Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 15/07/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Βουλή Ολομέλεια

Δείτε ζωντανά την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για τη συμφωνία

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Βουλή και εν συνεχεία την Ολομέλεια για την επικύρωση της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων μέτρων: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_348.html

Όλες οι ανατροπές για ΦΠΑ, επιχειρήσεις, συντάξεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου - Αναλυτικά τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ

Μεγάλες ανατροπές επήλθαν τελικώς στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέση με την πρώτη δέσμη μέτρων που διέρρευσε το πρωί της Τρίτης.
Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου άλλαξε ριζικά όσον αφορά τουλάχιστον τα φορολογικά μέτρα με αιχμή το ΦΠΑ.
Ειδικότερα επιβαρύνσεις της τάξεως των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει το νομοσχέδιο με τα μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή. Αν προστεθούν και τα περισσότερα από 850 εκατομμύρια ευρώ που θα χάσουν από τα εισοδήματά τους οι συνταξιούχοι λόγω της θέσπισης νέας εισφοράς, τότε ο συνολικός λογαριασμός του νομοσχέδιου εκτοξεύεται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συντάξεις
Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση για τους συνταξιούχους καθώς η εισφορά υπέρ υγείας, θα κοστίσει 854 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 422 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δοθούν μέσα στο 2015. Επίσης, από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (σ.σ δεν θα δίδεται η κατώτατη εγγυημένη σύνταξη παρά μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας) προγραμματίζεται να εξοικονομηθούν 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 42,87 εκατομμύρια ευρώ για το 2017 και 60 εκατομμύρια ευρώ για το 2018. Τέλος, 16 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξης ταμείων και τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

ΦΠΑ
Στο διορθωμένο κείμενο αναφέρεται ότι επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ τα αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι και άλλα βότανα) εντάσσονται τελικώς στο 13% και όχι στο 23%.
Σύμφωνα με σχετική διάταξη, παραμένει στο 6% ο ΦΠΑ σε βιβλία, βιβλία για παιδιά, εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες ενώ καταργείται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση φόρου 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών νησιών και από την 1η Ιουνίου 2016 σε όλα τα νησιά.
Ο συντελεστής 13% για τα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο.

Επιχειρήσεις
Η αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες και εν γένει τα Νομικά Πρόσωπα, όχι όμως τις «μικρές» (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες). Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις Α.Ε. ενώ για τις «μικρές» αυξάνεται αρχικώς από το 55% στο 75% και στο 100% το 2016.
Τα ασφάλιστρα γλιτώνουν από το ΦΠΑ όχι όμως και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα.
Ειδικότερα:
-Οι επιχειρήσεις (με διπλογραφικά βιβλία) θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26% που είναι σήμερα ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% από 80% που είναι σήμερα, ενώ για τις ομόρρυθμες - ετερρόρυθμες και αστικές εταιρίες προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται για το 2015 στο 75%.
-Αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %.»
-Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση. Επίσης αυξάνεται ο επιβαλλόμενος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης στο 13% (από 10%) επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2015 και μετά.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Αυξάνονται τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
α)Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα 3,175 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
-2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)
-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων
- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
- 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης
- 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)
- 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, από την αύξηση της εισφοράς υγείας προβλέπεται να εξοικονομηθούν 422 εκατ. ευρώ φέτος (854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/07/4_15.html

Ποιοι θα πληρώσουν όλα τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, φόρους

Ο πρώτος λογαριασμός των μέτρων έφτασε, εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί απόψε από τη Βουλή.
Για την ώρα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε απουσιάζουν μέτρα όπως η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνουν προσθήκες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Έτσι για την ώρα ο λογαριασμός είναι στα 4,5 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός από τον ΦΠΑ
Όλα τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Με μαζικές μετατάξεις περίπου 100 προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, η κυβέρνηση στοχεύει στο να εισπράξει 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο.
Έτσι προχωράει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία  αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στους κινηματογράφους, σε γιαούρτια (επιδόρπια), καφέδες, λουκάνικα, κονσέρβες, τριμμένα τυριά και δεκάδες άλλα προϊόντα ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%.

