Τα μυστικά για να απολαύσουν τα παιδιά ένα τέλειο καλοκαίρι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν στους γονείς την ευκαιρία να σπάσουν τη ρουτίνα και να δοκιμάσουν κάτι νέο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ασχέτως εάν ανήκετε ήδη στην κατηγορία των γονέων που θέλουν τα παιδιά τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να μην τα καθοδηγούν συνεχώς για το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν, ή απλά επιθυμείτε να τεστάρετε το στιλ ανατροφής που έχετε επιλέξει για τα παιδιά σας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η ελευθερία γονικής μέριμνας είναι μια πρόκληση τόσο για εσάς τους ίδιους όσο και για τα παιδιά σας.
Η ελευθερία γονικής μέριμνας αποτελεί μια μέθοδο διαπαιδαγώγησης που στηρίζεται στο να ενσταλάξει στο παιδί την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της βούλησης από την παιδική ηλικία δίνοντάς του την ελευθερία αντί να γεμίσει το χρόνο του με οργανωμένες δραστηριότητες ή επίβλεψη του παιχνιδιού, να επιλέξει εκείνο τον τρόπο αλλά τις συθήκες με τις οποίες θα απασχοληθεί.
Το καλοκαίρι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα παιδιά σας να απολαύσουν τον ελεύθερό τους χρόνο όπως εκείνα επιθυμούν με δραστηριότητες που ξέρουν ότι τους αρέσουν και δεν θα τους κάνουν να βαρεθούν όπως συμβαίνει τις περισσότερςς φορές που εσείς επιλέγετε με τι πρόκειται να απασχοληθούν όταν τα σχολεία κλείνουν για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές.
Ακόμα και αν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε κάθε αίσθηση της ρουτίνας των παιδιών καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του Infokids.gr και να δώσετε στα παιδιά σας φέτος το καλοκαίρι την πολύτιμη ευκαιρία να απαλλαγούν στο μέγιστο από την πίεση και το άγχος με τα οποία διακατέχονται καθόλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος καθώς έχουν να φέρουν επιτυχώς μια σειρά από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει ένα μοναδικό ξέγνοιαστο καλοκαίρι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τα θέλω και τις προτιμήσεις του χωρίς να αλλάξει εντελώς το στυλ διαπαιδαγώγησής σας. Να θυμάστε ότι το μυστικό σε αυτό το τρόπο ανατροφής είναι ότι δίνετε στα παιδιά την ευκαιρία να έχουν ενεργό ρόλο στο πώς θα περνούν το χρόνο τους και δεν θα τα περιμένουν όλα από εσάς.
  1. Μην τους δίνετε έτοιμες προτάσεις διασκέδασης και αξιοποίησης του χρόνου τους 
Το ανέμελο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι αποτελεί μια κατάκτηση των παιδιών που στηρίζεται στο να βρουν εκείνα από μόνα τους τους τρόπους αλλά και τα μέσα με τα οποία θα απασχοληθούν δημιουργικά και θα καλύψουν τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο που τους προέκυψε μετά το κλείσιμο των σχολείων. Μην έχετε πάντα μια λίστα ιδεών και προτάσεων μόλις σας πουν ότι βαριούνται και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αφήστε τα να αξιοποιήσουν όλα όσα ερεθίσματα και παιχνίδια έχουν γύρω τους και δώστε τους την ευκαιρία να βρουν τι θα κάνουν για να πάψουν να νιώθουν βαρεμάρα.
2. Μην τα αφήνετε να είναι συνεχώς κολλημένα σε μια συσκευή 
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να περιορίσετε την πλειονότητα των οργανωμένων δραστηριοτήτων από την καλοκαιρινή ρουτίνα του παιδιού σας, μπορείτε να συμβάλλετε τα μέγιστα ούτως ώστε να διασφαλίσετε ότι ο ελεύθερος χρόνος του πραγματικά θα ξοδεύεται σε ένα ευφάνταστο παιχνίδι που μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση. Για να γίνει αυτό εφικτό και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα παιδιά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κάτσουν όλη μέρα μπροστά από το tablet ή τον υπολογιστή και να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, πρέπει να μην τους δίνετε το ελεύθερο να κάθονται όσο θέλουν μπροστά από την οθόνη αλλά αντιθέτως αφαιρώντας αυτό το ηλεκτρονικό δεκανίκι κατά τη διάρκεια του "ελεύθερου" χρόνου τους,  θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να βγουν και να εξερευνήσουν.
3. Δώστε τους την ευκαιρία να περάσουν λίγες μέρες διακοπών μακριά από το σπίτι
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να απομακρυνθεί έστω και για μια δυο ημέρες από το σπίτι ούτως ώστε να αλλάξει παραστάσεις και να έρθει αντιμέτωπο με νέα πρόσωπα και καταστάσεις που δνε τα ζει καθημερινά. Ακόμα κι αν η ένταξη σε κάποιο κατασκηνωτικό πρόγραμμα ή summer camp δεν είναι εφικτή, μπορείτε να το αφήσετε να μείνει για λίγο με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό.
4. Θέστε τα όρια που επιθυμείτε να τηρούν και αφήστε τα να πράξουν κατά βούληση
Εκφράστε του εκ των προτέρων τα όρια που πρέπει να σεβαστεί σε ό,τι κι αν επιλέξει για να απασχοληθεί δημιουργικά στις καλοκαιρινές διακοπές και κάντε ένα βήμα πίσω ώστε το παιδί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να έχετε όμως κατά νου ότι η συγκεκριμένη συμβουλή δεν θα δουλέψει αν συνεχώς τριγυρνάτε το παιδί και του κάνετε παρατηρήσεις για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει.  Βρείτε μια χρυσή τομή που ικανοποιεί τα θέλω και των δύο πλευρών και πορευτείτε ανάλογα. Εμπιστευθείτε το παιδί σας και δώστε το απλόχερα μια αίσθηση  ελευθερίας που δεν σας αφήνει να αισθάνεστε άβολα και αναστατωμένοι με κάθε του απόφαση.
5. Μην αναστατώνεστε με το παραμικρό
Μην πελαγώνετε στη θέα λασπωμένων ρούχων ή ρούχων που σκίστηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το ελεύθερο παιχνίδι τα έχει ως απαραίτητα συστατικά του και αποτελούν τις ενδείξεις ότι το παιδί το χάρηκε με την ψυχή του. Μόλις λοιπόν αντικρίσετε το παιδί σας σε μια τέτοια κατάσταση, μην βγείτε εκτός εαυτού και μην βάλετε τις φωνές αλλά αντ 'αυτού, ελέγξτε τον εαυτό σας και θυμηθείτε τα οφέλη αυτής της δημιουργικής απασχόλησης (εκτός αν, φυσικά, το παιδί έχει τραυματιστεί άσχημα).


infokids.gr

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)