Τα καλύτερα στη Φολέγανδρο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η Χώρα της είναι από τις πιο σοφιστικέ και καλοδιατηρημένες στις Κυκλάδες – τόσο που μοιάζει ψεύτικη. Ο τουρισμός άργησε να φτάσει στη Φολέγανδρο, κι αυτό φαίνεται. Πουθενά δεν θα δείτε πλαστικές καρέκλες και νέον, όλες οι επιγραφές των καταστημάτων είναι ξύλινες και ζωγραφισμένες στο χέρι, τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία και τα μπαρ είναι σε παραδοσιακό στιλ, τίποτα δεν χαλάει το «κυκλαδίτικο όνειρο». Ακόμη και τα τελευταία χρόνια που το νησί έγινε μόδα και απέκτησε αρκετά νέα ξενοδοχεία, το χρώμα του παρέμεινε ανέπαφο. Ως μικρό νησί που είναι, η Φολέγανδρος δεν φημίζεται για τα αξιοθέατα και τις παραλίες της ( αν και τα νερά είναι ανοιχτά και καθαρά ), γι’ αυτό και απευθύνεται κυρίως σε σοφιστικέ ταξιδιώτες που ψάχνουν για μια όμορφη ατμοσφαιρική Χώρα. Την αγαπούν επίσης οι περιπατητές χάρη στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών. Αξίζει να μείνει κανείς στη Χώρα, η οποία είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο και διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες προς το Αιγαίο. Εδώ βρίσκονται τα καλύτερα καταλύματα, εστιατόρια και μπαράκια. Η άλλη επιλογή διαμονής είναι το μικρό και συμπαθητικό λιμάνι ( Καραβοστάσης ).

Τι να δείτε

Κάστρο 
Περπατήστε οπωσδήποτε στο πιο παλιό κομμάτι της Χώρας: μεσαιωνικό χρώμα κι ένας κάθετος βράχος που θυμίζει Καλντέρα.
Παναγία 
Σκαρφαλωμένη στο βράχο, χτισμένη με αρχαία θραύσματα πιθανότατα στη θέση αρχαίου ναού. 
Άνω ΜεράΈνα απόγευμα επισκεφτείτε το μικρό ανεμοδαρμένο χωριό που φημίζεται για το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο ( εδώ θα δείτε, μεταξύ άλλων, τα δεντρόσπιτα, πέτρινους κυλινδρικούς τοίχους που προστάτευαν τα δέντρα από τους ανέμους ) και τις ταβέρνες του. 
Χρυσοσπηλιά 
Δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική απότομη πλευρά της Φολεγάνδρου. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον χάρη στον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο που αναπτύσσεται σε μια διαδρομή 300 μ. Πρόκειται για ονόματα εφήβων καλών που λογικά έπαιρναν μέρος σε κάποια μυητική τελετή και είναι γραμμένα με αργιλικό υλικό.

Παραλίες

Οι καλύτερες παραλίες είναι το Κάτεργο ( ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά, προσεγγίζεται με βαρκάκι ή μονοπάτι ), η Αγκάλη ( οικογενειακή, εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με ταβέρνες ), ο Άγιος Νικόλαος ( ψιλό βότσαλο και ταβέρνα, με μονοπάτι ή βάρκα από την Αγκάλη ), το Λειβαδάκι ( λεία βράχια και βοτσαλάκι, με βάρκα από την Αγκάλη ). Οι φαν του περπατήματος αναζητήστε τις εναλλακτικές παραλίες Βορινά και Σεριφιώτικα. Στον Άγιο Γεώργιο και στο Αμπέλι, τέλος, φτάνει χωματόδρομος.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Τα ματσάτα ( παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά ), τα οποία σερβίρονται συνήθως με κόκορα κοκκινιστό, είναι το πιο δημοφιλές τοπικό πιάτο. Δοκιμάστε επίσης το ντόπιο χλωρό τυρί, το οποίο τρώγεται σκέτο ή ως γέμιση σε τυροπιτάκια.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)