Τα στατιστικά θέλουν τον ιό των κονδυλωμάτων, HPV, να αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με 1 στις 3 γυναίκες να είναι φορέας. Οι ειδικοί επισημαίνουν και οι ειδικοί συνεχίζουν να ενημερώνουν πως και σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η ενημέρωση και η πρόληψη.
Ο ιός των κονδυλωμάτων μεταδίδεται με την ερωτική επαφή, επομένως η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το στοματικό σεξ, επομένως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το προφυλακτικό είναι απαραίτητο, κάτι που συχνά φαίνεται να αγνοούμε ή να μην λαμβάνουμε υπόψη όσο σοβαρά θα έπρεπε. Το πρωκτικό σεξ επίσης απαιτεί τον ίδιο χειρισμό.
Σε κάποιες πολύ ειδικές συνθήκες ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το δέρμα, αν υπάρχουν εκδορές σε αυτό και έρθει σε επαφή το αίμα του φορέα με το αίμα άλλου ατόμου.
Αν παρατηρήσεις παράξενα εξογκώματα σαν μικροσκοπικές κρεατοελιές διάσπαρτες στο σώμα σου και ειδικότερα στην εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου, γύρω από τον πρωκτό, θα πρέπει να επισκεφτείς τον δερματολόγο που θα τις ελέγξει, αφού ενδεχομένως να δηλώνουν ότι έχεις τον ιό των κονδυλωμάτων. Το ίδιο ισχύει και το σώμα του συντρόφου ή του…υποψήφιου συντρόφου σου.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτά τα ορατά σημάδια, δε σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να τον φέρει, επομένως τα μέτρα πρόληψης (χρήση προφυλακτικού), είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.
Η περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να μένει στεγνή, αφού η υγρασία ευνοεί την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.
Η πιθανότητα μπορεί να είναι μικρή, όμως δεν αποκλείεται η περίπτωση μετάδοσης του ιού με πετσέτες, ρούχα ή εσώρουχα, επομένως καλό είναι να μην ανταλλάσσεις τα προηγούμενα με ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά το ιστορικό τους.
Όταν το ανοσοποιητικό είναι σε καλή κατάσταση, οι πιθανότητες προσβολής από τον ιό είναι μικρότερη, για αυτό κρατήσου σε φόρμα, πρόσεξε τη διατροφή σου, απόφυγε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.