Παιχνίδια με αριθμούς για να γίνουν τα Μαθηματικά διασκέδαση!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας. Ας τους μάθουμε λοιπόν αριθμητική με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!
Αν θέλετε να κάνετε το παιδί εξπέρ στην αριθμητική, μπορείτε να το κάνετε παίζοντας παιχνίδια μέσα στο σπίτι. Δείξτε στο παιδί πως οι αριθμοί είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και κάντε το να τους αγαπήσει. Πώς;
Παιχνίδια με αλληλουχίες
Δώστε στο παιδί κεράσια και φράουλες και ζητήστε του να τα τακτοποιήσει. Πρώτα κεράσι, φράουλα, κεράσι, φράουλα, και μετά κεράσι, κεράσι, φράουλα, κεράσι, κεράσι.  Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλα αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα μάθει να λύνει προβλήματα και να συγκεντρώνεται.
Παίξτε με τη ζυγαριά
Ζητήστε από το παιδί να μαντέψει το βάρος διαφόρων αντικειμένων ή και μελών της οικογένειας και δείξτε του πώς να χρησιμοποιήσει τη ζυγαριά για να δει πόσο τελικά ζυγίζουν.
2012-01-10_36921
Παίξτε με τα σνακ
Ένας εύκολος τρόπος να μάθει την αφαίρεση! Δώστε στο παιδί μια χούφτα κρακεράκια σε σχήμα ψαριού και ζωγραφίστε σε ένα χαρτί μια γυάλα. Βάλτε τα ψάρια στη γυάλα και ζητήστε από το παιδί να τα μετρήσει. Βγάλτε μερικά και μετρήστε ξανά.
Παίξτε ζάρια!
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μάθει τις έννοιες του μεγαλύτερου και του μικρότερου. Ρίξτε δύο ζάρια και ρωτήστε ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος. Αμέσως θα καταλάβει ότι οι τελίτσες πάνω στα ζάρια αντιστοιχούν σε αριθμούς.
Παιχνίδι ανταλλαγής
Ζητήστε από το παιδί και τους φίλους του να έχουν μαζί τους μερικά παλιά παραμύθια. Δώστε τιμές στο κάθε ένα (λιγότερο από ένα ευρώ) και δώστε από ένα ευρώ σε κάθε παιδάκι. Το ένα θα πρέπει να αγοράσει βιβλία από το άλλο. Βοηθήστε τα με τα ρέστα και μετά μετρήστε αν τους έχουν περισσέψει χρήματα ή αν τα ξόδεψαν όλα.
Ladybug-Number-Game-for-Preschoolers-2
Ώρα για μαγειρική!
Δώστε μπολ, κούπες και μια εύκολη συνταγή στο παιδί και αφήστε το να μετρήσει μόνο του τα υλικά. Ένας εύκολος και λαχταριστός τρόπος να μάθει τις έννοιες του όγκου, του βάρους και των κλασμάτων.
Μετρηθείτε
Χρησιμοποιήστε ένα μέτρο για να μετρήσετε το ύψος όλων των μελών της οικογένειας και προσθέστε όλα τα ύψη για να δείτε πόσο ψηλοί είστε όλοι μαζί. Κάντε το ίδιο και με το βάρος.
Ώρα για Μονόπολη
Παιχνίδια όπως η Μονόπολη για παιδιά, που έχουν μέτρημα αλλά και συναλλαγές με χρήματα, βοηθάνε πολύ.
number-matching-game-for-kids
Παίξτε με τα χρήματα
Εδώ χρειάζεται η βοήθεια όλης της οικογένειας. Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο στόχο (να συγκεντρώσει, για παράδειγμα, ένα ευρώ). Ρίχνετε τα ζάρια και κάθε παίκτης παίρνει τόσα λεπτά του ευρώ όσα δείχνουν τα ζάρια. Όταν οι παίκτες συγκεντρώνουν δέκα λεπτά, τα αντικαθιστάτε με ένα δεκάλεπτο, όταν συγκεντρώσουν είκοσι με ένα εικοσάλεπτο κ.ο.κ. Όποιος συγκεντρώσει πρώτος ένα ευρώ κερδίζει. Το παιδί έτσι μαθαίνει να μετράει σε δεκάδες αλλά και να παίζει ομαδικά.
Μαντεψιές
Πείτε στο παιδί να σκεφτεί έναν αριθμό από το ένα ως το 100 και προσπαθήστε να μαντέψετε τον αριθμό με ερωτήσεις όπως «είναι πάνω από το 50;» ή «είναι ανάμεσα στο 60 και το 70;». Μετά αλλάξτε ρόλους και είναι η σειρά του παιδιού να μαντέψει.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)