Μια γραμματέας δημιούργησε τυχαία το λευκό διορθωτικό υγρό. Το μικρό δακτυλογραφικό της τέχνασμα διαδόθηκε. Μετέτρεψε την κουζίνα της σε εργαστήριο και πουλούσε πάνω από 65.000 φιαλίδια τη μέρα. Η Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ έγινε από τις πιο διάσημες γυναίκες εφευρέτες του 20ου αιώνα.
Ένα και μόνο λάθος πληκτρολόγησης στις ηλεκτρικές γραφομηχανές σήμαινε ότι οι δακτυλογράφοι έπρεπε να ξαναρχίσουν όλο το έγγραφο από την αρχή. Η Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ με μία απλή παρατήρηση έσωσε τους δακτυλογράφους από αυτή τη ταλαιπωρία και δημιούργησε ένα από τα πιο χρηστικά αντικείμενα του γραφείου για τον 20ο αιώνα, το διορθωτικό υγρό.Μέχρι το 1951 δούλευε ως γραμματέας για τον πρόεδρο της «Texas Bank and Trust».
Ήταν η περίοδος που οι ηλεκτρικές γραφομηχανές γίνονταν όλο και πιο διάσημες, αλλά ήταν πιο γρήγορες και είχαν μεγάλη ευαισθησία στα πλήκτρα. Η αλλαγή ήταν σοκαριστική το πρώτο διάστημα για τις δακτυλογράφους.
Η Γκράχαμ και οι συνάδελφοι της μέχρι να μάθουν το σωστό τρόπο χρήσης, έκαναν συχνά λάθη. Προγράμματα επεξεργασίας κειμένου δεν υπήρχαν και τα λάθη διορθώνονταν με γόμα. Στα επίσημα έγγραφα όμως το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο.
Η γραμματέας αποφάσισε να βρει μια αποτελεσματική λύση για τη διόρθωση των λαθών με σκοπό να γλυτώσουν κόπο και χρόνο από το να γράφουν το κείμενο πάλι από την αρχή.
Την περίοδο των γιορτών δούλευε υπερωρίες για τη διακόσμηση της τράπεζας, όταν παρατήρησε τον διακοσμητή να μη διορθώνει τα λάθη του σβήνοντας τα, αλλά χρωματίζοντάς τα. Σκέφτηκε γιατί να μη κάνει το ίδιο και με τα λάθη στη γραφομηχανή;
Έβαλε σε ένα μπουκαλάκι λευκό χρώμα και με ένα πινελάκι και διόρθωνε τα λάθη της.
Δεν ήταν τέλειο αισθητικά, αλλά αποδείχθηκε λειτουργικό.
Το τέχνασμα ήταν τόσο αποτελεσματικό που το αφεντικό της αποδέχθηκε την παρέμβαση αν και οι φήμες λένε πως ούτε καν αντιλήφθηκε ότι τα λάθη έχουν χρωματιστεί. Προσπάθησε να κρατήσει το κόλπο μυστικό, αλλά κάποια στιγμή οι συνάδελφοι της την κατάλαβαν.
Όταν άρχισαν να της ζητούν να χρησιμοποιήσουν από το υγρό, ξεκίνησε να φτιάχνει μπουκαλάκια για αυτές με την ταμπλέλα «Mistake Out».
Το πρώτο διορθωτικό υγρό «Mistake Out» το πούλησε το 1956.
Με εργαστήριο τη κουζίνα της και εμφιαλωτήριο το γκαράζ της, δημιούργησε την εταιρία της.
Προσέλαβε ένα δάσκαλο χημείας για να τη βοηθήσει να βελτιώσει τη χημική φόρμουλα.
Ο έφηβος γιος της Μάικλ Νέσμιθ, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός ως μέλος ενός από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 «The Monkees», μαζί με φίλους του, βοηθούσε τη μητέρα του να γεμίζει τα μπουκαλάκια στο γκαράζ.
Μετονόμασε το προϊόν από «Mistake out» σε «Liquid Paper».
Για περισσότερο από 12 χρόνια διοικούσε την επιχείρηση από το σπίτι της, μέχρι να αποφασίσει τελικά να επενδύσει σε εργοστάσιο και κτίριο γραφείων.
Ένα λάθος της κόστισε την απόλυση από τη τράπεζα, αλλά της έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στην επιχείρησή της.
Η Γκράχαμ είχε απορροφηθεί τόσο στην επιχείρηση ώσπου πληκτρολόγησε κατά λάθος στο τέλος μιας επιστολής την επωνυμία «The Liquid Paper Company» αντί για την επωνυμία της τράπεζας.
Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια μετέτρεψε τη μονοπρόσωπη επιχείρηση σε μια κερδοφόρα εταιρία που πουλούσε πάνω από 65.000 φιαλίδια κάθε μέρα. To 1975 το λευκό διορθωτικό υγρό πωλούταν σε 31 χώρες παγκοσμίως και προσέφερε στην εταιρία κέρδη 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Από την περιουσία της η Γκράχαμ έδωσε ένα μικρό μέρος για να ιδρύσει δύο οργανισμούς που βοηθούσαν γυναίκες που είχαν ανάγκη,» the Gihon Foundation» και «the Bette Clair McMurray Foundation».
Το 1979 η εταιρία εξαγοράστηκε από τη Gilette για περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα η εφευρετική γραμματέας Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ πέθανε, αλλά άφησε μια σημαντική κληρονομιά. Το μπλάνκο.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.