Είσαστε από τα άτομα που μπορεί σε γενικές γραμμές να μην είναι αγχώδη αλλά υπό συγκεκριμένες περιστάσεις… «τα χάνουν»; Νιώθετε μεγάλη πίεση και άγχος όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό που πρέπει να βγάλετε εις πέρας στη δουλειά σας; Διαβάστε τρεις τρόπους για να μπορείτε να λειτουργείτε σωστά και να μην αφήνετε το άγχος να σας «τρώει»!
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μειώσει τις ικανότητές μας, να μας προκαλέσει μπλακ-άουτ ώστε να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά ή ακόμα και να μας κάνει να είμαστε πιεστικοί απέναντι στους άλλους. Αν δεν μπορέσουμε να κοντρολάρουμε το άγχος μπορεί- και έχει τη δύναμη- να μας… «νικήσει».
Αποφύγετε να παίρνετε βιαστικές αποφάσεις
Συνηθίζουμε να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις όταν αγχωνόμαστε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοια λάθη εξαιτίας του άγχους είναι να ακολουθούμε πάντα κάποια μέθοδο, κάποια συγκεκριμένα βήματα. Έτσι, ιδανικά ακόμα και όταν νιώθουμε άγχος για κάτι, ακολουθώντας αυτά τα συγκεκριμένα βήματα θα νιώθουμε- θα είμαστε- πιο σίγουροι για την απόφαση που θα πάρουμε. Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η απόφαση πιθανότατα θα είναι και η πιο σωστή θα μας κάνει να κοιμηθούμε πιο ήρεμοι τα βράδια!
Προσπαθήστε να είστε «ανοιχτοί»
Το άγχος μας κάνει να κρατάμε μια πιο αμυντική στάση. Δυστυχώς όμως, με αυτό τοαίσθημα της «άμυνας» πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το δάσος. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί συχνά στην επαγγελματική μας ζωή. Αγχωνόμαστε έστω και με την σκέψη της αποτυχίας ή του λάθους. Αυτομάτως γινόμαστε «αμυντικοί». Τελικά μπορεί να χάσουμε ιδέες, προτάσεις, σχέδια τα οποία να αξίζουν, απλά και μόνο επειδή το άγχος μας έκανε «τυφλούς». Καλό θα ήταν να ακούμε με προσοχή την άποψή των συναδέλφων μας. Άλλωστε όλοι είμαστε στην ίδια ομάδα!
Μην αφήνετε την καχυποψία να σας… τρώει
Αν δεν είμαστε πολύ προσεχτικοί, όταν αγχωνόμαστε μπορούμε να φερθούμε εγωιστικά, βιαστικά και να οδηγηθούμε σε λάθη. Επίσης, μέσα σε όλο αυτό τον μηχανισμό άμυνας που νιώθουμε καμιά φορά δεν εμπιστευόμαστε τις προθέσεις του άλλου, ακόμα και όταν αυτός ο… άλλος είναι ένας καλός μας συνάδελφος. Κάτι μέσα μας απλά μας λέει να τους έχουμε όλους από κοντά. Αυτό όμως μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να αναλάβουμε και άλλες ευθύνες- αφού είμαστε σίγουροι μόνο για τον εαυτό μας και για κανέναν άλλον- τις οποίες μπορεί την συγκεκριμένη στιγμή να μην αντέχουμε. Επίσης έτσι κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε κακό κλίμα συνεργασίας με τους υπολοίπους γύρω μας, αντί να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα της ομάδας.
Ιδιαίτερα στις σημερινές εποχές που πολλά πρέπει να γίνονται γρήγορα και σωστά, το άγχος είναι εκεί και παραμονεύει… Είναι βασικό να καταφέρουμε να το κοντρολάρουμε, έχοντας πάντα ένα πλάνο στο μυαλό μας και να κρατάμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους σε ισορροπία.
Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.