΑΤΡΑ |
Οι σπουδές στα Τμήματα των Χημικών Μηχανικών διαμορφώνουν επιστήμονες, που στελεχώνουν τις χημικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια κ.ά. Το έργο του Χημικού Μηχανικού αφορά τόσο τις εγκαταστάσεις των χημικών βιομηχανιών και βιοτεχνιών όσο και τα παραγόμενα προϊόντα. Τομείς δράσης του Χημικού Μηχανικού αποτελούν: Η έρευνα, η κατασκευή, η βελτίωση και η τεχνική υποστήριξη χημικών εγκαταστάσεων. Ο σχεδιασμός, η παραγωγή, ο έλεγχος, η διάθεση και οι εφαρμογές των χημικών υλικών και προϊόντων.
Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το τμήμα διαιρείται σε 4 τομείς :
1. Βασικών Επιστημών
2. Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
3. Χημικών και Βιοχημικών Διεργασιών
4. Φυσικών Διεργασιών και Περιβάλλοντος
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Ε.Μ.Π.
1. Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών
2. Υπολογιστική Μηχανική
ΠΟΛΥΤΕΧΝ. ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Διεργασία και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ
1. Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών
2. Ενέργεια και Περιβάλλον
3. Φυσικές, Χημικές και Βιοχημικές Διεργασίες
4. Προσομοίωση, Βελτιστοποίηση και Ρύθμιση Εργασιών
Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Για την άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού είναι απαραίτητη η άδεια που χορηγείται από το Τ.Ε.Ε. κατόπιν εξετάσεων. Μέχρι το 2000 ήταν κάτοχοι αυτής της άδειας 7.117 Χημικοί Μηχανικοί. Οι Χημικοί Μηχανικοί μπορούν να αναζητήσουν εργασία:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ:
α) Σε υπηρεσίες Υπουργείων: Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γεωργίας κ.ά. Σε Οργανισμούς και Ιδρύματα του Δημοσίου: Γενικό Χημείο του Κράτους, Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΠΕΡΠΑ κ.ά.
β) Ως καθηγητές, αφού αποκτήσουν το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ και δώσουν εξετάσεις. ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων και σε εταιρείες προώθησης χημικών προϊόντων.
Ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Οι Χημικοί Μηχανικοί μπορούν να ιδρύσουν Γραφείο Χημικών και Χημικοτεχνικών Ερευνών, αφού λάβουν Μελετητικό Πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυτή τη στιγμή στο χώρο επικρατεί κρίση.Ο ρυθμός παραγωγής διπλωματούχων Χημικών Μηχανικών είναι μεγάλος, αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης του αριθμού των αποφοίτων τόσο από τα ελληνικά Α.Ε.Ι. όσο και από το εξωτερικό. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των βιομηχανικών κλάδων, που παραδοσιακά ήταν ο μεγαλύτερος χώρος δραστηριοποίησης του χημικού μηχανικού και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του χημικού μηχανικού έχει φέρει μια σοβαρή αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον επαγγελματικό χώρο. Οι δείκτες για την απασχόληση στον κλάδο είναι ενδεικτικοί: ανεργία 11% και ετεροαπασχόληση 15%. Ωστόσο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και διέξοδοι με την ανάπτυξη νέων περιοχών και τομέων δραστηριοποίησης του χημικού μηχανικού όπως:
α) η προστασία του περιβάλλοντος,
β) ο έλεγχος και η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων,
γ) ο έλεγχος, η επεξεργασία και η συντήρηση τροφίμων,
δ) οι ήπιες μορφές ενέργειας, η οικολογική τεχνολογία και η περιβαλλοντική μηχανική.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μηχανικοί Βιοϊατρικής Βιοτεχνολόγος
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.