Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο τριετές πρόγραμμα
Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για τριετές πρόγραμμα και μέσα από αυτό δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα αλλά και στο ασφαλιστικό οι οποίες μάλιστα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στο δρόμο μέχρι την Κυριακή και τη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο 48 ωρών προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές ή τελικά πολυετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Λάβαμε το επίσημο ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο, αναφέρει ο ΕSM σε σχετική ανακοίνωση. Ένα αίτημα το οποίο θα εξετάσει.
Το περιεχόμενο της επιστολής
Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η επιστολή της Ελλάδας στον ESM για το νέο μνημόνιο.
Την επιστολή απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση.
Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ ενώ εμπεριέχει αναφορά και στην διευθέτηση του χρέους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελλάδα «καλωσορίζει την ευκαιρία να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης μέτρων προκειμένου το χρέος προς τους θεσμούς να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση».
Στην επιστολή για τριετές μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται για φορολογικά μέτρα και παρεμβάσεις στις συντάξεις από την επόμενη εβδομάδα.
Στην επιστολή συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα δεν υπάρχει. Όμως φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ, στην αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στην αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ φαίνεται ότι θα επισπευσθεί η διαδικασία και τις αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Επισημαίνει πως αύριο Πέμπτη 9 Ιουλίου θα υποβληθούν λεπτομερώς οι προτάσεις για ένα περιεκτικό και συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δοθεί προς αξιολόγηση στους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά
«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
- Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.
Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου».
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_665.html#ixzz3fNPdSskm
Μνημόνιο 51 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια με σκληρά μέτρα
Την οικονομική ομηρία και υποταγή αντιτείνουν οι δανειστές στην πρόταση της κυβέρνησης για έντιμο συμβιβασμό.
Πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων, με εντάσεις, τελεσίγραφα, non paper, εκατέρωθεν δηλώσεις, δημοψηφίσματα και πλέον φθάσαμε στο σημείο μηδέν.
Η αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας μας εξαρτάται από την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για τριετές δάνειο που θα συνοδεύεται από πρόγραμμα (Memorandum of Understanding) και έχει διαβιβαστεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους Θεσμούς. Επί της ουσίας πρόκειται για μνημόνιο ύψους 51 δις ευρώ (σ.σ. ίσως και παραπάνω) με σκληρά μέτρα.
Το αίτημα προς τον ESM ήρθε εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και βέβαια της ασφυξίας που πλήττει την αγορά.
Αυτό μετά την -αναμενόμενη- απόφαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση του ορίου του ELA στο ανώτατο όριο των 88,6 δις ευρώ και την αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα.
Οι εταίροι έσφιξαν τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα, πλην των Ιταλών και των Γάλλων που εμφανίζονται λιγότερο καχύποπτοι ως προς τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης και την τήρηση των δεσμεύσεών της. Άλλωστε, οι κ.κ. Ολάντ και Ρέντσι έχουν στο νου τους ότι ένα πιθανό γερμανικό plan b για «G euro» ή αλλιώς ελληνικό ευρώ, θα άνοιγε την όρεξη του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε για πειραματικές λύσεις θα οδηγούσε σε F euro (Γαλλία), σε I euro (Ιταλία) κλπ… Tα όποια σχέδια επί χάρτου για Grexit προσπαθούν να βάλουν στο συρτάρι και οι ΗΠΑ με τελεσίγραφά τους προς την Καγκελαρία, καθώς οι αγορές στην Κίνα θυμίζουν το κραχ της Wall Street το 1929.
Το χρονοδιάγραμμα πλέον είναι ασφυκτικό και αυτό αποτυπώνεται στις συνεχείς επαφές των Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες:
Εστάλη το αίτημα στον ESM και διαβιβάστηκε στους Θεσμούς, οι οποίοι με βάση το αίτημα καλούνται να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους (την Τετάρτη τόσο ο Αμερικανός Υποικ. Τζακ Λιου, όσο και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν για μη βιώσιμο χρέος), την κατάσταση της οικονομίας (εν μέσω capital control) και να συμφωνήσουν για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
Aναμένεται η κατάθεση των ελληνικών προτάσεων για άμεση και πολυετή χρηματοδότηση, με τελική προθεσμία την Πέμπτη ή το πρωί της Παρασκευής (8.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ). Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της η οποία θα έχει δύο «στάδια», σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Θα αποφασιστεί πρώτα το πακέτο που θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο μία στήριξη του τραπεζικού συστήματος και πιθανή βραχυπρόθεσμη κάλυψη και μετά το νέο μνημόνιο/δάνειο διάρκειας 3 ετών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα.
