της Ηρώς Κουνάδη
Θέλετε να διαβάσετε «σοβαρή» λογοτεχνία, αλλά έχετε ακούσει κάτι τρομακτικές ιστορίες για 20σέλιδα που περιγράφουν το χρώμα του γκαζόν, και βιβλία-τούβλα στις χιλιάδες σελίδες των οποίων δε συμβαίνει τίποτα; Εμείς είμαστε εδώ. Και σας έχουμε πέντε απολαυστικότατα (υποσχόμαστε) βιβλία ισάριθμων συγγραφέων βραβευμένων με Νόμπελ, που έχουν πράγματα να σας πουν, χωρίς να σας κουράσουν.
(*) Σημείωση: Το Νόμπελ δεν απονέμεται για ένα συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά για το σύνολο του έργου ενός συγγραφέα –άσχετα αν υπάρχει μια θεωρία που θέλει το «αριστούργημα» του καθενός να προηγείται πάντα της βράβευσης. Τα βιβλία που προτείνουμε είναι το ιδανικό «ξεκίνημα», η πρώτη γνωριμία με το έργο του εκάστοτε συγγραφέα, και όχι απαραίτητα εκείνα που (πιστεύουμε ότι) στάθηκαν η αφορμή για την βράβευσή του.
Ο συγγραφέας: Ορχάν Παμούκ
Το βιβλίο: Με Λένε Κόκκινο
Μια ιστορία μυστηρίου και μια βουτιά στην Κωνσταντινούπολη του 1590 ταυτόχρονα –κι όταν λέμε βουτιά, εννοούμε σαν να περπατάς κανονικά στους δρόμους της, όχι αστεία. Τέσσερα βασικά πρόσωπα, και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες που εμπλέκονται μαζί τους σε έρωτες, ίντριγκες και πάθη, αφηγούνται μια ιστορία φονικού, το οποίο μέχρι τις τελευταίες σελίδες δεν μπορείς να υποψιαστείς ποιος από τους αφηγητές μας το έχει διαπράξει. Κι ενώ η ιστορία εκτυλίσσεται –συναρπαστικά, αν δεν το τονίσαμε αρκετά– ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ένα σωρό ερωτήματα και σκέψεις σχετικά με την αιώνια σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, την έλλειψη νοήματος σε κάθε είδους φανατισμό, τη φύση του θεού και του ανθρώπου, και τον ρόλο που θέλουμε να παίζει η τέχνη στις ζωές μας. Απλά αξεπέραστο.
Ο συγγραφέας: Ζοζέ Σαραμάγκου
Το βιβλίο: Το χρονικό του μοναστηριού
«Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας βασιλιάς που έταξε να χτίσει ένα τεράστιο μοναστήρι σε μια μικρή κωμόπολη αν ο Θεός τού έδινε διάδοχο. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό 50.000 εργάτες που εξαναγκάστηκαν να το χτίσουν. Ήταν ακόμα ένας κουλός στρατιώτης που αγάπησε μια γυναίκα η οποία έβλεπε αυτό που δεν μπορούσε να δει κανείς. Ήταν κι ένας ιερέας-εφευρέτης που ήθελε να πετάξει, αλλά πέθανε τρελός. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό η Ιερά Εξέταση. Κι όλα αυτά, ήταν μια φορά κι έναν καιρό, στην Πορτογαλία του 18ου αιώνα». Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γράφει χωρίς τελείες μια ιστορία μαγική, με έρωτες και σκοτωμούς, με μηχανές που πετάνε και παπάδες που ονειρεύονται, σε ένα βιβλίο που θα σας λαχανιάσει –αλλά θα σας κάνει και να (χαμο)γελάτε σχεδόν σε κάθε σελίδα.
Ο συγγραφέας: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Το βιβλίο: Έρωτας στα χρόνια της χολέρας
Ο Φλορεντίνο και η Φερμίνα ερωτεύονται έφηβοι ακόμα, αλλά η σχέση τους διακόπτεται αφενός από τις αντιρρήσεις του πατέρα της και αφετέρου από το πέρασμα του χρόνου που κάνει τελικά εκείνη να χάσει το ενδιαφέρον της και να παντρευτεί τον γοητευτικό γιατρό που την φλερτάρει. Οι δυο τους θα συναντηθούν και πάλι, 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 μέρες αργότερα, αφού ο σύζυγος της Φερμίνα θα έχει πεθάνει, και ο Φλορεντίνο θα παραμένει τρελά ερωτευμένος μαζί της –παρά τις 622 ερωτικές σχέσεις που έχει συνάψει στο μεταξύ. Μίση, πάθη, ζήλιες, σεξ, λαγνεία, ανταγωνισμοί, λατινοαμερικάνικο πνεύμα και η χολέρα που θερίζει την Καραϊβική σε μια συγκλονιστική ιστορία για το τι είναι, και δεν είναι, ο έρωτας.
Ο συγγραφέας: Πατρίκ Μοντιανό
Το βιβλίο: Στο café της χαμένης νιότης
Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’60, μια κοπέλα εξαφανίζεται και ένα συναρπαστικό νουάρ αρχίζει. Αφηγούνται όσα ξέρουν για το συμβάν και για την μυστηριώδη, εξαφανισμένη Λουκί, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας φοιτητής, ένας εκκολαπτόμενος μυθιστοριογράφος, ο άντρας της και –στο τελευταίο κεφάλαιο– η ίδια η Λουκί. Ατμοσφαιρικό και συναρπαστικό, αυτό το μικρούλι βιβλιαράκι (158 σελίδες όλο κι όλο) είναι η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του Μοντιανό, που είναι για το Παρίσι ό,τι και ο Παμούκ για την Κωνσταντινούπολη.
Ο συγγραφέας: Τζον Μ. Κουτσί (ναι, κι όμως, έτσι διαβάζεται το John M. Coetzee)
Το βιβλίο: Περιμένοντας τους βαρβάρους
Ποιοι είναι οι βάρβαροι, «εμείς» ή «οι άλλοι»; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, κάντε την χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε αυτό το 280 σελίδων αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας –θα αλλάξετε γνώμη για πολλά πράγματα. Γραμμένο στην Νότια Αφρική την εφιαλτική περίοδο του Απαρτχάιντ, το «Περιμένοντας τους βαρβάρους» είναι η ιστορία μιας Αυτοκρατορίας που, προσπαθώντας να προλάβει μια φημολογούμενη εξέγερση των ιθαγενών στα σύνορά της, καταλήγει να γίνει βάρβαρη η ίδια –και να κάνει βάρβαρους τους ανθρώπους της. Κι αν αυτό σας ακούγεται τραγικά επίκαιρο, ναι, δυστυχώς είναι.
in2life.gr
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.