Ο Eric Zimmer, συνδημιουργός του podcast The One You Feed στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις τουλάχιστον 200 ειδικών σχετικά με το πώς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη, ισορροπημένη ζωή, εντόπισε τα τρία σημεία στα οποία φαίνεται ότι συγκλίνουν οι περισσότεροι από αυτούς. Τώρα τα μοιράζεται μαζί μας.
Ο ίδιος ο Eric Zimmer έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις στη ζωή του. Έχει υπάρξει εθισμένος σε ουσίες ενώ κουβαλά και επαγγελματικές αποτυχίες και άλλες «βαριές αποσκευές». Βρήκε όμως τη δύναμη να μείνει στην επιφάνεια δυνατός και έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε νέο εμπόδιο και με τον επί 25 χρόνια φίλο του Chris Forbes, δημιούργησαν το www.oneyoufeed.net, με σκοπό να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής και να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Μέσα από την ενασχόλησή του με αυτό και τη γνωριμία του με ψυχολόγους, life coaches κ.λπ., έχει καταλήξει σε τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θεωρεί πώς μπορούν να μπουν οι βάσεις για μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Αυτοί είναι:
Διαλογισμός
Ακόμα και 2-3 λεπτά πλήρους αυτοσυγκέντρωσης και ουσιαστικής εστίασης στα ουσιώδη μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας και να το θέσει σε επαγρύπνηση και δράση. Όπως λέει ο Zimmer ένα από τα μυστικά της ευτυχίας είναι να έχουμε συνείδηση του εαυτού μας και ο διαλογισμός είναι ένα όχημα με αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το έχουμε ξανακάνει, η συμβουλή του είναι να προσπαθήσουμε να καθίσουμε σε ένα ήσυχο μέρος για λίγα λεπτά την ίδια ώρα κάθε μέρα με όλη μας την προσοχή στραμμένη στην αναπνοή μας και σε ό,τι συμβαίνει μέσα μας και όχι έξω και γύρω μας. Εκτός όμως από τον διαλογισμό μπορούμε να ασχοληθούμε με οτιδήποτε μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα για εμάς όπως π.χ. ένα σπορ (π.χ. κολύμπι, τζόγκινγκ κ.λπ.) ή ένα χόμπι που βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και την αφοσίωσή μας στη στιγμή (πλέξιμο, χειροτεχνίες κοκ)
Σερφάρισμα με διορία
Το ίντερνετ και τα social media είναι σχεδιασμένα για να μας κάνουν να σερφάρουμε άσκοπα ατελείωτες ώρες. Όλος αυτός ο χρόνος που πάει χαμένος όμως χαζεύοντας στο κινητό ή στον υπολογιστή μας συχνά μας κάνει να νιώθουμε αγχωμένοι ακόμα και «άχρηστοι» καθώς στην ουσία συνήθως δεν κάνουμε κάτι ούτε παραγωγικό ούτε ιδιαίτερα ευχάριστο. Η συμβουλή του Zimmer είναι το εξής απλό: να βάζουμε ξυπνητήρι όταν σερφάρουμε και όταν χτυπάει να βγαίνουμε χωρίς καθυστερήσεις! Επίσης, θα μπορούσαμε κάθε φορά που μπαινοβγαίνουμε για να τσεκάρουμε τις ειδοποιήσεις μας να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής τρεις ερωτήσεις: Πού βρίσκομαι; Τι κάνω; Αυτό που κάνω είναι σημαντικό για μένα;
Το παιχνίδι της αλφαβήτου
Ακούγεται παιδικό αλλά γιατί να μην το δοκιμάσετε; Κάθε φορά που σας κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις, παίξτε αυτό το παιχνίδι. Ξεκινήστε να λέτε το αλφάβητο από το Α ως το Ω αναφέροντας σε κάθε γράμμα κάτι καλό στη ζωή σας που αρχίζει με αυτό. Οι ειδικοί λένε πώς μπορεί να φαίνεται αφελές ωστόσο βοηθάει το μυαλό μας να καθαρίσει από μοτίβα-παγίδες.
Επιμέλεια θέματος Α.Καππάτου, akappatou.gr