Εύκλεια Καράδαγλη - Ποιήματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Η Εύκλεια Καράδαγλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μουσθένη Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους.

Σπούδασε fashion designer στη Θεσσαλονικη, μα ο χώρος της μόδας δεν την κράτησε, μιας και στο μυαλό της υπήρχε πάντα έντονη η διάθεση της γραφής και της αποτύπωσης των συναισθημάτων της.

Αντλεί έμπνευση από το σημείο μηδέν, τις ελλείψεις της ψυχής, μα κυρίως από τον έρωτα και τις ψυχικές αλλοιώσεις που προκύπτουν μέσα από αυτόν. Η γραφή της, γίνεται ευδιάκριτη στον αναγνώστη από το διάχυτο ερωτικό συναίσθημα, την αμεσότητα, τον λυρισμό και την εικονοπλασία που τη διακρίνει. Όπως δηλώνει η ίδια, η αέναη αντιπαράθεση της με τις λέξεις γεννάει ποιήματα.
Οι "ΑΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ" είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της και είναι αφιερωμένη σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους ολάκερη σ´ έναν έρωτα και την έλαβαν πίσω σε κομμάτια... Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι έργο της Μαρίας Κοκκίνη, φιλοτεχνημένο αποκλειστικά για την παρούσα έκδοση. Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της "Εκπνοές".

Ποιήματα

«Ντόριαν Γκρέι» Οι ποιητές δύσκολα και με φόβο αγαπιούνται γιατί 'ναι λέει έκλυτοι συγκαλυμμένα ματαιόδοξοι ηδονιστές με απαστράπτουσα μα απατηλή σαγήνη. Στο πέρασμα του χρόνου μονάχοι απομένουν κι εν βρασμώ ψυχής στιχουργικά πορτραίτα μαχαιρώνουν ως λόγιοι Ντόριαν Γκρέι αποζητώντας λύτρωση απ' το φανταχτερό της νιότης το μαράζι. Ας είναι. Όσο κι αν μεγαλώσω όσο κι αν η μορφή μου απ' το χρόνο αλλοιωθεί οι στίχοι μου πάντα νεαροί κι υπέροχοι σιμά μου θα ορθώνονται κι όταν απάνω μου τυλίγονται σαν να έχω αγαπηθεί απ´ όλους περισσότερο θα νιώθω.


(Σημείωση: Το συγκεκριμένο ποίημα έχει έντονο τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα)



" Έρωτας" Αν δεν θυμώνει αν δεν πυρώνει αν δεν φλέγεται για έρωτα μην τον λογιάζεις.
Ο χρήστης Εύκλεια έστειλε Σήμερα στις 11:53 π.μ.



"Κατάχαμα " Με είδανε κατάχαμα να σέρνομαι μήπως και βρω κάποιο υπόλειμμα σου. Να το κρατώ και την αφή σου απάνω μου να νιώθω. Όπως κρατάει η μάνα τ' αφάλι και τα πρώτα νύχια του παιδιού της.
Ο χρήστης Εύκλεια έστειλε Σήμερα στις 11:53 π.μ.



Αξίζει άραγε η θριαμβολογία μιας κατάκτησης δίχως τη σοφία του κατακτητή; Το θράσος είναι μια στρατηγική επιβολής που σφαλώς δημιουργεί αίσθηση νίκης πρόσκαιρη. Μα τα εδάφη, οι λαοί και οι γυναίκες αυτόβουλα θα παραδίδονται μονάχα στον αβρό κατακτητή.




«Κι όταν σε είδα είπα δεν ανασαίνει ο άνθρωπος μονάχα απ’ τα πνευμόνια μα ανασαίνει κι απ’ τα μάτια κι από την ψυχή.»





Μοιχεία είναι η επιβολή της δημοκρατίας του έρωτα στη μοναρχία του έγγαμου βίου.



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)