Από τη νηπιαγωγό, Κατερίνα Βασιλοπούλου
Σίγουρα υπάρχουν πολλά υπέροχα βιβλία που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά και που μόνο οφέλη θα αποκομίσουν «ταξιδεύοντας» στο «μαγικό» κόσμο τους. Εμείς επιλέξαμε δέκα βιβλία, που κάθε παιδί πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του.
1.Ο ιπτάμενος δίσκος, του Ευγένιου Τριβιζά.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει βραβευθεί με το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012, βραβείο ΕΒΓΕ 2012 καλύτερης εικονογράφησης βιβλίου.
Υπόθεση:Ενώ η κυρά-Κατίνα έλειπε για λίγο από την κουζίνα, μια φρυγανιά, μια καυτή πιπεριά, ένας κύβος ζάχαρης, ένας δακρυσμένος γιαρμάς, μια πατάτα που τα δάκρυά της τρέχαν βρύση και η παρέα τους παίρνουν μια κοσμοϊστορική απόφαση.
Να δραπετεύσουν από την κουζίνα με έναν ιπτάμενο δίσκο και να ταξιδέψουν στο διάστημα όπου χίλια δύο θαυμαστά και αναπάντεχα τους περιμένουν!
2. Φρουτοπία, του Ευγένιου Τριβιζά.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Η Φρουτοπία είναι η μεηαλύτερη Ελληνική σειρά κόμικ που δημιουργήθηκε το 1983 και ολοκληρώθηκε με 50 τεύχη.
Η Φρουτοπία έχει επιρροές στην γραφή από την επικαιρότητα, οι οποίες αποδίδονται μέσα από αλληγορίες ή συμβολισμούς, ενώ συχνά αποκτούν και πολιτική διάσταση.
Υπόθεση: Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικόμεταξύ των μανάβηδων της χώρας, οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή φοβούμενοι της ίδιας τύχης, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους.
Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία και κηρύττουν την ανεξαρτησία τους. Εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση.
Ο μοναδικός άνθρωπος στην Φρουτοπία είναι ο «δαιμόνιος δημοσιογράφος» Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε.
3.Ο μικρός πρίγκιπας, του Αντουάν ντε Σαιντ Εξύπερύ.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Το συγκεκριμένο βιβλίο κάνει βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα:»Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια». Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως:»Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι” αυτό που έχεις εξημερώσει» και «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».
Υπόθεση: Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο.
Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν” απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.
4. Οι περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων, του Λιούις Κάρολ.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865.
Η ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας, μέσα από τα οποία, ο Κάρολ καυτηριάζει γεγονότα και αντιλήψεις της εποχής του. Το βιβλίο αναφέρεται πιο συχνά με τον συντομότερο τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ο οποίος καθιερώθηκε μεταγενέστερα από κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές μεταφορές του έργου.
Η συνήθης ερμηνεία του έργου αναγνωρίζει την Αλίκη ως εκπρόσωπο της καταπιεσμένης παιδικής ηλικίας κατά τη Βικτωριανή εποχή. Η φανταστική εξιστόρηση του Κάρολ λειτουργεί, εν μέρει, με στόχο την κριτική της Βικτωριανής κοινωνίας και των Αγγλοσαξονικών νοοτροπιών, εκφράζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία της λογοτεχνίας του, εξετάζοντας πώς επηρεάζεται η ταυτότητα του ανθρώπου όταν παύουν να υφίστανται οι παγιωμένοι κανόνες που την καθορίζουν.
Μεταξύ των πολυάριθμων γρίφων που περιγράφονται στο έργο, το πρόβλημα της ταυτότητας αποτελεί για την Αλίκη ένα από τα κεντρικά ερωτήματα. Το έργο ερμηνεύεται επίσης ως μια ενδελεχής έρευνα των συστημάτων της κοινωνικής συμπεριφοράς, της λογικής και της γλώσσας.
Υπόθεση: Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο.
5. Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη.
Γιατί σας το προτείνουμε
Το μυθιστόρημα χαρακτηρίζεται ως αυτοβιογραφικό, εκδόθηκε το 1956 και ξεχωρίζει, για τη δύναμη της γλώσσας, για τους ζωντανούς χαρακτήρες που έχουν βάθος και διακρίνεται από λυρισμό.
Το βιβλίο θίγει μια φυσιογνωμία αγωνιστή για τη ζωή, ενάντια στην αδικία, που τη βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο και την πάλεψε με παιδικό πείσμα μέχρι τέλους. Το δίδαγμα είναι πως όποιος έχει θέληση τα καταφέρνει όλα.
