ΑΘΗΝΑ |
Τα Τμήματα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) αποτελούν μετεξέλιξη και σύνθεση των Ψυχοπαιδαγωγικών Εργαστηρίων - Τμημάτων και των Φιλοσοφικών Σπουδαστηρίων - Τμημάτων.
Οι φοιτητές των Τμημάτων έρχονται σε επαφή τόσο με την ιστορική εξέλιξη (ιστορία της Φιλοσοφίας) όσο και με τη συστηματική οργάνωση (φιλοσοφικά συστήματα) και την κατά τομέα έκφραση και ανάπτυξη (κοινωνική, πολιτική κ.λπ. Φιλοσοφία) των φιλοσοφικών αναζητήσεων. Καταρτίζονται στις αρχές, τις σχολές, τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της Ψυχολογίας.
Εκπαιδεύονται στα θεωρητικά δεδομένα, τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις και τις αναζητήσεις, τους πειραματισμούς και τις εφαρμογές των Παιδαγωγικών Επιστημών.
Σκοπός: του Τμήματος είναι η εκπαίδευση στελεχών της εκπαίδευσης για να διδάξουν μαθήματα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, ψυχολογίας, και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολικής συμβουλευτικής και ψυχοπαιδαγωγικής καθοδήγησης.
Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Oι φοιτητές του Φ.Π.Ψ. πρέπει να συμπληρώσουν φοίτηση οκτώ εξαμήνων και να εξετασθούν σε σαράντα εξαμηνιαία μαθήματα από τα αναγραφόμενα στο Πρόγραμμα Σπουδών .
Tα μαθήματα του Προγράμματος διακρίνονται σε υποχρεωτικά και κατ' επιλογή.
Ως υποχρεωτικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα που η παρακολούθησή τους και η επιτυχής εξέταση σε αυτά είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φοιτητών της κατεύθυνσης.
Ως μαθήματα κατ' επιλογή χαρακτηρίζονται τα μαθήματα από τα οποία ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει ορισμένα, ώστε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των σαράντα μαθημάτων της κατεύθυνσης του. Aς σημειωθεί ότι η παρακολούθηση των παραδόσεων, η συμμετοχή στα σεμινάρια και η επικοινωνία με τους διδάσκοντες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατάρτιση των φοιτητών. O φοιτητής επιλέγει την κατεύθυνση που επιθυμεί στο Γ΄ εξάμηνο των σπουδών του. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού προγράμματος σπουδών, για κάθε εξάμηνο το τμήμα έχει καταρτίσει τα ενδεικτικά Προγράμματα Σπουδών. Στα προγράμματα αυτά η κατανομή των μαθημάτων σε εξάμηνα είναι ενδεικτική και όχι υποχρεωτική, και ανταποκρίνεται σε συνθήκες κανονικής φοίτησης προσαρμοσμένης στον ελάχιστο δυνατό αριθμό των οκτώ εξαμήνων.
Tα δύο πρώτα εξάμηνα είναι κοινά και για τις τρεις κατευθύνσεις. Για τον υπολογισμό του βαθμού στο πτυχίο των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου Tο ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται στις διδακτικές περιόδους του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Τα προγράμματα σπουδών τους καλύπτουν το χώρο της Φιλοσοφίας, των επιστημών της Αγωγής και της επιστήμης της Ψυχολογίας.
ΤΟΜΕΙΣ:
• Φιλοσοφίας
• Παιδαγωγικής
• Ψυχολογίας
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Σχολική Ψυχολογία
2. Κλινική Ψυχολογία
3. Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης
4. Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό
5. Συστηματική Φιλοσοφία
6. Ιστορία της Φιλοσοφίας
Παν/μιο Ιωαννίνων
1. Ελληνικής Φιλοσοφίας - Φιλοσοφίας των Επιστημών
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι απόφοιτοι έχουν καταρχήν τις ίδιες δυνατότητες με τους αποφοίτους των υπολοίπων Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών. Μπορούν να διοριστούν στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογο.
Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων Φ.Π.Ψ. δε χρειάζονται παιδαγωγική επάρκεια για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του ΥΠΕΠΘ για διορισμό στη Μέση Εκπαίδευση. Δεν μπορούν να απαιτήσουν να αναλάβουν τη διδασκαλία μαθημάτων αποκλειστικά της ειδικότητάς τους (Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός), εφόσον αυτό δεν έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.
Επειδή ο διορισμός στη Μέση Εκπαίδευση απαιτεί μεγάλο χρόνο αναμονής πρόσφορη λύση αποτελεί η απασχόληση σε φροντιστήρια.
Άλλες δυνατότητες για τους αποφοίτους των Φ.Π.Ψ. Τμημάτων.
Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπ. Παιδείας. Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής. Θεραπευτικές Κοινότητες Απεξάρτησης Τοξικοεξαρτημένων ατόμων.Ερευνητικά Κέντρα ως ερευνητές Κοινωνικοί Ψυχολόγοι. Γραφεία πολιτικών δημοσκοπήσεων, διαφήμισης, marketing, σχολεία, οικοτροφεία, προγράμματα αλφαβητισμού, κοινωνικής ένταξης ή επανένταξης, ως Κοινωνικοί Ψυχολόγοι. σε ιδρύματα προστασίας της ψυχικής υγείας του παιδιού κτλ. σε ερευνητικά κέντρα σε ψυχιατρικές κλινικές σε κέντρα αποκατάστασης αναπήρων σε θεραπευτικές κοινότητες σε σχολεία, οικοτροφεία σε βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις •ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Σύμβουλοι Αλκοολικών και Τοξικοεξαρτημένων, Ειδικοί σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Συμβουλευτικής, Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.