Η μαγειρική είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά.
Μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη φαντασία τους και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.
Συγκεντρώσαμε 6 εύκολες συνταγές μαγειρικής για παιδιά όλων των ηλικιών.
Για μικρούς μάγειρες (3-5 ετών)
Ακόμη και σε αυτή την τρυφερή ηλικία, τα παιδιά καταλαβαίνουν τις βασικές μεθόδους και μπορούν να εκτελέσουν κάποιες από τις πιο εύκολες συνταγές.
Το ζύμωμα, το κοσκίνισμα και το ανακάτεμα είναι δραστηριότητες που μπορούν βελτιώνουν την αδρή κινητικότητα των παιδιών.
Πουτίγκα με μπανάνα και σοκολάτα
Υλικά:
3 μπανάνες
4 κ.γ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. λιωμένη σοκολάτα
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε τις μπανάνες. Χρησιμοποιείστε ένα πιρούνι για να τις πολτοποιήσετε. Ανακατέψτε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μίγμα στον πουρέ μπανάνας. Βάλτε το τελικό προϊόν στην ψύξη για 1 ώρα. Το επιδόρπιο είναι έτοιμο.
Πουτίγκα Λεμόνι
Υλικά:
Χυμό από 4 λεμόνια
4 κ.γ. μέλι
250 γρ. sour cream
Ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού με το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε σταδιακά τη sour cream, ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάστε το μίγμα σε μπολάκια. Γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού ή με μούρα. Βάλτε την πουτίγκα στην κατάψυξη για 1 ώρα και απολαύστε!
Για έμπειρους μάγειρες (6-8 ετών)
Σ ’αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι πολύ πιο ανεξάρτητα και ικανά να μαγειρέψουν πιο περίπλοκα γεύματα. Δεν έχουν πρόβλημα να θυμούνται τις οδηγίες που τους δόθηκαν, έτσι η παρακολούθηση του αποτελέσματος σε κάθε βήμα είναι αρκετή. Ακολουθούν δυο υπέροχες συνταγές για παιδιά ηλικίας από 6 έως 8 ετών.
Γαλλική ομελέτα
Υλικά
5 αυγά
200 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 κουταλάκια του γλυκού τυρί κρέμα
1 μικρό πράσινο κρεμμυδάκι
200 γρ. τυρί
Αλάτι και πιπέρι
Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλλα υλικά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας: ζαμπόν, ντομάτες, κρεμμύδι
Εκτέλεση
Χτυπήστε τα αυγά. Ανακατέψτε μαζί τα αυγά και το τυρί κρέμα, χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι. Τρίψτε μέσα το τυρί.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τα μανιτάρια, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους.
Ρίξτε το μίγμα στα μανιτάρια. Μην ανακατεύετε. Τηγανίστε τη μια πλευρά. Διπλώστε την ομελέτα όταν τα αυγά έχουν ψηθεί καλά. Σερβίρετε και απολαύστε!
Σπιτική πίτσα
Υλικά
Έτοιμη ζύμη
Σάλτσα ντομάτας
Ντομάτες
Βασιλικός
Τυρί
Προαιρετικά: ζαμπόν, κοτόπουλο, μανιτάρια, καλαμπόκι, ελιές κ.λπ.
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Απλώστε τη σάλτσα στη ζύμη. Τοποθετήστε τις κομμένες ντομάτες σε φέτες. Πασπαλίστε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω από τις ντομάτες. Προσθέστε τα δικά σας υλικά, σύμφωνα με τα γούστα σας. Προσθέστε λίγο βασιλικό. Ψήστε για 15 με 20 λεπτά. Έτοιμη η πίτσα!
Για πεπειραμένους μάγειρες (9 – 12 ετών)
Σ’ αυτή την ηλικία, τα παιδιά μπορούν να γίνουν εξπέρ στη μαγειρική. Συχνά έχουν πολλές νέες ιδέες και συνταγές! Είναι ιδανική στιγμή να συμβάλλετε στην ανάπτυξη της παιδικής φαντασίας και ανεξαρτησίας. Παρατηρήστε τα παιδιά σας, αλλά από αρκετά μακριά, έτσι ώστε να μην τα ενοχλήσετε ή τους προκαλέσετε αναστάτωση.
Ζυμαρικά σε σάλτσα τυριού
Υλικά
100 γρ. κοντά ζυμαρικά (μερίδα ανά άτομο)
Μαϊντανός
Τυρί
Ζαμπόν
300 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Εκτέλεση
Βράστε το νερό σε μια κατσαρόλα. Όταν θα αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, σύμφωνα με τον χρόνο βρασμού της συσκευασίας (συνήθως 7-15 λεπτά). Τρίψτε το τυρί. Κόψτε το ζαμπόν σε κυβάκια. Σε ένα μικρό τηγάνι, μαγειρέψτε το ζαμπόν με λίγο λάδι, μέχρι να χρυσίσει. Ψιλοκόψτε το μαϊντανό, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το τριμμένο τυρί στο μείγμα. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα κι έτοιμο!
Σπιτικά ρολάκια κανέλας
Υλικά
Κανέλα σε σκόνη
Λευκό ψωμί
Λιωμένη σοκολάτα
Βούτυρο
Ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόψτε το ψωμί σε φέτες και αφαιρέστε την κόρα. Αναμείξτε την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανοίξτε με τον πλάστη το ψωμί για να πλατύνει. Κόψτε το σε μακριά ορθογώνια κομμάτια. Αλείψτε τη σοκολάτα στην πάνω πλευρά κάθε φέτας. Πασπαλίστε με το μίγμα ζάχαρης και κανέλας. Τυλίξτε κάθε κομμάτι. Αλείψτε την πάνω πλευρά με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε ξανά με κανέλα και ζάχαρη. Ψήστε για 5 λεπτά κι απολαύστε.
Περισσότερες συνταγές εδώ.