Πώς να κάνει το παιδί σας σωστά διαλείμματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Τι κάνει το παιδί σας στα διαλείμματά του;
Πώς ξεκουράζεται, προτού συνεχίσει και πάλι τη μελέτη;
Όπως και να το κάνουμε, τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για το διάβασμα, για να ανακτά τις δυνάμεις του ο μαθητής αλλά και να συνεχίζει με πιο καθαρό μυαλό.
Σε κάποιο σημείο λοιπόν πρέπει να διακόψει τη μελέτη και να αλλάξει τους ρυθμούς του. Όπως και όταν κάνει γυμναστική, έτσι και όταν μαθαίνει, χρειάζεται χρόνο ανάμεσα στις επαναλήψεις ώστε να ξεκουράζεται.
Μπορεί να κάνει όμως οτιδήποτε; Όχι. Δεν είναι όλες οι επιλογές εξίσου καλές. Ορισμένες μάλιστα είναι και επικίνδυνες για τη συγκέντρωση του.
Φανταστείτε το εξής: δουλεύετε στο γραφείο σας, σε κάποιο έργο που απαιτεί συγκέντρωση. Χτυπάει το κινητό σας. Ήρθε μήνυμα.
Ό,τι και να κάνετε στη συνέχεια, το μυαλό σας θα επιστρέφει κάθε τρεις και λίγο στο κινητό. Αν απαντήσετε, θα περιμένετε το επόμενο μήνυμα. Αλλά ακόμα και αν δεν το ανοίξετε, θα αναρωτιέστε από ποιον μπορεί να είναι.
Τελικά, θα προσπαθείτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας αλλά το μυαλό θα αποσπάται χωρίς να το θέλετε.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο μαθητή όταν ξεκινά το διάβασμα μετά από κάποιο “κακό” διάλειμμα. Ακόμα και αν αποφασίσει να συγκεντρωθεί, η προσοχή του δεν υπακούει πάντα. Το μυαλό του ταξιδεύει.
Όταν λοιπόν οι μαθητές περνούν τα διαλείμματα τους στην τηλεόραση ή το internet, δεν ξεκουράζονται πραγματικά. Μπορεί να τους φαίνεται άκακο, αλλά τελικά βλάπτουν τους εαυτούς τους.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι σχολικές επιδόσεις χειροτερεύουν και οι μαθητές χάνουν χρόνο.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν λοιπόν στα διαλείμματα τους ώστε να αλλάζουν ρυθμό και να ξεκουράζεται το μυαλό τους;
  1. Χαλαρή γυμναστική στο σπίτι
  2. Σύντομο περπάτημα ή τρέξιμο
  3. Γρήγορο μπάνιο
  4. Χαλαρωτική μουσική χωρίς λόγια
  5. Ύπνος


paidi-dialeimma-internet

Αντίθετα, ποιες επιλογές αποσπούν την προσοχή του μαθητή, ακόμα και μετά το διάλειμμα;
  1. Video games
  2. Internet
  3. Τηλεόραση
  4. Μυθιστορήματα
  5. Συζητήσεις
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαγορευτεί η ψυχαγωγία. Πρέπει όμως να προγραμματίζεται για μετά τις καθημερινές υποχρεώσεις του μαθητή, ούτε πριν, ούτε ενδιάμεσα. Ακόμα και 15 λεπτά με video games πριν από το μάθημα είναι ικανά να επηρεάσουν τη συγκέντρωση του.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Μην ξεχνάτε την αξία που έχει η συγκέντρωση για το αποτελεσματικό διάβασμα, και πόσο χρόνο κερδίζει ο προσεκτικός μαθητής.
Εξηγήστε λοιπόν στο παιδί σας πως σαμποτάρει το διάβασμά του με το να κάνει λάθος διαλείμματα. Δείξτε του ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές.
Ναι, στην αρχή μπορεί να του φανεί αρκετά δύσκολο. Είναι άλλωστε αντίθετο από αυτό που θα έχει συνηθίσει. Σύντομα όμως θα αρχίσει να εκτιμά τον χρόνο που κερδίζει με το να παραμένει συγκεντρωμένος.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ

Οι αθλητές περιποιούνται τα σώματά τους ακόμα και όταν δεν αθλούνται. Έτσι πρέπει να κάνεις και εσύ με το μυαλό σου.
Προσπάθησε να οργανώσεις την ψυχαγωγία σου έτσι ώστε να βρίσκεται στο τέλος της μέρας. Όταν δηλαδή θα έχεις καλύψει όλες τις υποχρεώσεις σου.
Στα διαλείμματα σου προτίμησε μερικά από τα “καλά” παραδείγματα που διάβασες παραπάνω. Έχε υπομονή, και θα δεις μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητά σου.



http://siozopoulos.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)