Τα καλύτερα στην Αστυπάλαια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η αρχιτεκτονική και το άνυδρο τοπίο θυμίζουν Κυκλάδες, ο χάρτης όμως ( και η απόσταση από τον Πειραιά ) γράφει Δωδεκάνησα. Η καρτποσταλική Χώρα με το πανέμορφο βενετσιάνικο κάστρο ορίζει την ταξιδιωτική εικόνα του νησιού, το οποίο αποτελεί τα καλοκαίρια αγαπημένο προορισμό για ταξιδιώτες με σοφιστικέ αλλά και νεανικό προφίλ – καθώς διαθέτει κάμπινγκ και διαχρονικά νυχτερινά στέκια. Απλωμένη σε μια γλώσσα γης ανάμεσα στους όρμους του Πέρα Γιαλού ( το παλιό λιμάνι ) και των Λιβαδιών, η πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της μέρα-νύχτα, από τον αυχένα με τους ανεμόμυλους και τα στέκια της πλατείας μέχρι το ενετικό κάστρο των Querini και τα σοκάκια που οδηγούν στις εκκλησίες της Παναγίας της Πορταΐτισσας και της Μεγάλης Παναγιάς. Το νησί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και διαθέτει ΚΤΕΛ αλλά και τουριστικά σκάφη, τα οποία εξυπηρετούν τις βασικές διαδρομές σας προς το θέρετρο της Μαλτεζάνας και τις παραλιακές ψαροταβέρνες του Σχοινώντα ( και τα δύο στην ανατολική πλευρά, μετά το φυσικό στενό που χωρίζει την Αστυπάλαια στο Μέσα και το Έξω Νησί ) αλλά και προς τον τουριστικό οικισμό Λιβάδι και τις καλύτερες παραλίες της δυτικής πλευράς ( στις Βάτσες και στα Καμινάκια φτάνετε με τουριστικά σκάφη αλλά και με ΙΧ ( από χωματόδρομο ).

Τι να δείτε 

Ανάληψη ή Μαλτεζάνα 
Παραθεριστικός οικισμός με τουριστικές υποδομές, σε απόσταση 9 χλμ. από τη Χώρα, σε μια μικρή κοιλάδα στο Έξω Νησί. 
Αρχαιολογικό ΜουσείοΣε κεντρικό δρόμο στον Πέρα Γιαλό, λειτουργεί την καλοκαιρινή σεζόν και φιλοξενεί ευρήματα που καλύπτουν από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα: μυκηναϊκά αγγεία κι εργαλεία από θαλαμωτούς τάφους, αργυρά νομίσματα των Κλασικών χρόνων, αναθηματικές επιγραφές από αρχαία ιερά, αγαλμάτια κι επιγραφές των Κλασικών και των Ελληνιστικών χρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικών βασιλικών καθώς και το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Querini από το κάστρο. 
Βασιλική ΚαρέκληΨηφιδωτό δάπεδο μετά τον Σχοινώντα – θα το βρείτε εύκολα κάνοντας μια μικρή παραλιακή διαδρομή με τα πόδια. 
Βαθύ 
Έξω από τις κλασικές τουριστικές διαδρομές και προσβάσιμο από χωματόδρομο, απλώνεται σε δύο οικισμούς, σε κλειστό όρμο στο Έξω Νησί, την ανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας. 
Ενετικό ΚάστροΣήμα κατατεθέν του νησιού, δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας. Στην ουσία πρόκειται ανήκει για οχυρωμένο οικισμό, καθώς το τείχος σχηματίζουν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Ξεχωρίζουν η Παναγιά του Κάστρου ( Ευαγγελίστρια ), η οποία χτίστηκε το 1853, και ο Άγιος Γεώργιος ( από το 1790 ). 
ΛιβάδιΠαραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, σε απόσταση 2 χλμ. από τη Χώρα, σε μια κοιλάδα με περιβόλια στο μυχό αμμουδερού κόλπου. Στο λόφο του Αγίου Βασιλείου βρίσκονται σπαράγματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. 
Μεγάλη ΠαναγιάΕνταγμένη σε συγκρότημα πέντε ναών στα πόδια του κάστρου, αποτελεί κλασικό προορισμό περιπάτου λόγω του βοτσαλωτού δαπέδου και της θέας στη θάλασσα. 
Μνημείο Γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν 
Στον Σχοινώντα, στην κορυφή μιας μικρής χερσονήσου με ωραία θέα, είναι αφιερωμένο στον ηγέτη του αγώνα ( αρχές του 18ου αιώνα ) κατά των πειρατών. 
Μονή Παναγίας Φλεβαριώτισσας 
Μοναστήρι στο δυτικό ήμισυ του νησιού, χτισμένο σε κοίλωμα πλαγιάς. Γιορτάζει την 1η Φεβρουαρίου με μεγάλο πανηγύρι-ραντεβού για ντόπιους κι επισκέπτες.
Παναγία Πορταΐτισσα 
Η ωραιότερη εκκλησία του νησιού, με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και μικρή εκκλησιαστική συλλογή από παλιές εικόνες. Ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη Ροδιά, κάτω από το κάστρο. 
ΧώραΑπλωμένη σε λόφο στα πόδια του καρτποσταλικού κάστρου των Querini, η πρωτεύουσα του νησιού γοητεύει με τα πάλλευκα παραδοσιακά σπίτια, τις γραφικές εκκλησίες και τα σοφιστικέ στέκια της.

Παραλίες

Με φόντο το κάστρο, οι οικογένειες προτιμούν το βαθύ κόλπο του Λιβαδιού ( με παραλιακά cafes και ταβερνάκια ) και απλώνουν τις ψάθες τους κάτω από τα αρμυρίκια στον αμμουδερό Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ οι παρέες προτιμούν το βοτσαλωτό ( στέκι γυμνιστών ) Τζανάκι και το Μαγαζάκι ( πρέπει να κατηφορίσετε σε ένα μονοπάτι για 5-10 λεπτά και να έχετε υπόψη σας ότι ο ήλιος πέφτει νωρίς ). Προς την περιοχή της Μαλτεζάνας ξεχωρίζουν οι ( όνομα και πράγμα ) Πλάκες, το μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι και η αμμουδιά στο Στενό. Εύκολα προσβάσιμη, με αρμυρίκια και ψαροταβέρνες, η δημοφιλής σε οικογένειες αμμουδιά στον Σχοινώντα. Εναλλακτικά, για πιο ιδιωτικές βουτιές, μπορείτε να συνεχίσετε περπατώντας για τους βοτσαλωτούς κολπίσκους στα γειτονικά Καρέκλια. Από τον Πέρα Γιαλό αναχωρούν την καλοκαιρινή περίοδο καΐκια για τις καλύτερες αμμουδιές του νησιού, τις Βάτσες, τα Καμινάκια ( όπου υπάρχουν και ταβέρνες ) και τον Αϊ-Γιάννη αλλά και για βουτιές σε τιρκουάζ νερά στα ακατοίκητα νησάκια Κουνούπα και Κουτσομύτης.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)