Εν συνεχεία οι Θεσμοί θα οριστικοποιήσουν το συνολικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Το συνολικό πακέτο αυτό ουσιαστικά γυρίζει τη χώρα στη διαδικασία του 2010. Απαιτεί έγκριση κοινοβουλίων, ώστε να συνταχθούν οι νέες δανειακές συμβάσεις.
Η πρόταση για συμφωνία
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προετοιμάζει, σε συνεργασία με τεχνικούς συμβούλους από Γαλλία και Κομισιόν, το προτεινόμενο «πακέτο» μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύει το αίτημα για άντληση χρηματοδότησης.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδου από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ. Δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».
Συμφωνία θέλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που σημείωσε την Τετάρτη «ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια συμφωνία "χωρίς νικητές και ηττημένους", διαφορετικά οι επιπτώσεις μιας αποτυχίας θα είναι οδυνηρές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη -και από γεωπολιτικής άποψης».
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/51.html#ixzz3fNPu2Diz
Αυτά είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται τη Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία
Από τη Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή των πρώτων μέτρων που θα αποτελέσουν δείγμα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβει άμεσα χρήματα περίπου 7 δισ. ευρώ και στη συνέχεια το συνολικό πακέτο που λέγεται ότι είναι από 50 έως και 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια.
Όπως προκύπτει από την επιστολή που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά τη Δευτέρα.
Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίζεται με την βοήθεια Γάλλων τεχνοκρατών, θα κατατεθεί σήμερα και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της Ελλάδας.
Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα καταρχήν στο ΦΠΑ:
-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
-Στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό,.
Στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%.
Στα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
-2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
-6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
-8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Τα συνταξιοδοτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία
Η Αθήνα δεσμεύεται για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
-Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση της ποινής σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου. Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στο συνταξιοδοτικό θα μπουν και νέα άμεσα μέτρα.
Mέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα πήρε παράταση η διάρκεια της τραπεζικής αργίας, με υπουργική απόφαση του Ε. Τσακαλώτου, καθώς απόψε έληγε η υφιστάμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τραπεζική αργία αναμένεται να παραταθεί έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τις τράπεζες να μένουν κατά συνέπεια κλειστές μέχρι τη Δευτέρα.
Στα ίδια επίπεδα, των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ και των 120 ευρώ για συνταξιούχους από τα γκισέ των τραπεζών, ενδέχεται να διατηρηθούν και τα όρια αναλήψεων, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι, χωρίς κάρτα, που είχαν κάνει ανάληψη 120 ευρώ αυτήν την εβδομάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον 120 ευρώ μέχρι την Παρασκευή.
Ποσό 120 ευρώ θα μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, αλλά και οι συνταξιούχοι εξωτερικού.
Επιπλέον η νέα απόφαση θέτει όριο μέχρι 1000 ευρώ ανα ταξιδιώτη, στο ποσό που μπορεί να μεταφέρει ένας Έλληνας πολίτης σε μετρητά για τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Εκτίναξη 50% στις αγορές με κάρτες λόγω capital control
Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η χρήση των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου. Οι Έλληνες καταναλωτές κρατούν τα μετρητά που βγάζουν από τα ΑΤΜ και αρχίζουν να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις κάρτες που είχαν στο πορτοφόλι τους, αλλά σπανίως τις έβγαζαν στο ταμείο.
Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως τουλάχιστον του 50% όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με κάρτες εντός της Ελλάδας. Πάντως, ο μέσος όρος της συναλλαγής κινείται στα επίπεδα των 50-60 ευρώ, στα ίδια επίπεδα και με την πριν της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίου κατάστασης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κατά κύριο λόγο οι κάρτες χρησιμοποιούνται για αγορές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης, όπου η αξία των συναλλαγών είναι αρκετά μεγάλη.
