Ακόμα και τα πιο επιμελή παιδιά, που προσέχουν στο σχολείο, μπορεί σε μια άσκηση να πουν "Δεν μπορώ!".
Η κλασική απάντηση που ενδεχομένως σας έρχεται στο μυαλό - επηρεασμένοι από τα δικά σας παιδικά χρόνια - είναι "Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω".
Ωστόσο, υπάρχουν καλύτερες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε σωστά το παιδί και να του ανοίξετε δρόμους. Διαβάστε λοιπόν τι σας συμβουλεύουμε εμείς να κάνετε.
- Μην βιαστείτε να ρωτήσετε «γιατί». Το πιθανότερο είναι το παιδί σας να σας απαντήσει «Δεν ξέρω. Πάντως δεν μπορώ!»
Είναι προτιμότερο να μην βάλετε το παιδί σε θέση άμυνας, αλλά με χαλαρό τρόπο να δείτε τι έχει ήδη κάνει και σε ποιο σημείο κολλάει, με σκοπό να καταλάβετε γιατί κολλάει.
Πείτε του «Εντάξει, λοιπόν, για πες μου πρώτα-πρώτα τι ζητάει η άσκηση να κάνεις, για να δούμε τι έχεις κάνει ως τώρα.». Αφήστε το παιδί να σας πει τι λέει η άσκηση. Είναι σημαντικό να επιμείνετε, φυσικά πάντα με ήπιο τρόπο. Ρωτήστε «Δηλαδή….;» Τις περισσότερες φορές το κλειδί στο να ξεκολλήσει ένα παιδί σε μια άσκηση είναι να διαβάσει προσεκτικά την εκφώνηση.
Εάν η άσκηση συνοδεύεται από παράδειγμα, θα πρέπει να καθοδηγήσετε το παιδί να «παρατηρήσει και να καταλάβει το παράδειγμα». Ρωτήστε το «Στο παράδειγμα που έχει εδώ τι έχετε κάνει;».
Προχωρήστε με ερωτήσεις που θα ενθαρρύνουν το παιδί να σας εξηγήσει τι έχει κάνει ως τώρα και γιατί (δηλαδή πώς το έχει σκεφθεί). Για να το πετύχετε αυτό συνεχίζετε να κάνετε στο παιδί ερωτήσεις που του ζητούν να σας περιγράψει τη συλλογιστική-στρατηγική-μέθοδο που ακολούθησε. Με τον τρόπο αυτό και το ίδιο το παιδί θα συμμετέχει ενεργητικά στην όλη προσπάθεια και εσείς θα καταλάβετε καλύτερα ποιο σημείο της θεωρίας δεν έχει καταλάβει σωστά.
- Δείξτε τον τρόπο και επιβραβεύστε τη διαδρομή
Πολλές φορές τα παιδιά μαζί με το «δεν μπορώ» λένε «δεν θυμάμαι» κι εκεί σταματούν όλα. Παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο εξακολουθεί να στηρίζεται στην απομνημόνευση, σπάστε τον κανόνα και απαντήστε στο παιδί «Δεν χρειάζεται πάντα να θυμάσαι. Μπορείς να το σκεφτείς, να το ψάξεις, να το βρεις και τότε θα είναι πιο εύκολο να το θυμάσαι. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που δεν θυμάσαι; Για να δούμε πού και πώς μπορούμε να το βρούμε.»
- Δοκιμάστε την επανεκκίνηση
Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να ξεκολλήσει, είναι ένα ολιγόλεπτο διαλειμματάκι, για να κινηθεί, να αναπνεύσει σωστά και να πιει νερό. Εάν υπάρχει δωμάτιο με θέα, μπορεί για λίγο να αφήσει το βλέμμα του ελεύθερο. Όταν επιστρέψει στη μελέτη του, θα έχει περισσότερη ενέργεια για να ξαναπροσπαθήσει.
---------------------------------------
Ε.Τ. - parentbook.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.