Όλοι οι γονείς ελπίζουν, ότι η σχέση με τα παιδιά τους θα είναι από εκείνες τις ιδανικές, στις οποίες τα παιδιά μιλούν άνετα στους γονείς τους για όλα ή… σχεδόν για όλα.
Το να κάνεις ένα παιδί να σου ανοιχτεί, όμως, για όσα σκέφτεται δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Τα παιδικό μυαλό μπορεί να σκεφτεί πολλά μέσα σε λίγη ώρα και έτσι, ακόμα και αποφασισμένο να είναι το παιδί σας να σας μιλήσει, στο τέλος κάτι να το κρατήσει και να μην το κάνει. Μπορεί να είναι φόβος ή ντροπή, όπως και να έχει, όμως, θα το αποτρέψει από το να μιλήσει στους γονείς του.
Πώς θα καταφέρετε, λοιπόν, να κάνετε ένα παιδί να σας μιλήσει για όλα;
- Ακούστε τη φλυαρία του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό. Όταν σας μιλά συνέχεια για μικροπράγματα, μην το αγνοείτε. Αφήστε το να σας μιλήσει. Χτίζετε πιο γερή σχέση με αυτόν τον τρόπο. Το παιδί θα σας μιλήσει μόνο αν νιώθει και ξέρει, ότι το ακούτε, ειδικά μεγαλώνοντας. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό, κοιτάξτε το στα μάτια, δώστε του απαντήσεις που τις έχετε σκεφτεί. Έτσι, όταν έρθουν και τα μεγάλα ζητήματα, το παιδί σας θα νιώσει άνετα και θα σας ανοιχτεί.
- Συζητήστε. Πολύ και για πολλά. Μην περιμένετε από το παιδί σας μόνο να ακούει. Καθίστε απέναντι ή και δίπλα στο παιδί σας και κάντε μια βαθιά και μεγάλη συζήτηση. Μια ουσιαστική κουβέντα. Κανένα παιδί δεν θα σας μιλήσει αν είστε απασχολημένοι ή αν είναι εκείνο απασχολημένο. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματικό.
- Συγκρατηθείτε. Οι γονείς τείνουν να απαντούν γρήγορα σε ό,τι ρωτά το παιδί τους από την λαχτάρα τους να το συμβουλεύσουν και μπορεί πολλές φορές να πέσουν στην παγίδα της κριτικής. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα λόγια σας. Αν το παιδί σας νιώθει πως θα το κρίνετε, δεν θα σας απευθύνει τον λόγο για κάτι σοβαρό. Δεν θα σας εμπιστευθεί. Προσπαθήστε να συμβουλεύσετε το παιδί σας με σύντομα και ξεκάθαρα λόγια. Αποφύγετε το κήρυγμα και πιστέψτε στο παιδί σας.
- Η σχέση σας πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Μια ισχυρή σχέση γονέα και παιδιού είναι η καλύτερη βάση για σωστή και καλή επικοινωνία. Περάστε χρόνο μαζί του, παίξτε, αγκαλιαστείτε, χορέψτε και περάστε καλά. Μερικές φορές οι γονείς παίρνουν τον ρόλο τους πολύ σοβαρά και ξεχνούν να διασκεδάζουν. Είναι, όμως, άνθρωποι και δεν είναι τέλειοι και το παιδί τους πρέπει να το γνωρίζει αυτό, για να νιώθει ισάξιο με εκείνους. Αν το παιδί σας αισθανθεί αποδεκτό από εσάς δεν θα "κολλήσει" στο να σας μιλήσει…
Πηγή: creative child.com, https://www.infokids.gr
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.