SOS μυστικά για καλύτερη απόδοση στις πανελλαδικές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Πρώτα απ’ όλα σκέψου πως δεν είσαι μόνος. Χιλιάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή.
Δεν είσαι, όμως, μόνος σου και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Έχεις δίπλα σου την οικογένεια σου, τους φίλους σου και τους καθηγητές σου που μπορούν να σε στηρίξουν, όταν τους το ζητήσεις και όχι μόνο. Συζήτησε μαζί τους, για τους φόβους, που αντιμετωπίζεις γύρω από τις εξετάσεις.
Άγχος 
Ετοιμότητα και προετοιμασία. Προετοιμασία όχι μόνο στα μαθήματα αλλά και εσωτερική προετοιμασία. Ψυχολογικά να μπορείς να διαχειριστείς τα αγχογόνα ερεθίσματα. Να εμποδίσεις το άγχος να γίνει «χρόνιο». Να βρίσκεις τρόπο να το εκτονώνεις: κλάψε, όταν αυτό σ’ ανακουφίζει, φώναξε, όταν αυτό σε εκτονώνει, γέλα, τραγούδα., χτύπα τη μπουνιά σου στο μαξιλάρι κ.α.Επίσης, φρόντισε τη διατροφή σου: η βιταμίνη C που παίρνουμε από τα φρούτα βοηθά στην μείωση του άγχους. Αλλά και διάφορα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, το τίλιο και το φασκόμηλο μειώνουν το άγχος.
SOS για τις μέρες των εξετάσεων:
  • Όταν καταλαβαίνεις ότι η συγκέντρωση σου έχει μειωθεί, λόγω άγχους, τότε: κάνε διάλειμμα, δίνοντας στον εαυτό σου την δυνατότητα να ξεκουραστεί, κάνε ασκήσεις ξεμουδιάσματος, όπως γυμναστική και περπάτημα (βοηθάει το σώμα, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου- κέντρο μνήμης) και μπορείς να χαλαρώσω για λίγο, ακούγοντας κλασική μουσική.
  • Ο καλός ύπνος εκείνες τις μέρες είναι απαραίτητος. Προσπάθησε ο ύπνος σου να είναι τουλάχιστον 6-7 ώρες ημερησίως.
  • Συχνά ντουζ για χαλάρωση και ηρεμία.
  • Να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.Ο οργανισμός πρέπει να έχει εξασφαλίσει όλα τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σε κάθε επίπεδο απαιτήσεων. Κι αυτό γίνεται με τη σωστή διατροφή. Να αποφεύγεις τα πολλά γλυκά και προτίμησε τις σοκολάτες υγείας (περιέχει βιταμίνη Β, μαγνήσιο και σίδηρο, που καταπολεμούν το άγχος) μαζί με τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια).
  • Τις ημέρες των εξετάσεων εστίασε στο πρωινό γεύμα. Ένα τονωτικό πρωινό περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, φρούτο ή χυμό και ένα αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, φρυγανιές) με μέλι .
  • Απαραίτητη η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων να γίνεται πιο γρήγορα.
  • Απέφευγε να πάρεις οποιοδήποτε αγχολυτικό χάπι.
Κατά την διάρκεια των εξετάσεων
  • Έλεγξε την εσωτερική σου κατάσταση. Πως αισθάνεσαι; Έχεις άγχος; Ποια είναι η φυσική σου κατάσταση; Αν νιώθεις πίεση και άγχος μην ξεχνάς να παίρνεις βαθιές αναπνοές και να κάνεις θετικές σκέψεις με συνειδητή προσπάθεια. Για παράδειγμα μπορείς να μάθεις και να επαναλαμβάνεις την φράση «ακόμα κι’ αν φοβηθώ, θα το αντιμετωπίσω», «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να πετύχω.» ΜΗΝ ξεκινήσεις με την ιδέα «δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω».
  • βαθιές αναπνοές με ρυθμό (εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα) και παράλληλα να σφίγγεις τα χέρια σου γροθιά και μετά να αφήνεις τους μυς να χαλαρώσουν, επανέλαβε 3 φορές. Τέλος, κλείσε τα μάτια σου και θύμισε στον εαυτό σου ότι ελέγχεις την κατάσταση και όχι το αντίθετο.
  • Μπορείς να πάρεις μαζί σου ότι σε βοηθά να διώξεις το άγχος, όπως καραμέλες ή ένα αγαπημένο σου μικροαντικείμενο.
  • Κατά την διαδικασία ξεκίνησε από αυτά που ξέρεις και άφησε όσα δεν θυμάσαι για το τέλος, έτσι ώστε να μην αγχωθείς και να εξοικονομήσεις χρόνο.
  • Άρχισε από τα εύκολα και πήγαινε στα δυσκολότερα.
  • Έλεγξε το γραπτό σου πριν το δώσεις.
Μην ξεχνάς ποιος είναι ο στόχος σου και για ποιον λόγο αγωνίζεσαι και κουράζεσαι. Γράψε λοιπόν το όνειρο σου με μεγάλα γράμματα και κόλλησε το πάνω στο γραφείο σου. Εσύ είσαι ο τοξότης, το βέλος και ο στόχος.
Άσκηση Αναπνοής
Κλείστε τα μάτια σας.
Νιώστε το σώμα σας.
Τώρα στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.
Πώς παίρνετε την αναπνοή μέσα στο σώμα σας και πώς τη βγάζετε πάλι έξω;
Καθώς προσέχετε την αναπνοή σας, δείτε πόσο πιο βαθιά φτάνει. Υπάρχει κάτι που να την εμποδίζει; Αν ναι τι είναι;
Παρακολουθείστε με κάθε λεπτομέρεια όλη τη διαδικασία της αναπνοής, πώς αναπνέετε; - ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη σας, κατεβαίνει στο λαιμό, στο στήθος και φτάνει στην κοιλιά σας- και πώς εκπνέετε από την κοιλιά προς το στήθος, μέσα από το λαιμό και έξω, μέσω του στόματος. Επαναλάβατε και ταυτόχρονα εισπνέετε και εκπνέετε breath in-breath out.
Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)