Από τότε που η ανθρωπότητα έκανε τα πρώτα της βήματα, πολλοί άνθρωποι έφεραν ιδέες, φιλοσοφίες, πεποιθήσεις, πειράματα, έρευνα, επανασχεδιασμό σκέψεων και έρευνες που συνέβαλαν στην εξέλιξη του είδους.
Στις μέρες μας η επιστημονική πρόοδος είναι αλματώδης σε πολλούς τομείς. Η παρούσα εικόνα του κόσμου δεν θα είχε διαμορφωθεί χωρίς τη συμβολή μερικών μεγάλων επιστημόνων.
Μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας και σημερινοί επιστήμονες, χάραξαν το όνομα τους στην ιστορία και οδήγησαν την ανθρωπότητα στο σημερινό επίπεδο.
Βέβαια, οι αξιόλογοι επιστήμονες που υπήρξαν σε κάθε τομέα είναι πάρα πολλοί, αλλά σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε 11 από αυτούς, των οποίων η συμβολή υπήρξε καταλυτική.
#1. Αριστοτέλης 384-322 π.Χ.
Μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης ήταν ένας μεγαλοφυής Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας της αρχαίας εποχής.
Γεννήθηκε το 384 π.Χ. και ασχολήθηκε, θέτοντας την βάση, με όλες τις γνωστές τότε επιστήμες, όπως η βιολογία, η ζωολογία, οι πολιτικές επιστήμες, η ρητορική, η λογική και η φυσική.
Μόνο ένα μικρό μέρος των γραπτών του διασώθηκε, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Αριστοτέλης συνέλεξε φυτικά και ζωικά δείγματα και τα ταξινόμησε σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, τα οποία αποτέλεσαν πρότυπο για μελλοντικές εργασίες.
Ο Αριστοτέλης επεξεργάστηκε επίσης και εκτίμησε το μέγεθος της γης και εξήγησε την αλυσίδα της ζωής μέσα από τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
#2. Αρχιμήδης 287-212 π.Χ.
Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε το 287 π.Χ. θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και έθεσε τις βάσεις για την διατύπωση αρχών της φυσικής και της μηχανικής με ευρεία χρήση.
Στις θεωρίες του Αρχιμήδη βασίστηκε η άλγεβρα. Επίσης, υπολόγισε εμβαδά και όγκους πολλών σχημάτων, μεταξύ των οποίων οι σφαίρες και οι παραβολές.
Ακόμη ασχολήθηκε με τους μοχλούς, μίλησε για την ισορροπία των ρευστών, την πλευστότητα, την υδροστατική και την πυκνότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του χάθηκε στην φωτιά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αλλά ο,τι διασώθηκε έδωσε αρκετές ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της επιστήμης.
Ο ίδιος είχε πει “Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω”, δηλαδή “Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ και μπορώ να κινήσω την Γη”.
#3. Γαλιλαίος 1564-1642
Γεννημένος στην Πίζα της Ιταλίας το 1564, ο Γαλιλαίος είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη και θεωρείται πατέρας της σύγχρονης επιστήμης, λόγω των ανακαλύψεων του στην αστρονομία και τη φυσική.
Ο πατέρας του έστειλε να σπουδάσει Ιατρική, αλλά ο ίδιος προτίμησε να ασχοληθεί με τ μαθηματικά και την φυσική και να φτιάξει το πρώτο τηλεσκόπιο, για να παρατηρήσει τα αστέρια και τους πλανήτες.
Ανακάλυψε επίσης το νόμο του εκκρεμούς καθώς παρακολουθούσε έναν πολυέλαιο που αιωρούταν στον καθεδρικό ναό της Πίζας. Είδε ακόμη ότι η επιφάνεια της Σελήνης δεν ήταν ομαλή, αλλά είχε κρατήρες και ανακάλυψε 4 φεγγάρια γύρω από τον Δία.
Απέδειξε ότι ο Κοπέρνικος ήταν σωστός όταν μιλούσε για ένα ηλιοκεντρικό σύστημα.
