Αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής είναι το κολατσιό που τα παιδιά καταναλώνουν στο σχολείο, καθώς συμβάλλει στην κάλυψη των διατροφικών τους απαιτήσεων. Πώς θα επιλέξουμε όμως το κατάλληλο snack για το σχολείο;
1.Λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία και τις απαιτήσεις του παιδιού
Η ηλικία και η φυσική δραστηριότητα είναι καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή του κολατσιού, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά και τα παιδιά με αυξημένη φυσική δραστηριότητα θα χρειαστούν ένα μεγαλύτερο κολατσιό. Η επιλογή ενός μεγαλύτερου snack όμως από αυτό που έχει ανάγκη το παιδί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρεξης για το μεσημεριανό γεύμα.
2. Συμφωνούμε για την ώρα της κατανάλωσης του κολατσιού
Είναι καλό να συζητήσουμε με το παιδί για την ώρα της κατανάλωσης του snack, έτσι ώστε να μη μένει νηστικό για πολλές ώρες αλλά και να μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι το μεσημεριανό. Έτσι λοιπόν, συμβουλεύουμε τα παιδιά να καταναλώνουν το κολατσιό τους περίπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι αναλόγως και των διαλειμμάτων στο σχολείο.
3. Προτιμούμε τα σπιτικά snacks
Καθώς κάποιες επιλογές που προσφέρουν τα σχολικά κυλικεία (π.χ. σφολιάτες) είναι ακατάλληλες για τα παιδιά, είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι. Θα μπορούσαμε επίσης να εμπλέξουμε και τα παιδιά στην προετοιμασία του.
4. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μέσω του κολατσιού
Για τους περισσότερους γονείς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά μπορεί να είναι πονοκέφαλος, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών θα φέρει αντίσταση στα φρούτα και τα λαχανικά. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε φρούτα και λαχανικά στο κολατσιό, είτε προσθέτοντας κομμάτια φρούτων σε γιαούρτι και κέικ ή λαχανικά σε σπιτικές πίτες.
5. Αποφεύγουμε τα συσκευασμένα snacks
Έτοιμες μπάρες δημητριακών, crackers, chips, έτοιμοι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι εύκολες και γρήγορες λύσεις όταν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε το κολατσιό, ωστόσο τέτοιου είδους snacks φορτώνουν τα παιδιά με περιττές θερμίδες, λίπος, ζάχαρη και αλάτι.
6. Τέλος, επιλέγουμε τις τροφές, ώστε το κολατσιό να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά
Επιλέγουμε τρόφιμα από τουλάχιστον 3 ομάδες στον παρακάτω πίνακα.
Ομάδα
|
Προτάσεις
|
Φρούτα & λαχανικά
|
·Φρέσκα φρούτα που καταναλώνονται εύκολα (π.χ. μήλο με το φλοιό, μανταρίνι, αχλάδι)
· Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
(π.χ. σταφίδες, βερύκοκα, σύκα)
· Λαχανικά (π.χ. sticks καρότου και αγγουριού, ντοματίνια)
|
Γαλακτοκομικά και Πρωτεΐνη
|
· Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
· Τυρί χαμηλών λιπαρών σε sticks
· Βραστό αυγό
|
Ψωμί & Δημητριακά
|
· Ψωμί ολικής άλεσης
· Κουλούρι Θεσσαλονίκης
· Σπιτικές μπάρες δημητριακών
· Αραβική πίτα
|
Λίπος
|
· Ανάλατοι ξηροί καρποί
· Αβοκάντο
|
Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand), http://www.mothersblog.gr