Εισφορά στις συντάξεις

Η επιβολή εισφοράς στις συντάξεις υπάρχει στο νομοσχέδιο και θα πλήξει όλους τους συνταξιούχους, ωστόσο θα πάει απευθείας στην υγεία και όχι στο χρέος. Οι κύριες συντάξεις θα υποστούν αύξηση της εισφοράς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 4 σε 6% και στις επικουρικές κατά έξι μονάδες. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, από την αύξηση της εισφοράς υγείας προβλέπεται να εξοικονομηθούν 422 εκατ. ευρώ φέτος (854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).
Φόρος στις επιχειρήσεις
Ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται σημαντικά. Περίπου 410 εκατομμύρια ευρώυπολογίζει θα εξασφαλίσει το κράτος από την αναπροσαρμογή του συντελεστή από το 26% στο 29%. Το βάρος για τις επιχειρήσεις θα ανέβει ακόμη περισσότερο καθώς445 εκατομμύρια ευρώ θα αποδώσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 80% στο 100%) αλλά και για τις μικρότερες (από το 55% στο 75%).

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε μπει ως ένα έκτακτο μέτρο, αλλά πλέον έγινε μόνιμο. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα αποδώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά τα εισοδήματα του 2014 ή του 2015. Το μέτρο πλήττει οριζόντια τους φορολογούμενους.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

Οι ασφάλειας αυτοκινήτων και ζωής

Όσοι έχουν ασφάλειες σε ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 75,6 εκατομμύρια ευρώ και θα τον πληρώσουνοδηγοί αυτοκινήτων αλλά και όσοι έχουν ασφάλειες ζωής και δάνεια με υποχρεωτική την ασφάλιση πυρός.
Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %.

Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση

-2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)
-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων
-410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
-48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης
-251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)
-600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.
-854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση της εισφοράς υγείας

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/45_15.html#ixzz3fxJzlLam

Η τελική λίστα με όλα τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες που επιβάλλεται ΦΠΑ 23% και 13%

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η μετάταξη τους στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, ενώ για τον ίδιο λόγο αυξήσεις τιμών θα σημειωθούν στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα δεκάδες άλλες κατηγορίες τροφίμων, κυρίως φρέσκων, παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% και οι τιμές τους θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ζαχαρώδη, αναψυκτικά, χυμοί, κονσέρβες, σοκολατοειδή, ο καφές και τα σπορέλαια, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυποποιημένα ψωμιά και οι υπηρεσίες εστίασης αλλά και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών όπως και οι υπηρεσίες επισκευής κατοικιών μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις της τάξης του 8% στην τελική τους τιμή.

Αυξήσεις θα σημειωθούν και σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς μετατάσσονται και αυτά στον συντελεστή 23%.

Πρόκειται για την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για μετακινήσεις με λεωφορεία, μετρό, τραμ και την τιμή της μηνιαίας κάρτας ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των τρένων και τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού όπως και των ΚΤΕΛ.

Η μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή συνεπάγεται αύξηση 0,10 ευρώ, δηλαδή το ενιαίο εισιτήριο από 1,2 ευρώ θα πάει 1,30 ευρώ.

Για παράδειγμα ο καφές από 1,5 ευρώ θα πάει σε 1,63 ευρώ λόγω του αυξημένου ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα που παραμένουν στον συντελεστή 13% και άρα οι τιμές τους θα παραμείνουν αμετάβλητες είναι τα ακόλουθα σύμφωνα με τη λίστα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή:

- Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια .

- Κουνέλια , περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων) .

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα, από βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια. Εξαιρούνται τα παραπροϊόντα σφαγίων.

- Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα. Εξαιρούνται τα συκώτια, αυγά.

- Γάλα, έστω και σε σκόνη ή συμπυκνωμένο ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάου. Τυριά με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, τα τυριά με στίγματα της διάκρισης 0406 40 και τα τυριά με περιεκτικότητα κ.β. σε λιπαρές ουσίες που υπερβαίνει το 72%. Αυγά νωπά από όρνιθες του είδους Gallus Domesticus, για επώαση ή βρώσιμα. Μέλι φυσικό.