“Πατέρας της σύγχρονης φυσικής”, ο “πατέρας της επιστημονικής μεθόδου” είναι μερικοί ακόμη χαρακτηρισμοί που έχουν αποδοθεί στον σπουδαίο αυτό επιστήμονα, και όχι άδικα.
#4. Michael Faraday 1791-1867
Γεννημένος το 1791, ο Βρετανός Michael Faraday ήταν γιος ενός σιδερά που έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο στην τέταρτη τάξη.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοδέτης και έτσι έμαθε να γράφει και να διαβάζει.
Γοητεύτηκε από την επιστήμη και ιδιαίτερα από τον ηλεκτρισμό, τον οποίο ερεύνησε περαιτέρω.
Ο Faraday είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τον ηλεκτρομαγνητισμό και τη θεωρία πεδίων και είναι από τους επιστήμονες στους οποίους η ανθρωπότητα χρωστά πολλά.
Αυτή η ταπεινή μεγαλοφυΐα εφηύρε τον ηλεκτρικό κινητήρα και δημοσίευσε πληθώρα σημαντικότατων μελετών.
#5. Thomas Edison 1847-1931
“Ο μάγος του Menlo Park” όπως ήταν το ψευδώνυμο του Thomas Edison γεννήθηκε το 1847.
Υπήρξε εξαιρετικός επιστήμονας και εφευρέτης. Είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα εντυπωσιακό σύνολο 1.093 εφευρέσεων καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.
Μερικές εφευρέσεις που προήλθαν από την δουλειά του Edison είναι οι μπαταρίες, οι φωνογράφοι, ο τηλέγραφος και ο φωτισμός.
Λένε ότι εργαζόταν σχεδόν 20 ώρες την ημέρα. Ο Edison ανέπτυξε το σύστημα ψηφοφορίας με τον ηλεκτρονικό καταγραφέα ψηφοφορίας του για το νομοθετικό σώμα του κοινοβουλίου. Επίσης, πρότεινε ιδέες για τη διατήρηση των φρούτων διατηρώντας τα σε κενό.
Ο Edison πρωτοστάτησε στην ιδέα των μπαταριών αποθήκευσης που αργότερα χρησιμοποίησε ο Henry Ford στα αυτοκίνητα που παρήγαγε.
Εκτός από ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ο Edison υπήρξε και πολύ καλός επιχειρηματίας.
#6. Marie Curie 1867-1934
Η Marie Curie είναι η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ. Εφευρέτης και επιστήμονας, γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Η Marie Curie παρέμεινε πάντα πηγή έμπνευσης και κίνητρο για όλες τις γυναίκες επιστήμονες λόγω της αποφασιστικότητας της να εργαστεί.
Έφτιαξε την πρώτη κινητή μηχανή ακτίνων Χ που βοήθησε τους τραυματίες στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Το χημικό στοιχείο ράδιο είναι μια ακόμη μεγάλη ανακάλυψη της Curie.
Ονομάστηκε ακόμη “η μητέρα της ατομικής βόμβας” καθώς αυτή ανακάλυψε και μελέτησε τα ραδιενεργά υλικά, κάτι που όμως τελικά την σκότωσε, καθώς εκτέθηκε σε πολύ μεγάλα ποσά ακτινοβολίας.
#7. Louis Pasteur 1822-1895
Ο Louis Pasteur συνέβαλε απίστευτα στην τεχνολογία και στην ιατρική.
Αυτή η ιδιοφυΐα γεννήθηκε το 1822 και πέρασε τη ζωή του μελετώντας την χημεία και την μικροβιολογία.
Ο Pasteur ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τη ζύμωση σε τρόφιμα που προκαλείται από μικρόβια. Εξήγησε επίσης για τη βιογένεση και πρότεινε μια θεωρία που ονομάζεται “The Germ Theory”. Δημιούργησε ακόμη μια διαδικασία επεξεργασίας γάλακτος απαλλαγμένου από τη ζημία που προκαλούν τα μικρόβια σε αυτό που ονομάζεται “παστερίωση”.
