Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup για την επικύρωση της ελληνικής πρότασης για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM, με υπουργούς Οικονομικών και εκπροσώπους των Θεσμών να ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες λίστα με επιπλέον μέτρα.
Η λίστα αυτή έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής τηρεί απόλυτη σιγή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών με προεξάρχοντες τους Βόφφγκανγκ Σόιμπλε και Αλεξάντερ Στουμπ, χαρακτήρισαν «λίγα» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα από τον ESM.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κρίνει «πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες» τις ελληνικές προτάσεις, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Αναφορικά το εγχώριο πολιτικό status quo, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μερίδα των πιστωτών επιμένουν σε διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, η Άνγκελα Μέρκελ δε γνώριζε ότι οι Γάλλοι βοηθούσαν τους Έλληνες στη συγκρότηση των προτάσεων και ακολούθησε «οργισμένο» τηλεφώνημα από την καγκελαρία στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Παράλληλα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η πρότασηΣόιμπλε για πενταετές Grexit ή δέσμευση περιουσίας της Ελλάδας, η οποία διαψεύσθηκε νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε εγκριθεί από την Άνγκελα Μέρκελ, με την είδηση ωστόσο να ελέγχεται.
Συγκεκριμένα υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.
Οι Γάλλοι κατηγορούν το Βερολίνο ότι έχει δημιουργήσει δικό του μέτωπο με επικεφαλής τον Σόιμπλε, με το Eurogroup να έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ριγνκ μεταξύ δύο παρατάξεων με επικεφαλής από τη μία το Βερολίνο και από την άλλη το Παρίσι που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Παράλληλα, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί όπως αποδεικνύεται η Φινλανδία, με το κοινοβούλιο της χώρας ουσιαστικά να καλεί τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών να παύσει τις διαπραγματεύσεις, υπό την απειλή της ευστάθειας του φινλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Φινλανδός υπουργός, ο οποίος κινείται δορυφορικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τις ελληνικές προτάσεις ανεπαρκείς.
Το κρατικό δίκτυο (YLE) της Φινλανδίας μετέδωσε νωρίτερα ότι το Ελσίνκι θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το YLE, η εντολή που έχει ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμ, από τη φινλανδική Βουλή, είναι πολύ περιορισμένη.
Η ανταπόκριση του καναλιού στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι το ακροδεξιό ξενόφοβο κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» λέει «όχι» σε οποιαδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα κι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, εάν ακολουθήσει διαφορετική γραμμή στις Βρυξέλλες. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε πρόωρες εκλογές στη Φινλανδία.
Όπως όλα δείχνουν το όλο θέμα θα πάει στη Σύνοδο των 28 το απόγευμα της Κυριακής δίνοντας έτσι νέα παράταση στο θρίλερ για το μέλλον της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.