Οι καταναλωτές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους και για μικρότερης αξίας συναλλαγές, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είναι πολλά τα σημεία εκείνα που διαθέτουν τερματικό αποδοχής συναλλαγών (POS) και σε αυτά πραγματοποιούν κυρίως αγορές της τάξεως των μερικών ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ζενίθ των συναλλαγών με κάρτα παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο (2-3 Ιουλίου), όπου μεγάλος αριθμός συναλλαγών με τη χρήση καρτών, κυρίως χρεωστικών, παρουσιάστηκε σε καταστήματα με ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο λόγος ήταν η ανησυχία που υπήρξε για ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων και αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν -κατά κύριο λόγο- μεγάλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες) που είχαν μεν ανάγκη αλλά μέχρι τώρα ανέβαλαν την αγορά τους, με στόχο να «αδειάσουν» τους λογαριασμούς τους! Κινητικότητα υπήρξε και για την αγορά τηλεοράσεων και φορητών υπολογιστών, αλλά δεν έφθασαν στο επίπεδο των λευκών συσκευών.
Η στροφή των καταναλωτών προς τη χρήση καρτών έχει οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματίες να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν POS προκειμένου να δέχονται και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο προσφέρει η εταιρεία Viva Payments που έχει τις σχετικές άδειες και, σύμφωνα με τα στελέχη της, υπάρχει έντονη ζήτηση από κάθε μεγέθους καταστήματα και επιχειρήσεις.
Κάρτες στο εξωτερικό
Όσον αφορά το θέμα που είχε προκύψει τις πρώτες ημέρες με την αποδοχή των καρτών που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες σε φυσικά σημεία πώλησης στο εξωτερικό, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αφήσει «ανοικτές» τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας -μόνο σε φυσικά σημεία πώλησης- και απλώς υπάρχει ένα συνολικό όριο ημερήσιων συναλλαγών που διαμορφώνεται στις 500.000 ευρώ ανά τράπεζα. Το όριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο να ξεπεραστεί, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν φθάσει οι συναλλαγές αυτής της κατηγορίας σε αυτό το επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα της κάθε τράπεζας να διαμορφώνει το όριο ανά κάρτα που επιτρέπει στους πελάτες της.
Η κατηγορία συναλλαγών που έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση είναι προφανώς αυτή που αφορά αγορές από online καταστήματα του εξωτερικού, κάτι που πρακτικά δεν είναι πλέον εφικτό. Επιπλέον, ανανεώσεις συνδρομών σε διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχονται από εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος δεν είναι εφικτές και γενικότερα ο χώρος του Διαδικτύου είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου.
Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και με διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούν για την εκκαθάριση της συναλλαγής εταιρεία στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το Uber (υπηρεσία κλήσης ταξί) έστειλε email στους χρήστες της υπηρεσίας ότι δεν μπορούν να πληρώνουν με τη χρήση κάρτας, ενώ στο Taxibeat, επίσης, παρατηρείται μεγάλος αριθμός αποτυχημένων προσπαθειών να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή με κάρτα.
Σε αναζήτηση λύσης για το e-commerce
Σε αναζήτηση τρόπου προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν για τις συναλλαγές με Ελληνες πελάτες τους, κυρίως τις επιχειρήσεις, βρίσκονται αρκετοί διαδικτυακοί κολοσσοί.
Για παράδειγμα, η Google προσπαθεί εδώ και δέκα ημέρες να βρει κάποια λύση, ενώ έχει δημιουργήσει ειδική γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης (00800 4414 8196). Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (2118008690) λειτουργεί για τα μέλη του και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες από το εξωτερικό έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και προσπαθούν να δείξουν κατανόηση και καλή πίστη. Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως επιχειρήσεων, δέχονται να ανανεώσουν τη συνδρομή σε κάποια υπηρεσία ακόμη και αν έχει απορριφθεί η συναλλαγή με την κάρτα, σημειώνοντας απλώς στους Έλληνες πελάτες τους ότι θα τους χρεώσουν εν ευθέτω χρόνω, όταν και θα έχουν αρθεί οι έλεγχοι κεφαλαίου, τουλάχιστον όσον αφορά στις συγκεκριμένες συναλλαγές.
