Μην ξεχνάτε ότι είστε ο καθρέφτης του παιδιού σας…
1. Δώστε το σύνθημα για μάθηση.
Μην ξεχνάτε ότι είστε ο καθρέφτης του παιδιού! Από εσάς εξαρτάται πώς θα αντιληφθεί το παιδί τη μάθηση. Προσεγγίστε τα μαθήματα με αισιόδοξη διάθεση, δουλειά, στήριξη και λίγο χιούμορ. Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια και την εξέλιξη και όχι πάντα στο τελικό αποτέλεσμα. Δώστε έμφαση στην πρόοδο που κάνει το παιδί σε σχέση με τον εαυτό του. Μη βάζετε άλλα κριτήρια σε αυτή την ηλικία.
2. Μάθετε στο παιδί την υπομονή και την επιμονή.
Διδάξτε του ότι χρειάζεται να προσπαθεί και να μην εγκαταλείπει στην πρώτη δυσκολία. Αν κάτι δεν το κατάφερε με την πρώτη, θα πρέπει να το δοκιμάσει με διαφορετικό τρόπο δείχνοντας υπομονή, προκειμένου να δει αποτέλεσμα
3. Διδάξετε στο παιδί υγιείς συναισθηματικές συνήθειες.
Μάθετέ το την αξία της αυτοεκτίμησης, της συζήτησης ως μέσου αποφόρτισης της έντασης, της αισιοδοξίας. Την αξία της ψυχικής ανθεκτικότητας, της πίστης στον εαυτό του και της θετικής σκέψης.
4. Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο είναι η επιτυχία στη ζωή όχι απλώς στο σχολείο.
Η επιτυχία συνεπάγεται διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί επιτυχημένο μόνο κάποιον που παίρνει καλούς βαθμούς. Επιτυχία σημαίνει πολλά: «γεμάτη» ζωή, ύπαρξη καλών φίλων και οικογένειας, καλή επαγγελματική πορεία, χρήματα, αίσθηση ικανοποίησης. Όμως, για να επιτευχθούν αυτά, δεν είναι απαραίτητοι οι καλοί βαθμοί. Αλλά η αυτοπεποίθηση, η αισιόδοξη στάση ζωής, οι κοινωνικές δεξιότητες, η αποφασιστικότητα, η υπομονή και η επιμονή.
5. Βοηθήστε το παιδί να καλλιεργήσει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση.
Είναι σημαντικές για την επιτυχία κάθε παιδιού. Το παιδί με αυτογνωσία γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα του, αλλά και τις αδυναμίες του. Το παιδί με αυτοπεποίθηση αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις του και ότι, αν προσπαθήσει, θα τα καταφέρει. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού και τις κλίσεις του. Επιλέξτε δραστηριότητες για να τα καλλιεργήσετε.
6. Διδάξετε στο παιδί την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την ενεργητική στάση.
Αδιαμφισβήτητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να λύσει μόνο του τα προβλήματα που του παρουσιάζονται. Όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και τα κοινωνικά ή τα συναισθηματικά). Μάθετέ το να κάνει επιλογές. Να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να ξέρει να ζητάει ενεργητικά αυτό που χρειάζεται (π.χ. να καθίσει στο μπροστινό θρανίο στην τάξη).
7. Μάθετε το παιδί να θέτει ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους.
Βοηθήστε το να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκινάει από μικρούς και σχετικά εύκολους στόχους στα μαθήματα και να προχωράει σταδιακά σε μεγαλύτερους. Μάθετέ το να έχει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων του. Να θυμάστε να πανηγυρίζετε μαζί, όταν πετυχαίνει κάποιον μικρό ή μεγάλο στόχο.
8. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού, όχι μόνο στις αδυναμίες του.
Μην αφήσετε να σας πουν οι δάσκαλοι μόνο σε τι δεν είναι καλό το παιδί. Ζητήστε να σας πουν τα θετικά του. Μην παραλείπετε να μιλάτε με τους δασκάλους όλων των ειδικοτήτων. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που το παιδί σας αγαπάει αντλώντας ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.
9. Διατηρήστε συχνή επικοινωνία με το σχολείο.
Γίνετε ειδικοί στο μαθησιακό προφίλ του παιδιού σας. Δώστε εσείς πληροφορίες στο σχολείο. Μάθετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Να ακούτε προσεκτικά τι έχει να πει η δασκάλα. Στη συνέχεια, να λέτε την άποψή σας καθώς και να προτείνετε λύσεις που έχετε βρει ότι λειτουργούν. Πρέπει να είστε σύμμαχοι με το σχολείο για να πετύχετε τον ίδιο στόχο: Να βοηθήσετε το παιδί σας!
10. Μάθετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τα σημάδια του στρες και να το διαχειρίζεται.
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στρεσάρονται εύκολα στο σχολείο. Διδάξτε στο παιδί να αναγνωρίζει τα σημάδια του στρες (π.χ. πόνος στην κοιλιά, σφιγμένο σαγόνι, εκνευρισμός) και να τα αντιμετωπίζει. Μπορεί να έχει μαζί του μια μαλακή μπαλίτσα αντι-στρες και να την πιέζει για να αποφορτίζει την ένταση. Ή να μάθει να παίρνει βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές.