Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας. Τα πάντα πρέπει να γίνονται σε προκαθορισμένο χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις και άσκοπα διαλείμματα. Αυτό μας το μαθαίνουν από πολύ νωρίς! «Ο χρόνος είναι χρήμα», «ο χρόνος είναι περιορισμένος», «μην περιμένεις, ο χρόνος ποτέ δεν θα είναι σωστός», μερικές μόνο από τις φράσεις που δείχνουν την ανάγκη του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί τον χρόνο στο έπακρο. Κάποιοι έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, άλλοι απεριόριστο. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, η σωστή διαχείριση του χρόνου, θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή με άλλο μάτι.
Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζουμε κάποια tips διαχείρισης χρόνου. Πριν όμως από αυτό θα τονίσω δύο βασικές λέξεις που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου προτού αποφασίσεις σοβαρά να διαχειριστείς το χρόνο σου. Η μία είναι ΟΡΓΑΝΩΣΗ και η άλλη ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει αν πρώτα απ΄ ‘ολα δεν οργανώσεις τις υποχρεώσεις – δουλειές που πρέπει να κάνεις και έπειτα αν δεν βάλεις προτεραιότητες.
1) Κάνε λίστες. Ξεκίνα τη μέρα σου και γράψε σε ένα χαρτί τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκειά της. Απλά, κατανοητά και κυρίως χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Οι λίστες βοηθούν παντού. Από την οργάνωση του χρόνου μέχρι τα ψώνια!
2) Μην θέτεις στόχους οι οποίοι είναι δύσκολο να πραγματωθούν. Δηλαδή αν σχολάς στις 5, δεν μπορείς να είσαι μέσα σε μισή ώρα στην άλλη άκρη της πόλης. Καλύτερα μετατόπισε το ραντεβού ή άλλαξέ το ώρα. Το άγχος να προλάβουμε κάτι το οποίο πρακτικά είναι ανέφικτο μας σκοτώνει.
3) Μη χρονοτριβείς. Στην κυριολεξία. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Για παράδειγμα, αν δουλεύεις στον υπολογιστή μην χάνεις χρόνο βλέποντας διαφημίσεις. Για μια δουλειά η οποία μπορεί να γίνει σε μία ώρα, μην αφιερώνεις τρεις!
4) Μην επιτρέπεις σε άλλους να σε διακόπτουν όταν δουλεύεις, εκτός αν πραγματικά είναι ανάγκη. Από τον συνάδελφο που θα ρθει να πει τα νέα της ημέρα μέχρι το κινητό, οι διακοπές που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν από λίγα λεπτά μέχρι ώρα.
5) Απενεργοποίησε τα social media και όρισε προκαθορισμένο χρόνο μέσα στη μέρα που θα ασχολείσαι με αυτά. Η απόσπαση προσοχής λόγω των κοινωνικών δικτύων είναι το νέο πρόβλημα της εποχής. Ειδικά όταν το πρόγραμμά σου είναι βεβαρημένο, μην το σκέφτεσαι…κλείστα!
6) Κάνε ένα διάλειμμα. Διαβάζοντας κάποιος τα τρία προηγούμενα tips θα νομίζει ότι πρέπει να γίνουμε μηχανές. Όχι βέβαια! Επακόλουθο του 3 και του 4 είναι να έχεις ένα διάλειμμα για να ξεκουρστείς, να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να συναναστραφείς με άλλον κόσμο.
7) Δημιούργησε τις δικές σου συνήθειες. Ως γνωστόν η δύναμη της συνήθειας είναι ανίκητη. Προσπάθησε να κάνεις συγκεκριμένες δουλειές – δραστηριότητες στο ίδιο μέρος, σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.
8) Κράτα το γραφείο σου, τη τσάντα σου, το χώρο σου γενικότερα οργανωμένο. Θα σε βοηθήσει να έχεις καθαρή σκέψη και εκτός αυτού θα διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου, αφού δε θα χρειάζεται να τον σπαταλάς ψάχνοντας.
9) Να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα κάθε φορά. Η ιδέα του να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα πιο πολύ χαοτική είναι και οδηγεί σε αδιέξοδο αφού τίποτα δε γίνεται σωστά στο τέλος.
10) Να δέχεσαι τη βοήθεια των άλλων. Αν μια δουλειά μπορείς να την μοιραστείς τότε κάντο. Από το να φέρει το παιδί από το σχολείο η μητέρα σου, μέχρι του να αναλάβει ένα κομμάτι της δουλειάς σου ένας συνάδελφος, η βοήθεια από το συνάνθρωπο είναι καλοδεχούμενη.
11) Προσπάθησε να μην αναβάλλεις υποχρεώσεις που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν. Με το να αναβάλλουμε αυτές τις υποχρεώσεις, δε γλιτώνουμε από αυτές, απλά βάζουμε τον εαυτό μας σε διαδικασία πίεσης μελλοντικά.
12) Αξιοποίησε το χρόνο σου όταν είσαι σε φάση αναμονής. Βρες τρόπους να εκμεταλλευτείς το χρόνο σου όταν περιμένεις το παιδί σου από μια δραστηριότητα ή όταν είσαι σε ουρά έξω από ένα ιατρείο. Στο τέλος μόνο κερδισμένος θα βγεις και θα εκπλαγείς από αυτά που θα έχεις καταφέρει.
13) Μην παλεύεις να είσαι τελειομανής. Η υπερβολική συγκέντρωση στην λεπτομέρεια μας κάνει να χάνουμε χρόνο και ουσία. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνεις το σώμα σου και το μυαλό σου με επιπλέον στρες αν όλα δεν είναι τέλεια. Με άλλα λόγια δε χρειάζεται να κάνεις το τέλειο φαγητό μετά από 8 ώρες δουλειάς. Αρκεί που μαγείρεψες.
14) Κάνε πράγματα που αγαπάς. Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο χρόνος που ξοδεύουμε για να ασχοληθούμε με πράγματα που αγαπάμε, δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος. Μην θυσιάζεις την προσωπική σου ευχαρίστηση χάρην της δουλειάς, θα το βρεις μπροστά σου.
15) Ξεκουράσου. Ακόμα και αν δεν πρόλαβες να κάνεις όλα όσα είχες στο μυαλό σου, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Το σώμα μας χρειάζεται ύπνο για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Μην στερείς από τον οργανισμό σου τον ύπνο και την ξεκούραση αν θες να είσαι αποδοτικός και ευτυχισμένος.