- Αλλα φυτά ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια.

- Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα.

- Καρποί και φρούτα βρώσιμα.

- Δημητριακά

- Προϊόντα αλευροποιίας. Άμυλα κάθε είδους

- Σπέρματα και καρποί ελαιώδεις που προορίζονται για σπορά.

- Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουϊζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.

- Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων .

- Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη.

- Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα. Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια.

- Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση.

- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση. Ζυμαρικά, όχι ψημένα ή παραγεμισμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα. Ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο ή περαιτέρω επεξεργασμένο. Κάψουλες κενές του τύπου που χρησιμοποιούνται για φάρμακα .

- Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα, μη αεριούχα .

- Ξύδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.

- Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων .

- Αλάτι (στο οποίο περιλαμβάνεται και το επιτραπέζιο και μετουσιωμένο αλάτι), έστω και σε υδατικό διάλυμα ή με προσθήκη αντισυσσωματικών ουσιών ή ουσιών που εξασφαλίζουν την καλή ρευστότητα. Θαλάσσιο νερό.

- Φαρμακευτικά προϊόντα.

- Λιπάσματα.

- Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα, που παραδίδονται χονδρικά. Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις.

- Προφυλακτικά από καουτσούκ.

- Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά, δεμάτια ή με παρόμοιες μορφές.

- Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί ή από βάτες.

- Ειδικές ανυψωτικές συσκευές (σκάλες, ανελκυστήρες, μηχανήματα ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια), που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων.

- Γραφομηχανές με χαρακτήρες ΒRAILLE και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές (ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας τσέπης), για ανάπηρα πρόσωπα.

-Αυτοκίνητα οχήματα καινουργή, που προορίζονται για τη μεταφορά δέκα προσώπων ή περισσοτέρων συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού ειδικά κατασκευασμένα ή διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οποίων οι ειδικές θέσεις καλύπτουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των θέσεων, εφόσον αγοράζονται, εισάγονται ή αποκτώνται από άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., που ασχολούνται με την εκπαίδευση, προστασία και περίθαλψη των ατόμων αυτών.

- Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους, έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης, ανταλλακτικά αναπηρικού αμαξιδίου και ερεισίνωτο.

- Αντισυλληπτικές συσκευές που ονομάζονται «ενδομήτρια αντισυλληπτικά», αυτολιπαινόμενοι καθετήρες, καθετήρες κεντρικοί για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερηβικές, σύριγγες σίτισης, πιεσόμετρα ομιλούντα, βελόνες (για τις πένες ινσουλίνης), βελόνες τεχνητού νεφρού.

- Είδη και συσκευές ορθοπεδικής, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι και οι πατερίτσες. Νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα. Είδη και συσκευές προθέσεως. Συσκευές για τη διευκόλυνση της ακοής στους κουφούς και άλλες συσκευές που κρατιούνται με το χέρι, φέρονται από τα πρόσωπα ή εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό την αναπλήρωση μιας έλλειψης ή τη θεραπεία μιας αναπηρίας. Συσκευές έκχυσης ινσουλίνης. Εξαιρούνται τα μέρη και εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.

- Η παράδοση νερού.

- Ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, καθώς και θέρμανση μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

-Ανυψωτικό τουαλέτας, μπανιέρες για ανάπηρους, στηθόδεσμος μαστεκτομής - μαγιό μαστεκτομής, προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (jaws, supernova, hall, φωναισθησίας, fine reader), εκτυπωτές Braille , ρολόγια χειρός (Braille), πινακίδες γραφής (Braille), μέτρα (Braille), μπαστούνια (λευκά και ηλεκτρονικά), κασετόφωνα με 4tracks (Braille), ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

