Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της με τις τελικές γραπτές εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου που πλησιάζουν. Με το τέλος των διακοπών του Πάσχα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Το πρόγραμμα των τελικών εξετάσεων κοινοποιείται, μοιράζεται η εξεταστέα ύλη και ο “αγώνας” ξεκινά.
Κι είναι ένας αγώνας μεταξύ πολλών αντιπάλων. Των παιδιών με τους εαυτούς τους: που θέλουν να τα πάνε καλά στις εξετάσεις τους, αλλά το διάβασμα δεν είναι και το καλύτερό τους. Έπειτα, των παιδιών με τους γονείς τους: που έχουν υψηλές απαιτήσεις και πιέζουν συνεχώς τα παιδιά τους. Εντάσεις, άγχος, ξεσπάσματα, φωνές, μπαίνουν κι αυτά στη μάχη και ο εμφύλιος είναι γεγονός. Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα όσα προκαλούν την αρνητική αυτή κατάσταση;
Το βασικότερο είναι και οι δύο πλευρές να αντιληφθούν ότι σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, γονείς και παιδιά είναι σύμμαχοι! Και οι δύο επιθυμούν την επιτυχία και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ακολούθως οι γονείς, ως οι “μεγάλοι” και ώριμοι, είναι αυτοί που πρέπει με τα σωστά μέσα, να συντονίσουν τον αγώνα με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του και τελικά τη νίκη.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι τα παιδιά είναι αυτά που εξετάζονται, οπόταν οι εξετάσεις είναι δικό τους θέμα. Εννοείται ότι θα δώσουν τις συμβουλές τους, θα προτείνουν τρόπους οργάνωσης του διαβάσματος, θα βοηθήσουν με τις επαναλήψεις όπου τους ζητηθεί, αλλά η εμπλοκή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη και πολύ προσεκτική.
Λίγα “μη” και “πρέπει” από εμάς, που θα ήταν καλό να ακολουθήσουν οι γονείς κατά την εξεταστική περίοδο:
Μη λέτε συνεχώς στο παιδί “Διάβασε”. Είναι αδύνατο να μελετά συνεχώς, για 15 ώρες την ημέρα. Αν παραμελεί το διάβασμα, βοηθήστε το, με καλό τρόπο, να το συνειδητοποιήσει και να αλλάξει τακτική.
Μην κλείνεστε στο σπίτι με πρόφαση το διάβασμα του παιδιού. Αν κάθε Κυριακή πηγαίνετε στον παππού και στη γιαγιά, συνεχίστε να το κάνετε και κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Το άγχος είναι το βασικό συναίσθημα κατά την περίοδο αυτή και είναι πολύ έντονο, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Μη μεταδίδετε το άγχος σας στα παιδιά σας. Συνειδητοποιήστε πρώτα εσείς ότι οι εξετάσεις και το αποτέλεσμα τους δεν είναι το παν και δεν καθορίζουν την αξία των παιδιών. Βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν το άγχος, εμψυχώνοντας τα με ενθαρρυντικά λόγια και δείχνοντας τους εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουν.
Η πίεση των εξετάσεων προκαλεί πολλές φορές αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Γίνονται οξύθυμα, αντιδρούν με το παραμικρό ή ακόμα κλείνονται στον εαυτό τους. Στη δύσκολη αυτή φάση που περνούν, σεβαστείτε και αντέχετε τις ανάγκες τους. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί τους, χωρίς να τα πιέζετε ακόμα περισσότερο και παρακολουθείτε τα διακριτικά. Θέλουν να νιώθουν ότι τα αγαπάτε, τα προσέχετε και δεν αδιαφορείτε για την τύχη τους. Έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είστε διαθέσιμοι σε περίπτωση που σας χρειαστούν.
Όταν νιώσετε ότι τα παιδιά σας αρχίζουν να καταβάλλονται από το άγχος την ώρα του διαβάσματος τους, εκμυστηρευτείτε τους τις δικές σας εμπειρίες και μνήμες από τις δικές σας εξετάσεις σαν μαθητές. Ενώ με το πέρας των εξετάσεων, ασχέτως των αποτελεσμάτων, κάντε τους ένα δώρο ως ανταμοιβή της καλής τους προσπάθειας. Τονίστε τους ότι οι εξετάσεις είναι ένα μέρος της μαθητικής ζωής και δεν κρίνεται η αξία τους από αυτές.
Τελειώνοντας, ως γονείς, δεν κρίνεστε από τις επιδόσεις του παιδιού σας. Νοιαστείτε πάνω απ’ όλα για το παιδί και μετά για την επιτυχία του! Καλές επιτυχίες σε όλους τους μαθητές και να θυμάστε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι η σωστή προετοιμασία.