Το «σπριντ» 24 ωρών και τα σημάδια που δείχνουν συμφωνία
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και όλα κρίνονται το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική πρόταση για το νέο τριετές μνημόνιο ικανοποιεί τους Ευρωπαίους, αλλά και αν τελικά ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα να εμπεριέχεται δέσμευση για το χρέος.
Το κείμενο της συνολικής πρότασης γράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σε αυτή τη διαδικασία συνδράμει κλιμάκιο Γάλλων τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Euroworking Group. Στόχος της συνεργασίας αυτής και της εμπλοκής των Γάλλων που εμφανίζονται θετικοί στο να βοηθήσουν την Ελλάδα, είναι να εξασφαλισθεί ότι η πρόταση θα πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ζητούν οι δανειστές. Η εμπλοκή των Γάλλων έχει στόχο ακόμη να διασφαλίζει ότι η πρόταση της Ελλάδας, εφόσον κατατεθεί στην ώρα της, δηλαδή σε λιγότερο από 24 ώρες, δεν θα απορριφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες ως προς την έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, το ΕΚΑΣ, την περικοπή 400 εκατ. ευρώ στην άμυνα και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
Το αίτημα της Αθήνας για νέο πρόγραμμα έφτασε χθες το πρωί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως είχε δεσμευτεί ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Τρίτης, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Το αίτημα του κ. Τσακαλώτου είναι για νέο τριετές μνημόνιο και το κείμενο στο τέλος του ξεκαθαρίζει ότι υπερισχύει του κειμένου του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών.
Ταυτόχρονα οι εταίροι έχουν ζητήσει να περάσουν άμεσα από τη Βουλή κάποια προαπαιτούμενα ως ένδειξη καλής θελήσεως από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και μέτρα για τις συντάξεις, που θα πρέπει να νομοθετήσει.
Μετά την επιστολή της κυβέρνησης με την οποία ζητά τριετές δάνειο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να εξετάσουν αν το αίτημα της Ελλάδας στον ESM «πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ορίζουν τα άρθρα 2 και 13».
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ESM και επικεφαλής του Eurogroup ζητά από τους δύο αξιωματούχους να εξετάσουν αν υφίσταται κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, καθώς και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Επίσης ζητά να εξεταστεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Εφόσον όλα πάνε καλά και η πρόταση περάσει από τους θεσμούς και το Eurogroup, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής και βγαίνει από την κουβέντα το grexit.
Η παρέμβαση των Αμερικανών για το χρέος και τα μέτρα
Εξαιρετικά σημαντική είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ. Θα ήταν γεωπολιτικό λάθος αν επιτρεπόταν χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, μιλώντας χθες στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον.
Σε δραματικούς τόνους κι επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες σ’ όλες τις πλευρές, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι το είπε και την περασμένη εβδομάδα, αλλά κι άλλες φορές στο παρελθόν, το ΔΝΤ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, αλλά κι η Ευρώπη την αναδιάρθρωση. Είπε πως κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να «πουλήσει» το πακέτο στη χώρα του χωρίς αναδιάρθρωση, αλλά ούτε κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα κοινοβούλιά τους χωρίς όρους και μέτρα.
Κλειδί για την επιτυχία της συμφωνίας το χρέος
Με την κυβέρνηση να έχει υποβάλλει το αίτημα στον ESM για νέο τριετές δάνειο και τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να γράφουν λέξη προς λέξη τις μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά μέτρα που θα το συνοδεύουν, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να μπορέσει να «πουληθεί» πολιτικά η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που θα αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας και από αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ρητορικής της κυβέρνησης, η οποία ευτύχισε να δει πριν από δέκα ημέρες το ΔΝΤ να υπογραμμίζει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να περικοπεί κατά 30% για να καταστεί βιώσιμο.
Η συμφωνία η οποία γράφεται τούτες τις ώρες, όπως όλα δείχνουν θα έχει μία πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής τι ακριβώς θα προβλέπει, με την κυβέρνηση να πιέζει προς μία σαφέστερη διατύπωση που θα ανοίξει το δρόμο για την απομείωση του χρέους είτε μέσα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της χώρας είτε μέσω απευθείας κουρέματός του.
Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του την Τετάρτη ζήτησε από το Eurogroup να εξεταστεί μεταξύ άλλων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης πάντως στέκονται τα τελευταία 24ωρα οι αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό και κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που το «σκληρό» μπλοκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζει για να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Τζακ Λιου: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Λιου έκανε λόγο για μια «βαθιά απροθυμία» μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα.
«Το ΔΝΤ ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος», είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian.
Ο κ. Λιού προέτρεψε για μια ακόμη φορά τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη προσαρμογή, αν εγκαταλείψει το ευρώ. «Πολύ απλά δεν χρειαζόμαστε το γεωπολιτικό λάθος μιας ελληνικής κατάρρευσης».
Λαγκάρντ: To χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης
To χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί βιώσιμο, υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείο, το πρόγραμμα της Ελλάδας εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους.
«Αυτές οι δύο θέσεις δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
«Η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι, ώστε να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να παρακάμπτει κανόνες, πρέπει να είναι δίκαιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε οξεία κρίση και χρειάζεται άμεση απόκριση από τους διεθνούς πιστωτές και τους εταίρους», δήλωσε η Λαγκάρντ.
BlackRock: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
To πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης, επισημαίνει η BlackRock, σε σύντομο σημείωμά της για την ελληνική οικονομία.
Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, το «κλειδί», εξηγεί χαρακτηριστικά το αμερικανικό fund, συνίσταται στην απουσία των προοπτικών ανάπτυξης.
«Η έλλειψη ανάπτυξης και η αποτυχία της Ελλάδας να διευθετήσει τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τη χώρα» τονίζει η BlackRock.
Όπως εξηγεί, το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο είναι μη βιώσιμο. «Απαιτείται μία παράταση των ωριμάνσεων και μία νέα μείωση των επιτοκίων ώστε το δημόσιο χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο» συμπληρώνει.
Τέλος, καταλήγει επισημαίνοντας πως δίχως την επίλυση της έλλειψης προοπτικών ανάπτυξης, η πιθανότητα μίας ουσιώδους ανάκαμψης θα συρρικνώνεται διαρκώς.
Εθνική συστράτευση για το κλείδωμα της συμφωνίας επιχειρεί ο Τσίπρας
Την επαναβεβαίωση της εθνικής συνεννόησης για την άμβλυνση των διαφορών που απομένουν με τις Βρυξέλλες επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει από την επομένη του ηχηρού «Όχι» του δημοψηφίσματος, ότι έχει στο πλευρό του το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ως μέσο πίεσης για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι την εθνική συνεννόηση, με αποτέλεσμα να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και ο Έλληνας πρωθυπουργός για να υπερκεραστούν οι διαφωνίες και να υπάρξει αίσιο τέλος εντός της νομισματικής ένωσης.
Έτσι, αμέσως μετά την προσγείωσή του στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς για το αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση στον ESM για νέο πακέτο βοήθειας αλλά και για την πρόθεση μέχρι το πρωί της Πέμπτης να έχουν κατατεθεί οι πλήρεις και συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η σαφής δέσμευση για τη χρηματοδότηση της χώρας και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφόρησε έντονα η πληροφορία για άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την οποία ωστόσο «ενταφίασε» με την ομιλία του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Συγγρού, Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ζήτησε ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε κατά μόνας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στη γαλλική βουλή αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit.
Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει για τη συμφωνία μέσα από το αίτημα για τριετές πρόγραμμα στον ESM.
«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Μαξίμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσίπρας τηλεφωνικά και στην Φώφη Γεννηματά.
«Πόρτα» Μεϊμαράκη στην άτυπη συνάντηση πολιτικών αρχηγών
«Εγώ δεν πρόκειται να ανταποκριθώ σε αίτημα είτε για κλειστή είτε για ανοιχτή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απορρίπτοντας το σενάριο για άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο για τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Τον καλώ έρθει να κάνει προ ημερησίας στη Βουλή» σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ σε ειρωνικό ύφος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να έρθει ο χαρούμενος να μας πει τι ακριβώς θέλει»
«Να μας πει με ειλικρίνεια, να ξέρουμε τι θέλει για να ξέρουμε σε τι μπορούμε να ανταποκριθούμε» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εν συνεχεία κανόνισε να επισκεφθεί τον ΠτΔ το πρωί της Πέμπτης.