- Καθίσματα μπάνιου, αντλία αποσιδήρωσης για μεσογειακή αναιμία, σύστημα τραχειοστομίας – τραχειοσωλήνες – φίλτρα, περπατούρα , τρίποδο, σύστημα φωτεινής ειδοποίησης, δέκτης φωτεινών σημάτων, Braille display, scanner Braille note taker, προγράμματα κινητών τηλεφώνων σε ελληνική και ξένη έκδοση (mobile speak, speakingphone), πλαίσια γραφής για άτομα με μειωμένη όραση (Braille), κάλτσες Α.Γ. ή Κ.Γ., κάλτσες κολοβώματος, φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, σάκοι περισυλλογής υγρού προετοιμασίας φίλτρων, Y-connectors, σετ φλεβοκέντησης κατά την αιμοκάθαρση, φύσιγγες διττανθρακικών, συνδετικό από τιτάνιο, γραμμή σύνδεσης και αποχέτευσης, σάκοι αποχέτευσης, κασέτες σύνδεσης, Clamp (λαβίδες), βαλίτσα περιτοναϊκής κάθαρσης (SMART PD CASE), αναλώσιμο υλικό για κολοστομίες , τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

- Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

- Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα (η κατηγορία αυτή μετατάσσεται από τον υπερμειωμένο συντελεστή στο 13%)

-Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

-Η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/23-13.html#ixzz3fxKaqSkx

ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Παύει η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας αναφέρει ότι η περίπτωση ιβ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν.2859/2000 αντικαθίσταται ως εξής:

Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η περίπτωση ιβ της παρ.1 του άρθρου 22 ν.2859/2000, που αντικαθίσταται όριζε πως απαλλάσσονταν από το φόρο:

Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_616.html#ixzz3fxKvDpya

Τα 29 νησιά που οι συναλλαγές θα γίνονται με κάρτες

Αγορές μόνο με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα γίνονται σε συγκεκριμένα νησιά για ποσά άνω των 70 ευρώ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.
Αναλυτικά η ρύθμιση
Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, στις περιοχές της παρ.4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, με πληθυσμό άνω των τεσσάρων χιλιάδων εκατό (4.100) μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε εβδομήντα (70) ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τα νησιά με πάνω από 4.100 κατοίκους είναι τα εξής:

- Κρήτη
- Εύβοια
- Ρόδος
- Κέρκυρα
- Λέσβος
- Χίος
- Κως
- Ζάκυνθος
- Σαλαμίνα
- Κεφαλονιά
- Σάμος
- Λευκάδα
- Σύρος
- Νάξος
- Θήρα
- Λήμνος
- Κάρπαθος
- Σκιάθος
- Σκόπελος
- Μήλος
- Κάλυμνος
- Θάσος
- Μύκονος
- Πάρος
- Αίγινα
- Άνδρος
- Τήνος
- Ικαρία
- Λέρος

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/29.html#ixzz3fxLARd2X

Αυτό ήταν το σχέδιο Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή

Το πλάνο της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε εκδήλωση της Πλατφόρμας σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την πρόταση η κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε εθνικό νόμισμα «παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Το σχέδιο προβλέπει να πάρει η κυβέρνηση τον άμεσο έλεγχο στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος,να το χρησιμοποιήσει για τους μισθούς και συντάξεις χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, δηλαδή να κυκλοφορήσει χρήμα και ταυτόχρονα να ξεκινήσει να τυπώνει εθνικό νόμισμα.

Μάλιστα απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ρεαλιστικό να μπει η κυβέρνηση στο Νομισματοκοπείο και πάρει τα αποθέματα χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, ο Στάθης Λεουτσάκος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «υπάρχουν εναλλακτικές και έχουν κατατεθεί. Μας έχουν κηρύξει έναν ασύμμετρο πόλεμο δεν υπάρχει συμμετρία. Περί πολέμου πρόκειται. Σήμερα απέναντι στην Ελλάδα κήρυξαν πόλεμο».

Είπε ακόμη ότι: «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά νομίσματα. Το νόμισμα είναι για να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Το να αποκτήσει η χώρα τη νομισματική της αυτοτέλεια από ότι φαίνεται είναι μονόδρομος».