Ο Pasteur επίσης δημιούργησε εμβόλια για τη λύσσα και τον άνθρακα.
Το εύρος των επιτευγμάτων του και οι προσεγγίσεις του σε διάφορους τομείς της επιστήμης τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες μ καθοριστική
συμβολή στην ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων.
#8. Sir Isaac Newton 1643-1727
Γεννημένος το 1643 στο Woolstrope της Αγγλίας, ο Sir Issac Newton είναι περισσότερο γνωστός για την διατύπωση των νόμων της βαρύτητας.
Κατά τα παιδικά του χρόνια αγαπούσε την κατασκευή μηχανικών παιχνιδιών και μοντέλων ανεμόμυλων. Ο Νεύτωνας εξήγησε την βαρύτητα με την επινόηση του λογισμού, καθώς καμία άλλη αρχή δεν μπορούσε να την εξηγήσει.
Οι θεωρίες του έφεραν την επανάσταση στα μαθηματικά. Οι νόμοι του Νεύτωνα βρίσκουν εφαρμογή στην μηχανική, αλλά ασχολήθηκε ακόμη και με την χημεία και την οπτική.
Χρίστηκε Ιππότης από την βασίλισσα Anne το 1705, ως αναγνώριση των επιστημονικών του επιτευγμάτων.
#9. Albert Einstein 1879-1955
Γεννημένος το 1879 στην Ulm, ο Αϊνστάιν θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ.
Ο “Άνθρωπος του Αιώνα” παρουσίασε θεαματικά έργα στη φυσική που τον καθιστούν πατέρα της σύγχρονης φυσικής, κυρίως λόγω της συμβολής του στην ανάπτυξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν έφερε επανάσταση στη φυσική και η επιστημονική πρόοδος χάρη σε αυτήν προκάλεσε πολλές αλλαγές.
Ο Einstein βραβεύτηκε το 1921 με βραβείο Nobel για την δουλειά του στη θεωρητική φυσική και για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.
#10. Nikola Tesla 1856-1943
Ο Nikola Tesla δεν θα μπορούσε να λείπε από τον κατάλογο με τους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών.
Σέρβος επιστήμονας που γεννήθηκε το 1856, μιλούσε 8 γλώσσες και είχε εκπληκτική μνήμη. Ο Tesla ανακάλυψε το εναλλασσόμενο ρεύμα AC, είχε σχεδιάσει το ραδιόφωνο πριν τον Μαρκόνι, είχε ανακαλύψει τις αρχές δημιουργίας του RADAR και είχε σχεδιάσει μηχανήματα ακτίνων Χ.
Το πρώτο εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Νιαγάρα κατασκευάστηκε υπό τις οδηγίες του και βέβαια ήταν γνωστή η αντιπαλότητα του με τον Edison.
Ήταν πανέξυπνος και σίγουρα η ανθρωπότητα του χρωστά πολλά και έχει φτάσει στα σημερινά επίπεδα εξέλιξης χάρη σε αυτόν τον τεράστιο επιστήμονα.
#11. Alan Turing 1912-1954
Ο Alan Turing ήταν Βρετανός επιστήμονας, ο οποίος άλλαξε τον κόσμο με την επινόηση του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο και δίνοντας στις συμμαχικές δυνάμεις ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Θεωρείται ο πατέρας της θεωρητικής πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Τuring εφηύρε ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να σπάσει τον γερμανικό κώδικα κρυπτογράφησης.
Πολλές μάχες κερδήθηκαν εξαιτίας της μηχανής του και εκτιμάται ότι μείωσε τον πόλεμο κατά περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια. Είναι σαφώς ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που έζησαν ποτέ.
Ακόμη και μετά από όλα τα επιτεύγματά του ο Turing συνελήφθη το 1952 για ομοφυλοφιλική πράξη, καθώς η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα εκείνη την εποχή. Απαιτήθηκε να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό και πέθανε – μάλλον αυτοκτόνησε- δύο χρόνια αργότερα.