Ντίνος Χριστιανόπουλος - Ενός λεπτού σιγή - Ανάλυση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ενός λεπτού σιγή 

Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας 
κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά, 

έναν ώμο να ακουμπάτε την πίκρα σας, 
ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας, 
κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, 
έστω και μία φορά; 
είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή 
για τους απεγνωσμένους; 

Από τη συλλογή Ανυπεράσπιστος καημός (1960) Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου, Θεσσαλονίκη 1985

Ερώτηση:

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κύριο θέμα του Κειμένου; Να τεκμηριώσετε την άποψή σας, αξιοποιώντας τους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες. Πιστεύετε ότι οι σημερινοί νέοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα; (150-200 λέξεις)

Ενδεικτική απάντηση:

Το ποίημα αναφέρεται στην αδιαφορία των ανθρώπων για τη μοναξιά των συνανθρώπων τους. Πιο συγκεκριμένα, το ποιητικό υποκείμενο αναρωτιέται αν όσοι είναι ευτυχισμένοι έχουν σκεφτεί ποτέ τα μοναχικά άτομα. Το συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί είναι μελαγχολικό εξαιτίας της κοινωνικής αναισθησίας. Μάλιστα, ο ποιητής χρησιμοποιώντας ως κειμενικό δείκτη τα ερωτήματα σε ευθύ λόγο («κοκκινίσατε άραγε;», «κρατήσατε ενός λεπτού σιγή;») δημιουργεί την αίσθηση του διαλόγου και απευθύνεται άμεσα στον αναγνώστη του να αναρωτηθεί για τη δική του στάση. Εξάλλου, με το β’ ρηματικό πρόσωπο («εσείς βρήκατε») προσεγγίζει συναισθηματικά τον δέκτη, ενώ με τις μεταφορές «έναν ώμο ν’ ακουμπάτε την πίκρα σας» και «ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας» δηλώνει με παραστατικότητα τις ευεργετικές ιδιότητες της συντροφιάς που χάνουν οι μοναχικοί άνθρωποι.

Πράγματι, το ποίημα παραμένει επίκαιρο, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν άτομα που ζουν μόνα και που δεν τα σκέφτονται οι άλλοι. Προσωπικά, ταυτίζομαι με τις ποιητικές αναφορές, καθώς πιστεύω ότι η σημερινή νεολαία, παρασυρμένη από το καταναλωτισμό, δεν ασχολείται τόσο με τους ανθρώπους γύρω της. Για παράδειγμα, ο υλικός ευδαιμονισμός οδηγεί τους νέους στο να σκέφτονται περισσότερο τον εαυτό τους και την καλοπέρασή τους και σχεδόν καθόλου τους συνανθρώπους τους. Όλα αυτά μου προκαλούν έντονο προβληματισμό για το πού οδεύει μια αποξενωμένη και αναίσθητη ανθρωπότητα.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζυμβραγάκης, φιλόλογος - M.Ed. ειδικός παιδαγωγός, συγγραφέας. Από το βιβλίο του "Όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις", Αποστόλης Ζυμβραγάκης, εκδόσεις 24 γράμματα, ISBN: 978-618-201-134-8.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί παρουσιάζεται με έναν ευρηματικό τρόπο όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου (συνεξέταση γλώσσας και λογοτεχνίας) μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό, στον οποίο θα βρείτε με σαφή και εύστοχο τρόπο απαντήσεις και οδηγίες για όλα τα πιθανά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη περίληψη, πρακτικό οδηγό για πετυχημένο ερμηνευτικό σχόλιο λογοτεχνίας, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη παραγωγή λόγου σε κάθε επικοινωνιακή περίσταση, καθώς και όλα τα νέα κριτήρια αξιολόγησης του ΙΕΠ με τις απαντήσεις τους.
Είναι σίγουρο πως αυτός ο πρακτικός οδηγός Νέων Ελληνικών θα γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φιλολόγους της γενιάς του, δημιουργός του δημοφιλούς εκπαιδευτικού ιστολογίου "Ηλεκτρονική Διδασκαλία" (e-didaskalia.blogspot.gr), μέσα από το οποίο παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας. Όλη αυτή η γνώση πλέον συμπυκνώνεται σε έναν πλήρη και ταυτόχρονα πρακτικό οδηγό Νέων Ελληνικών -απαραίτητο μετά τις τελευταίες αλλαγές- για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.
 

 




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)