Παράλληλα, κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ. με εντολή του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Κωστή Χατζηδάκη. Σκοπός του ταξιδιού στην βελγική πρωτεύουσα είναι να συναντήσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να βοηθήσουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.
Μαξίμου: Να μην ακολουθεί το παράδειγμα Σαμαρά ο Μεϊμαράκης
Κυβερνητική αντίδραση προκάλεσε το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Στρασβούργο αργά το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί.
Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Τσίπρας: Στόχος ο συμβιβασμός
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 20.50 το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ενημέρωσε για περίπου 40 λεπτά τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις μετά και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής που χαράξαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό την προεδρία σας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης ότι κατατέθηκε το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Στήριξης (ESM) και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός αυτό, όπως είπε, προϋποθέτει από ελληνικής πλευράς αξιόπιστα μέτρα και από ευρωπαϊκής πλευράς επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος.
Από τη μεριά του ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και της Ευρωζώνης ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μάνουελ Βαλς ότι η ελληνική πρόταση προς τον ESM είναι ισορροπημένη. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, φέρεται να εκτίμησε.
O πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και θα τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στη συνέχεια, για τον ίδιο λόγο, τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραστεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Λούκα Κατσέλη για τις τράπεζες και τα σενάρια κουρέματος καταθέσεων
«Μέχρι τη Δευτέρα είναι όλα εξασφαλισμένα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Mega.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων η κ. Κατσέλη φάνηκε εξαιρετικά επιφυλακτική. «Όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία τόσο μικρότερη η πιθανότητα κουρέματος» είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα του κουρέματος δεν υπάρχει στο τραπέζι.
Διευκρίνισε ότι θέμα κουρέματος δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής αλλά και πως «όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1/1/2015 κάτω από την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία που εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο για κάθε λογαριασμό».
«Όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόσο μικρότερη πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος. Το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με την φερεγγυότητα των τραπεζών, όπως ξέρετε οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυάται την σταθερότητα και την φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ», σημείωσε.
Σημείωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται, αν θα πάρει 2 μέρες ή 3 μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα».
Εξήγησε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει ρευστότητα και ότι «με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα" κάτι που "θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».
Μιλώντας στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα μέχρι τη Δευτέρα και δεν θέλησε να μπει σε συζήτηση αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει από την Τρίτη. «Ας μη συζητήσουμε άλλα σενάρια. Προχωράμε μέχρι Δευτέρα βράδυ», είπε η κ. Κατσέλη.
Δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο των BRICS η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ δήλωσε σήμερα ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα της ετήσιας συνόδου των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη ρωσική πόλη Ούφα.
Ο Ουλουκάγιεφ δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει για την Ελλάδα το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων από τη Δύση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των χωρών BRICS, ο Ουλουκάγιεφ είπε ότι η απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων παρατάθηκε τον περασμένο μήνα για έναν ακόμα χρόνο για όλες τις χώρες που το 2014 επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Επιστολή «φωτιά» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σουλτς
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μέσω επιστολής της, να απέχει από δηλώσεις όπως αυτές πριν και μετά το δημοψήφισμα «οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού» αλλά και από δηλώσεις που εμπεριέχουν «αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σουλτς
«Δεν είναι ανεκτό να γινόμαστε μάρτυρες συνεχών προσπαθειών αμφισβήτησης ή ακόμη και άρνησης του δικαιώματος ενός λαού να αποφασίσει μέσω ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος για τα θεμελιώδη δικαιώματά του στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη σύνταξη και στην προοπτική των νέων και μελλοντικών γενεών» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Σχολιάζει ότι αυτή η προοπτική «διακυβεύεται σοβαρά, μέσω των αποκαλούμενων πολιτικών «διάσωσης», οι οποίες οδήγησαν σε 60% ανεργία στους νέους, 72% ανεργία στις νέες γυναίκες και σε χρέος 32.500 ευρώ για κάθε μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα».
Η πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στον κ. Σουλτς τον καλεί να απέχει «από δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προβήκατε στις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα, οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού».