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_482.html#ixzz3fxMGUvLa

Το ΔΝΤ έστειλε σήμα αποχώρησης από την Ελλάδα

Το πιο ισχυρό σήμα ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νέο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική ανάλυση ότι το χρέος της χώρας είναι εκτός ελέγχου και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Σε ενημερωτικό σημείωμα τριών σελίδων, που στάλθηκε στις αρχές της Ε.Ε. το Σαββατοκύριακο και είναι στα χέρια των Financial Times, το ΔΝΤ αναφέρει πως η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική οικονομία θα οδηγούσε το χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Στο ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης, το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ.

Το ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι μόνο μέσω μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε η Ελλάδα να δει το χρέος της να υποχωρεί σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στις αγορές.

«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη» αναφέρεται στο σημείωμα.

Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει μέρος στην διάσωση μιας χώρας αν το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο και δεν υπάρχει η προοπτική να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση. Το Ταμείο χαλάρωσε τους κανονισμούς για να συμμετάσχει στις προηγούμενες ελληνικές διασώσεις, αλλά η έκθεση καταδεικνύει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στην διάσωση της Ελλάδας ήταν σημαντική για το γερμανικό μπλοκ των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι αρκετά αυστηρή στις αξιολογήσεις της. Το ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον κ. Τσίπρα να αρνείται να αποδεχθεί την συμμετοχή του ΔΝΤ σε μια νέα διάσωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., η κ. Μέρκελ ήταν ανυποχώρητη, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα υπάρξει διάσωση – και άρα θα φύγει η χώρα από την ευρωζώνη – χωρίς ένα επίσημο αίτημα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Η τελική συμφωνία αναφέρει «ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την διαρκή στήριξη του ΔΝΤ» μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα με το Ταμείο.

Αν το ΔΝΤ αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα, θα προκαλούσε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στο Βερολίνο και τους άλλους πιστωτές της ευρωζώνης. Γερμανοί πολιτικοί έχουν τονίσει ότι χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ θα δυσκολεύονταν να κερδίσουν το πράσινο φως για μια νέα διάσωση από την γερμανική Βουλή. Οι Γερμανοί βουλευτές πρέπει να εγκρίνουν τόσο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τους τελικούς όρους της τρίτης συμφωνίας.

Επιπρόσθετα, ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι από τα 86 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) – το Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 500 δισ. ευρώ – αναμένεται να βάλει μόνο τα 40 με 50 δισ. ευρώ. Το τρέχουν πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο έχει ακόμα 16,4 δισ. ευρώ αδιάθετων πόρων και λήγει τον Μάρτιο του 2016, αναμένεται να καλύψει ένα μέρος του κενού, ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης περιμένουν ότι θα υπάρξει συνεισφορά και από ένα ακόμα πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Με βάση τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι θα λάβουν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Αθήνας θα κινηθεί «σημαντικά χαμηλότερα» από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Το νέο ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ αναφέρει ότι τώρα το χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% έως το 2022.

Το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης χρειάζεται να εξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα πιο άμεσα και σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που είχαν τεθεί υπό εξέταση.

Μεταξύ των επιλογών που πρότεινε ήταν μια «πολύ δραματική επέκταση» των σχεδίων αποπληρωμής με μια «περίοδο χάριτος» 30 επιπλέον ετών «για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους»- το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα κάνει καμιά πληρωμή τόκων ή χρέους στα δάνεια της ευρωζώνης έως το 2053. Ήδη υπήρχε περίοδος χάριτος έως το 2023.

Εναλλακτικά, οι πιστωτές της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν «ετήσιες μεταφορές στον ελληνικό προϋπολογισμό» - δηλαδή επιχορηγήσεις της ευρωζώνης στην Αθήνα ή «βαθύ εμπροσθοβαρές κούρεμα», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_104.html#ixzz3fxN1eD21

Κατατέθηκε επίσημα η πρόταση της Κομισιόν για το δάνειο-γέφυρα. Η Μεγάλη Βρετανία επιχειρεί να συσπειρώσει ένα μπλοκ χωρών για να μπλοκάρει την πρόταση

Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που αφορά χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSM κατατέθηκε πλέον και επίσημα.

Όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Κομισιόν έστειλε το επίσημο σχέδιό της για τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του EFSM για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση αργά την Τρίτη,. «Είναι η πιο ευρωπαϊκή και οικονομικά υγιής, άμεσα διαθέσιμη επιλογή», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Χωρίς αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος η συμφωνία της Συνόδου να μην λειτουργήσει».

Σημειώνεται ότι σε αυτό το σχέδιο αντιδρά η Μεγάλη Βρετανία και επιχειρεί να συσπειρώσει πλειοψηφία για να μπλοκάρει την πρόταση.

Πάντως δεν είναι σαφές αν η «Ντάουνινγκ Στριτ» θα έχει συμμάχους να μπλοκάρει το σχέδιο.

Το ταμείο δημιουργήθηκε από την αρχή της κρίσης με 60 δισ. ευρώ.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_505.html#ixzz3fxNJAiz6

Τσίπρας: Πάρτε και το σακάκι μου, το θέλετε και αυτό; Η κίνηση του πρωθυπουργού το δραματικό βράδυ της Συνόδου Κορυφής

Δίχως τελειωμό είναι οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής που κράτησε 17 ώρες και άνοιξε το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο.

Όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τέτοιο σφυροκόπημα που κάποια στιγμή, εκεί γύρω στις πρωινές ώρες της Δευτέρας, σηκώθηκε όρθιος, έβγαλε το σακάκι του και σε μια συμβολική κίνηση το έδωσε στους Ευρωπαίους και στην κ. Μέρκελ λέγοντας: «Ορίστε. Πάρτε το. Μήπως το θέλετε και αυτό;».

Την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης και η Corriere.

Oι Financial Times έγραψαν χθες ότι μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν φθάσει σε αδιέξοδο και το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Καθώς οι δύο ηγέτες πήγαιναν προς την έξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρενέβη δυναμικά.  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγείτε από αυτή την αίθουσα!» είπε ο κ. Τουσκ.

Κι όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, το μεγάλο θύμα ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Οι άλλοι ηγέτες τον σταύρωσαν τον κ. Τσίπρα», αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Στο μεταξύ το Reuters αποκαλύπτει ότι κάποια στιγμή η κατάσταση έγινε τόσο οριακή που ο Τσίπρας μίλησε για προδοσία.

Αιτία, ήταν έντονη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου ύψους 50 δις ευρώ. Οπως αναφέρει το πρακτορείο ο Τσίπρας ήταν ένα βήμα από τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέφερε στην Μέρκελ ότι ήθελε να ταπεινώσει αυτόν και την αριστερή κυβέρνησή του και όχι να βρεθεί λύση.

«Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Όλοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κ. Μέρκελ.

Τελικά η γερμανική πλευρά έκανε πίσω όπως αναφέρει το Reuters και καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Υπήρχε μεγάλη ανακούφιση γιατί στις 6 το πρωί, φτάσαμε πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο, ανέφερε επίσημη πηγή.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_797.html#ixzz3fxNWy0xs

Κομισιόν: Από τα 12 δισ. του EFSM τα 7 να πάνε στην Αθήνα για δόσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

Διαθέσιμα για χρήση έχουν απομείνει 12 δισ. ευρώ από τον EFSM, εκ των οποίων 7 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την Ελλάδα, αναφέρει η Κομισιόν δια στόματος του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις και της Επιτρόπου Κορίνα Κρετού,  με συμφωνία και της Βρετανίας αρκεί, όπως δηλώνει, να είναι προστατευμένη.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη χρήση των κονδυλίων του EFSM για την ελληνική διάσωση εφόσον προστατεύεται η Βρετανία αναφέρουν πληροφορίες.
Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ για τις δόσεις του Αυγούστου δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δώσει στην Ελλάδα ένα δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισκ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τον μήνα Ιούλιο χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), σύμφωνα με ένα έγγραφο της Επιτροπής.
Στην πρόταση, στην οποία είχε πρόσβαση το Ρόιτερς, αναφέρεται πως το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο γέφυρα ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία ήταν αντίθετες έντονα σ' αυτήν.
Αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα ταμείο ολόκληρης της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ' αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ, αντί των 19 που μετέχουν στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών, όπως η Βρετανία ή η Τσεχία, που ήταν ενάντια στην εκταμίευση.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει μεμιάς και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, καθιστά πάντως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/12-efsm-7.html#ixzz3fxgkuvHd

