Οι υποχρεώσεις μιας νονάς το Πάσχα. Τι δώρα πρέπει να πάρει στο παιδί και τι συμβολίζουν;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Το Πάσχα όλο και πλησιάζει και οι απανταχού νονές και νονοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα βαφτιστήρια τους. Κάποιοι γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και κάποιοι άλλοι όχι, ειδικά όσοι έγιναν πρόσφατα νονοί και νονές ίσως να μην γνωρίζουν τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές, δεν απευθύνονται μόνο στις νονές και τους νονούς, αλλά και τους γονείς που πολλές φορές ζητούν ακραία και υπερβολικά πράγματα για το παιδί τους, «χρεώνοντας» τα θέλω τους στις υποχρεώσεις της κουμπαριάς!
ypoxreoseis nonas to pasxa 2
Λαμπάδα
Μία από τις υποχρεώσεις που έχουν οι νονοί είναι η λαμπάδα. Χειροποίητη ή μη, με παιχνίδι ή χωρίς, η λαμπάδα είναι αυτό που κυρίως περιμένει πώς και πώς το βαφτιστήρι σας. Αν είναι μικρό, μπορείτε να του διαλέξετε λαμπάδα μόνοι σας, αν πάλι είναι από 5 ετών και πάνω μπορείτε να το ρωτήσετε αν θέλει κάποια συγκεκριμένη λαμπάδα ή αν προτιμά κάποιο αγαπημένο χρώμα.
Τσουρέκι και πασχαλινό αβγό
Εκτός από τη λαμπάδα και τα παπούτσια, οι νονοί αγοράζουν ένα τσουρέκι στο βαφτιστήρι τους και ένα σοκολατένιο αβγό.
ypoxreoseis nonas to pasxa 1
Τι συμβολίζουν όλα αυτά τα δώρα;
Η λαμπάδα
Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι νεοφώτιστοι που βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα και συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού. Η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης τον ήλιο της Άνοιξης. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης και της γνώσης και καθώς την προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, μεταδίδεται, δυναμώνει κι εξαπλώνεται.
Το σοκολατένιο αυγό
Η συνήθεια αυτή έρχεται από το εξωτερικό και έχει να κάνει περισσότερο με τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Συμβολίζει επίσης την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση.
Το τσουρέκι
Όπως και η λαμπάδα έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι. Τα παραδοσιακά τσουρέκια φτιάχνονται με ένα κόκκινο αυγό στη μέση το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
ypoxreoseis nonas to pasxa 3
Πότε πρέπει να δώσει τα δώρα ο νονός ή η νονά;
Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη οι νονοί θα πρέπει να παραδώσουν τα δωράκια τους στα βαφτιστήρια τους, που καρτερικά περιμένουν. Για αυτό φροντίστε από τώρα να μάθετε τι νούμερο παπούτσι φορά το βαφτιστήρι σας, ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα και ποιοι οι αγαπημένοι του ήρωες για να διαλέξετε κάτι που σίγουρα θα του αρέσει.
Καλές αγορές και καλό Πάσχα!
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)