Επιπλέον, όπως αναφέρει «θα σας παρακαλούσα επίσης να απέχετε από δηλώσεις που εμπεριέχουν αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία δημοκρατική διαδικασία σε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενη στην ΕΚΤ σχολιάζει ότι «από μόνον του το γεγονός πως η Ε.Κ.Τ. εξακολουθεί να αρνείται την χορήγηση επαρκούς ρευστότητας, παρατείνοντας έτσι την περίοδο τραπεζικής αργίας, δημιουργεί μία στέρεη εντύπωση ότι ο λαός και η κυβέρνηση τιμωρούνται για την άσκηση ενός θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματος- του δικαιώματος της ψήφου».
«Επιπλέον, το γεγονός ότι επίσημες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, διαβλέπουν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ελληνικό πληθυσμό εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, καταδεικνύει ότι γνωρίζετε πως η ίδια η επιβίωση του ελληνικού λαού τίθεται σε κίνδυνο από την άρνηση της ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας» υπογραμμίζει.
Τονίζει δε ότι αυτή η παραδοχή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη «για μία δημοκρατική και ανθρώπινη λύση, αντί των αντιδημοκρατικών και απάνθρωπων συνεπειών. Αποκαλύπτει επίσης το μέγεθος της ευθύνης, που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες καλούνται να αναλάβουν».
Έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την Ελλάδα
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις ΗΠΑ, για το θέμα της Ελλάδας.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να ενημερωθεί ο Μπαρακ Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και παρέμβαση από την Κριστίν Λαγκάρντ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, την Γερμανίδα Καγγελάριο και τον Αλέξη Τσίπρα, για το ελληνικό ζήτημα. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, προέτρεψε και τις δύο πλευρές για λύση, ενώ τόνισε με νόημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι δεν είναι δυνατή μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα.
Τσίπρας: Το 1953 η Ευρώπη έδειξε τη μέγιστη αλληλεγγύη στη Γερμανία και αποφάσισε τη διαγραφή του 60% του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης
«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ. Αν το είχα, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το συντριπτικό «Όχι» στο δημοψήφισμα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο.
«Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Σέβομαι ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πώς έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς και να μην είναι μέσα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Με απόλυτη ειλικρίνεια θα πω: αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό», σχολίασε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Η ελληνική πλευρά, έχει καταθέσει προτάσεις. Κατέθεσε ένα κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις. Επανήλθε την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση με προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές και από τους τρεις θεσμούς».
«Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της ευρωζώνης όμως διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής, για το που θα προσθέσουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους. Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης με ποιον τρόπο θα πιάσει τους επικείμενους στόχους, τότε στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται τεχνοκράτες που να παίρνουν τις αποφάσεις», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το όχι σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανε μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο».
«Πράγματι στην Ελλάδα, υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις μας αυτές, για την δημοσιονομική προσαρμογή, είναι δεδομένες», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε:
«Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Ζητάμε την απομείωση του χρέους για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά».
Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, σημείωσε πως «πράγματι αυτούς του πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε, η έννοια μας είναι πώς θα κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική οικονομία. Αλλά κάναμε πράγματα: ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, που κάποιοι υπουργοί την έβαλαν στο συρτάρι τους, φέραμε στο σκαμνί πολλούς που είχαν φοροδιαφύγει, προχωρήσαμε συμφωνία με την Ελβετία για να πληρώσουν φόρο οι Έλληνες που είχαν βγάλει χρήματα από το εξωτερικό, ζητήσαμε από τα ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα, δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά».
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, έχουμε τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή να ενώνουμε δυνάμεις. Αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ακόμη.
Τέλος είπε: «Σέβομαι τους νόμους της ΕΕ. Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».
New York Times: Η Γερμανία ξεχνά την διαγραφή του χρέους το 1953
Με ένα ιδιαίτερα καυστικό, για την στάση της Γερμανίας, άρθρο τους οι New York Times, υπενθυμίζουν στο Βερολίνο το 1953 και την διαγραφή τους χρέους της Γερμανίας.
Στο άρθρο που υπογράφει ο Εντουάρτο Πόρτερ επισημαίνει ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών συνεχίζονται και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι καταλύτης μια παλιά φωτογραφία επανεμφανίστηκε στο διαδίκτυο.
Η Φωτογραφία δείχνει τον Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς, τον επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπίας, στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 1953, να υπογράφει την διαγραφή του χρέους που αποφάσισαν οι δανειστές κατά 50%.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος εκτός από την υπενθύμιση της Γερμανικής υποκρισίας, η φωτογραφία δίνει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Αυτό του ότι ανάλογα προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
Κανένας δεν θα μπορούσε να το καταλάβει καλύτερα από του Γερμανούς. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επωφελήθηκαν από την συμφωνία του 1953 που πυροδότησε το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Είκοσι χρόνια πριν η Γερμανία είχε και πάλι διαγράψει χρέη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Πόρτερ.
Πρόκειται τονίζει ο αρθρογράφος, για ένα γενικό μάθημα σχετικά με την φύση των χρεών. Υπάρχουν δεκάδες διαγραφές χρέους από την δεκαετία του 1930 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που έδωσαν τέλος σε υψηλά χρέη και την ύφεση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Φαίνεται καταλήγει ο Πόρτερ πως πρόκειται για ένα μάθημα που πρέπει ξαναμαθευτεί ξανά και ξανά
Οικονομολόγοι σε Μέρκελ: H ιστορία θα σε θυμάται για τις πράξεις σου αυτή την εβδομάδα
Πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίο και ο Τομά Πικετί, καλούν την Άγκελα Μέρκελ σε ανοιχτή τους επιστολή να κάνει τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα που χρειάζονται προς την Ελλάδα και θα ωφελήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενεές. Στην επιστολή που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Nation, τονίζεται πως η λιτότητα απέτυχε και πως αυτή τη στιγμή ζητείται από την Ελλάδα να βάλει το όπλο στον κρόταφο και να τραβήξει τη σκανδάλη.
«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι «τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα».
«Το μήνυμά μας προς τη γερμανίδα καγκελάριο είναι σαφές: σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας τη Μέρκελ ότι η ιστορία θα τη θυμάται «γι' αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα».
Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά «όχι άλλο», προσθέτουν στην επιστολή που δημοσιεύεται στο πλαίσιο μιας αίτησης της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, με την οποία αξιώνεται να δοθεί τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι.
Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%.
«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για λιτότητα.
«Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους», αναφέρουν.
Όμως τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση. «Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», επισημαίνουν.
Και «τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως σημειώνουν, «να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη», αλλά δυστυχώς «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως «φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας», ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο.
«Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν.
Την επιστολή υπογράφουν οι οικονομολόγοι: Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις.
Γλέζος: Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δεν σας την χαρίζουμε
«Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη» είπε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Παραμερίζω τις ύβρεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του ελληνικού λαού. Όποιος βρίζει αποδεικνύει ότι δεν έχει επιχειρήματα. Προειδοποιώ όμως όλους όσους ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη ότι ματαιοπονούν. Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη», τόνισε και συνέχισε:
«Διαπιστώνεται διαφωνία απόψεων, εν θερμώ δεν θα το λύσουμε. Χρειάζεται να περάσει λίγος καιρός ώστε εν ψυχρώ να αντιμετωπίσουμε την λύση».
«Ζητάμε ένα χρονικό περιθώριο όπου δεν θα δεχόμαστε δάνεια, δεν θα δεχόμαστε να εξοφλούμε δάνεια. Βέβαια, δεχόμαστε του Γιούνκερ τις προτάσεις για να μας βοηθήσει και περιμένω να το κάνει πράξη και ζητάμε το δίκαιο. Να θριαμβεύσει το δίκαιο. Για τη δικαιοσύνη παλεύαμε και για τη δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε εδώ μέσα».
Ο καιρός σήμερα
Ηλιοφάνεια και ζέστη αναμένουμε σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι, ενώ θα βρέξει πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες σε ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής, βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 16 έως 34 στη βόρεια Ελλάδα, 19 έως 34 στη δυτική Ελλάδα, 17 έως 32 στο βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 30 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νότια τμήματα όπου θα είναι κυρίως δυτικοί έως 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Σαν σήμερα 9 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/9_9.html
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.