Κική Δημουλά - Προφυλάξεις - Ανάλυση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Προφυλάξεις 

Όταν βρέχει 
δεν παίρνω ομπρέλα. 
Το θεωρώ δειλία να προφυλάσσομαι 
από το ξεκάθαρο. 

Όταν δε βρέχει, 
όσο και αν ευτυχεί ο ουρανός 
όσο κι αν τον πιστεύω 
ανοίγω την ομπρέλα μου 
δεν είναι ξεκάθαρη 
καιρική συνθήκη η ευτυχία. 

Κική Δημουλά, από τη συλλογή Δημόσιος καιρός, Ίκαρος 2014

Ερώτηση

Στο Κείμενο παρατηρούμε την ύπαρξη αντιθέσεων. Ποιες είναι αυτές και πώς, κατά τη γνώμη σας, σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ποιητικού υποκειμένου; (100-150 λέξεις)

Ενδεικτική απάντηση: 

Το ποίημα αναφέρεται στη συναισθηματική αντίφαση του ποιητικού υποκειμένου απέναντι στη θλίψη και την ευτυχία. Πιο συγκεκριμένα, το ποιητικό υποκείμενο παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει με θάρρος τη βροχή, χωρίς να ανοίγει ομπρέλα, εν αντιθέσει με την καλοκαιρία από την οποία προφυλάσσεται ανοίγοντας ομπρέλα. Η στάση αυτή φανερώνει μία γενναία αντιμετώπιση της θλίψης, αλλά ταυτόχρονα και μία επιφύλαξη, η οποία αγγίζει τα όρια της δειλίας, απέναντι στη χαρά. Μάλιστα, η ποιήτρια χρησιμοποιώντας ως κειμενικούς δείκτες τις αντιθέσεις, δηλώνει με αμεσότητα, ζωντάνια και παραστατικότητα αυτήν την αντίφαση που αισθάνεται το ποιητικό υποκείμενο. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται «όταν βρέχει δεν παίρνω ομπρέλα», ενώ «όταν δεν βρέχει … ανοίγω την ομπρέλα». Άλλωστε, υπογραμμίζεται πως «δεν είναι ξεκάθαρη… η ευτυχία», σε αντίθεση με «το ξεκάθαρο» της δυστυχίας.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζυμβραγάκης, φιλόλογος - M.Ed. ειδικός παιδαγωγός, συγγραφέας. Από το βιβλίο του "Όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις", Αποστόλης Ζυμβραγάκης, εκδόσεις 24 γράμματα, ISBN: 978-618-201-134-8.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί παρουσιάζεται με έναν ευρηματικό τρόπο όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου (συνεξέταση γλώσσας και λογοτεχνίας) μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό, στον οποίο θα βρείτε με σαφή και εύστοχο τρόπο απαντήσεις και οδηγίες για όλα τα πιθανά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη περίληψη, πρακτικό οδηγό για πετυχημένο ερμηνευτικό σχόλιο λογοτεχνίας, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη παραγωγή λόγου σε κάθε επικοινωνιακή περίσταση, καθώς και όλα τα νέα κριτήρια αξιολόγησης του ΙΕΠ με τις απαντήσεις τους.
Είναι σίγουρο πως αυτός ο πρακτικός οδηγός Νέων Ελληνικών θα γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φιλολόγους της γενιάς του, δημιουργός του δημοφιλούς εκπαιδευτικού ιστολογίου "Ηλεκτρονική Διδασκαλία" (e-didaskalia.blogspot.gr), μέσα από το οποίο παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας. Όλη αυτή η γνώση πλέον συμπυκνώνεται σε έναν πλήρη και ταυτόχρονα πρακτικό οδηγό Νέων Ελληνικών -απαραίτητο μετά τις τελευταίες αλλαγές- για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)