Ο Συγγραφέας θίγει την απομονωμένη ελληνική επαρχία της εποχής του. Με την οικονομική δυσπραγία, τις πολιτικές διώξεις, τον αναλφαβητισμό, τα φτωχά σχολεία, τους ανενημέρωτους γονείς, την αυταρχική εκπαίδευση, τους φοβισμένους εκπροσώπους της. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι, οι προκαταλήψεις, οι φόβοι, οι συμπεριφορές και οι ιδέες είναι ίδιες, μόνο οι εποχές αλλάζουν.
Υπόθεση: Το βιβλίο αναφέρεται στους αγώνες και στους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και, τελικά, να επιβιώσει.
6. Ο μικρός φιλόσοφος: Είναι άδικο, του Μισέλ Πικμάλ.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Πρόκειται για σειρά βιβλίων με καθημερινές ιστορίες, γραμμένες με χιούμορ και ρυθμό, που βοηθούν τα παιδιά, με τρόπο κατανοητό, να θέσουν ορισμένα γνήσια φιλοσοφικά ερωτήματα.
Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει το ‘φιλοσοφικό εργαστήρι’, καθώς και παιχνίδια που διευρύνουν τον προβληματισμό. Μια διασκεδαστική και επιμορφωτική σειρά, για να τη διαβάζουν και να τη μοιράζονται μικροί και μεγάλοι.
Υπόθεση: Είναι άδικο! Ο Πίκολο είναι θυμωμένος! Γιατί να μην μπορεί να παίξει μόνος του έξω στο δρόμο; Γιατί να μην μπορεί να φάει όλα τα σοκολατάκια; Γιατί οι μεγάλοι δεν τον αφήνουν να κάνει εκείνο που θέλει;
7. Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, της Μαρίας Αγγελίδου.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 2013 Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Η γραφή σε αιχμαλωτίζει και όταν η ιστορία τελειώνει, μένεις με τις εικόνες ζωντανές στο μυαλό, να σκέφτεσαι πως τα έχεις ξανακούσει όλα αυτά, αλλά ποτέ δεν φάνταζαν τόσο γοητευτικά κι ενδιαφέροντα.
Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή φέρνει την αλμύρα στα χείλη και την άμμο στα μαλλιά.
Υπόθεση: Πρόκειται για μια σειρά «ιστορικών παραμυθιών», που επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους ότι η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!
8. Φιλενάδα, φουντουκιά μου, της Αγγελικής Βαρελά.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία.
Υπόθεση: Μια αγριοφουντουκιά φύτρωσε τυχαία σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας. Μα δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπέροχη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά της γειτονιάς και το μοναχικό δέντρο.
Όταν μια μέρα το δέντρο θα κινδυνέψει από την μπουλντόζα, ολόκληρη η γειτονιά θα προσπαθήσει με πάθος να τη σώσει.
Η Φουντουκιά θα γίνει σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας για κοινό σκοπό, και αγάπης.
9. Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, του Χόρχε Μπουκάι.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστορίες που εμπεριέχεται και στο βιβλίο Να σου πω μια ιστορία, του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί —για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά— το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…
Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.
Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές «ΜΗ» καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: «Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις», καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση.
Σε συνεργασία με τον αργεντινό ζωγράφο και εικονογράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες: τα παιδιά.
Υπόθεση: Πως γίνεται ένα ζώο όσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σε ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;
10. «Ο κόσμος της Σοφίας», του Γιοστέιν Γκάαρντερ.
Γιατί σας το προτείνουμε:
Ένα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο.Ένα βιβλίο μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας και πάνω απ” όλα η Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.
Κεντρικό θέμα η πορεία της φιλοσοφίας ανά τους αιώνες, με στόχο να εισάγει έννοιες και πρακτικές της στους μικρούς αρχάριους, σε τέτοια θέματα, φίλους. Ο συγγραφέας καταφέρνει να περιπλέξει την ουσία των δυσκολονόητων εννοιών της φιλοσοφίας με μια όμορφη ιστορία παιδικής περιέργειας.
Η περιπέτεια συνδυάζεται με τη γνώση και η σκέψη με την απόλαυση.
Υπόθεση: Η ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που ανακαλύπτει τον θαυμαστό κόσμο της Δυτικής φιλοσοφίας, με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους δασκάλου και φίλου. Στο ταξίδι της μέσα στο χώρο και στο χρόνο, η μικρή Σοφία συναντά τους διάσημους δασκάλους της Ελληνικής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Η έλξη αυτής της αρμονίας, που εκτείνεται μέσα από τους αιώνες τη βάζει, εντούτοις, σε μεγάλο κίνδυνο. Τελικά, μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπέροχο κόσμο των φιλοσοφικών ιδεών για τους δικούς της σκοπούς, βρίσκοντας έτσι το δρόμο προς την ελευθερία.