Η Κομισιόν προτείνει αναδιαμόρφωση του χρέους

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ, στη δική του έκθεση εκτιμούσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2022 θα ανέλθει σε 170%, απευθύνοντας έκκληση για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι έχει προταθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, προτείνει αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους και αποκλείει τη διαγραφή μέρους του.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%. Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.


Βαρουφάκης: Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν» ανέφερε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα είπε ότι η τρόικα δεν είναι ευχαριστημένη με τα μέτρα στο νομοσχέδιο. «Βλέπω διαφορές στο κείμενο της Συνόδου και το νομοσχέδιο. Ευκλείδη αρκούν αυτά ώστε αύριο στο Eurogroup να πάρει η κυβέρνηση όσα ελπίζει;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι: «Η πενταετής καταστροφική δήθεν λογική ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έρθει μετά επιβλήθηκε άλλη μια φορά. Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση κάνουμε το ακριβώς αντίθετο με συγκεκριμένη πολιτική των δανειστών και του Σόιμπλε».

Σημείωσε ότι είναι «τοξική η υπόσχεση χρηματοδότησης αφού εισαχθούν μέτρα». Ακόμη είπε ότι βρισκόμαστε προ μιας σημαντικής απειλής να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM». Επανέλαβε ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια συνθήκη των Βερσαλιών. Ακόμη σημείωσε ότι «η τρόικα σε συνεργασία με τον Σόιμπλε επέβαλαν τιμωρητική επιλογή».

«Θα είμαστε σαν δουλοπαροικία. Ακόμη και το ΔΝΤ απαιτεί την απεμπλοκή του», είπε.


Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό

Την αντίθεση της και για τη συμφωνία και για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας με την ιδιότητα της βουλευτού, στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για εκβιασμό από τους «λεγόμενους εταίρους» και τόνισε πως «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να τον αποδεχτεί».

Εν μέσω αντιδράσεων από βουλευτές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως αισθάνθηκε πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσε την Άγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει «τι και πώς θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και πότε». «Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης αν υλοποιηθεί το κατεπείγον», υπογράμμισε.

Η ίδια μίλησε επίσης για έναν εκβιασμό προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή, ενώ αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ποια διάσταση έχει η στάση του σήμερα… τη διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας». Ωστόσο η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να τον αποδεχτεί, συνέχισε.

Από τη συνομολόγηση αυτού του κειμένου που βάζει ως προθεσμία τη σημερινή, ήδη υπάρχουν νέα στοιχεία που η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν τη νηφαλιότητα και τον χρόνο να λάβουν υπόψη, όπως η έκθεση του ΔΝΤ για την έλλειψη βιωσιμότητας του χρέους, επισήμανε ακόμη.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, υπάρχουν στοιχεία που η Βουλή και ο λαός έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και «κάποιοι εκτός και εντός της επικράτειας επιδιώκουν να μην αξιοποιηθούν».

«Ως πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, είναι υποχρέωση της Βουλής να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ενημερώσουμε πλήρως τον λαό για τη διάσταση του εκβιασμού και συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους εταίρους να εφαρμόσουν αυτά που είναι οι υποχρεώσεις τους, ο σεβασμός στη δημοκρατία και τη κοινοβουλευτική διαδικασία».

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_197.html#ixzz3fxNjAIlA

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα δυτικά, αναμένουμε την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μόνο στα ορεινά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 16 έως 34 στη βόρεια Ελλάδα, 21 έως 35 στη δυτική Ελλάδα, 20 έως 33 στο βόρειο Αιγαίο και από 19 έως 34 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.

http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/15072015.html#ixzz3fxNvXAIw

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/15_15.html

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)