Πώς να βοηθάμε τα παιδιά να θέτουν και να υλοποιούν στόχους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Η επίτευξη ενός στόχου είναι ένα γεγονός στη ζωή κάθε ανθρώπου το οποίο προσδίδει αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση και αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα, η  οποία θα πρέπει να καλλιεργείται από μικρή ηλικία.
Όλοι μας από πολύ νωρίς κάνουμε όνειρα για τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε στην ζωή μας. Αυτή είναι και η πρώτη προσπάθειά μας να ορίσουμε στόχους.
Είναι όμως πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία η βοήθεια και η καθοδήγηση από τους γονείς ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να βάζουν στόχους τους οποίους μπορούν να πραγματοποιήσου. Επίσης ότι θα πρέπει να έχουν προσήλωση και υπομονή και να κατανοούν ότι θα πρέπει να εργαστούν  για να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι  όσα παιδιά έχουν στόχους, είτε στο σχολείο, είτε στα αθλήματα, είτε στις σχέσεις τους με τους φίλους τους, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους από εκείνα που δεν έχουν κάποιο σχέδιο.
Όταν τα παιδιά θέτουν στόχους, έχουν ένα σκοπό, τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και συγκεντρώνονται περισσότερο, με αποτέλεσμα να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.
Με την ύπαρξη ενός στόχου το κάθε παιδί αποκτά κίνητρο, αλλά και την ενέργεια να προσπαθήσει για την επίτευξή του.
Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για την σημαντικότητα να έχουν στόχους στην ζωή τους και να χρησιμοποιήσουν παραδείγματα  από την δική τους καθημερινότητα ώστε να το κάνουν περισσότερο κατανοητό.
Ένα θετικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η διαχείριση των χρημάτων στην καθημερινότητα της οικογένειας και ο τρόπος αλλά και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν ώστε για παράδειγμα, να πάρουμε κάτι απαραίτητο για την οικογένεια ή να προσφέρουμε κάτι σημαντικό, π.χ. ένα ταξίδι στα μέλη της οικογένειάς μας.
Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν  τα παιδιά τους να βάλουν τους δικούς τους στόχους. Αυτοί μπορεί να έχουν να κάνουν με καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, μια διάκριση  στο άθλημα που αγαπούν και ασχολούνται με αυτό, είτε οτιδήποτε αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τα ίδια τα παιδιά.
Καλό είναι να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να καταγράψουν το στόχο τους σε ένα χαρτί αλλά και να τους εξηγήσουν ότι θα πρέπει τον στόχο που βάζουν να μπορούν και να τον μετρήσουν  και το μέτρημα αυτό να το αποτυπώνουν στο χαρτί για να μπορούν να βλέπουν την πρόοδο και να συνεχίζουν με μεγαλύτερη επιμονή.
Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσουν κάθε φορά που κάνουν ένα από τα βήματα για να πλησιάσουν στο στόχο τους. Τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητο να συνεχίζουν τις προσπάθειες, έστω και αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και να τους προτείνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτές και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, χωρίς να απογοητευτούν.
Απαραίτητα οι γονείς θα πρέπει να δίνουν και ένα μέγεθος χρόνου για την εκπλήρωση κάθε βήματος, ώστε τα παιδιά να έχουν σαφή γνώση των ορίων τους και να μην αποπροσανατολίζονται. Μπορεί το παιδί να  καταγράφει στο χαρτί του στόχου, τόσο  το βήμα όσο και τον χρόνο που χρειάστηκε σε κάθε βήμα του προς τον στόχο.
Οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα το παιδί να μην  φτάσει στο στόχο που έχει βάλει, ώστε να το στηρίξουν και με την συμπεριφορά τους να του δείξουν τόσο τα θετικά που αποκόμισε από την μέχρι τώρα πορεία του και προσπάθεια, αλλά το κυριότερο πόσο πιο απαραίτητο είναι να μην στέκονται στην όποια αποτυχία και να συνεχίζουν παρακάτω.
Τα  παιδιά πρέπει να συνεχίζουν να ονειρεύονται, να κάνουν καινούργια σχέδια και με θετική σκέψη και αντιμετώπιση να προσπαθούν να τα κάνουν πραγματικότητα.

http://www.flowmagazine.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)