5 μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσετε στις κόρες σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 






Να μεγαλώνεις κορίτσια σημαίνει ότι η ζωή σου έχει πολύ τρυφερότητα, αρκετό ανταγωνισμό, μυριάδες δάκρυα, εισιτήριο διαρκείας στις αγκαλιές και τα χάδια, μικροσκοπικές φουστίτσες και και πολλές ανησυχίες. Η σχέση των κοριτσιών με την μαμά τους είναι σχέση ξεχωριστή και οι ευθύνες που βαραίνουν τις «κοριτσομαμάδες» (όπως και κάθε μαμά άλλωστε) πολλές. Ακολουθούν 5 χρυσές συμβουλές που κάθε μαμά πρέπει να δώσει στο κοριτσάκι της.

Αγάπα τον εαυτό σου πρώτα απ’ όλους

Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μία κοινωνία που η γυναίκα μαθαίνει από μικρή να φροντίζει και να περιποιείται τους άλλους, βάζοντας στην άκρη τις δικές της ανάγκες. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να αγαπήσεις αληθινά και βαθιά τους γύρω σου, είναι να αγαπήσεις πρώτα απ' όλα τον εαυτό σου!

Πρέπει να βασίζεσαι στις δυνάμεις σου, να βάζεις σε προτεραιότητα τις επιθυμίες σου και να φροντίζεις πρώτα και πάνω απ' όλους εσένα! Δεν είναι απλά ένα μάθημα που διδάσκεται με λόγια και σποραδικές συμβουλές - είναι τρόπος ζωής που, εμείς οι γονείς, οφείλουμε να στον εμφυσήσουμε από την πρώτη μέρα που θα έρθεις στον κόσμο. 

Το σώμα σου ανήκει μόνο σε σένα

Κόρη μου, το σώμα σου είναι δικό σου και κανείς εκτός από ‘σένα δεν έχει εξουσία πάνω του! Ποτέ μην επιτρέψεις, ποτέ μην δικαιολογήσεις, ποτέ μην ανεχτείς βία από οποιονδήποτε, όσο και αν τον αγαπάς. Μην επιτρέπουν σε ΚΑΝΕΝΑΝ να σε κακοποιεί, να σε παρενοχλεί ή να σε προσβάλει. 

Ειδικά μετά τις γυναικοκτονίες και τις κακοποιήσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα σεξιστικά σχόλια που πλέον μπορούμε να καταδικάσουμε χωρίς ενοχές, είναι χρέος μας να μάθουμε στις κόρες μας να προστατεύουν το σώμα τους και τον εαυτό τους. Η εποχή που ο άντρας είχε πάντα δίκιο και που η κοινωνία δικαιολογούσε παρόμοια εγκλήματα έχει περάσει ανεπιστρεπτί, χάρη στις γυναίκες που όρθωσαν το ανάστημά τους. 

Μην αφήνεις κανέναν να ορίζει την αξία σου

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα τις ικανότητες, τις ευαισθησίες, τις ηθικές αξίες και τις φιλοδοξίες σου. Εσύ ορίζεις τον εαυτό σου, εσύ και την αξία σου. Μην αφήνεις κανέναν να σε υποτιμά και να σε μειώνει - η αυτοπεποίθηση είναι ένα δώρο που κερδίζεται μέρα με τη μέρα και δεν πρέπει να επιτρέπεις σε κανέναν να την κλονίζει. 

Όταν πέφτεις να ξανασηκώνεσαι κι όταν πονάς να γιατρεύεις τις πληγές σου. Να είσαι ανεξάρτητη και να μην αφήσεις κανέναν να ορίζει τη ζωή σου. Μόνο εσύ ξέρεις ποια είσαι, τι θέλεις πραγματικά και πώς θα πετύχεις τους στόχους σου. 

Να είσαι ο εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι κάποια άλλη για να αρέσεις στους γύρω σου. Να παραμείνεις ο εαυτός σου και να έχεις πλάι σου ανθρώπους που σε αγαπάνε γι' αυτό που πραγματικά είσαι. Ειδικά σε μια εποχή που μας ορίζουν τα social media και οι δήθεν τέλειες περσόνες, μάθε να ξεχωρίζεις με το να είσαι αυθεντική!

Δεν χρειάζεται να κάνεις οικογένεια αν δεν θες, ούτε να απορρίψεις μια δουλειά επειδή δεν είναι «γυναικεία». Δεν χρειάζεται να ακολουθείς πάντα τη μόδα για να αρέσεις στους άλλους, ούτε να συμβιβαστείς σε μια ζωή που δεν σου αρέσει απλά και μόνο για να χωρέσεις σε ξεπερασμένα κοινωνικά στερεότυπα. Με λίγα λόγια, να είσαι αυτό που θες!

Να βάζεις πάντα τα όριά σου

Αν θέλεις κάτι, ζήτα το. Αν χρειάζεσαι κάτι, πες το. Αν είσαι θυμωμένη, δείξ’ το. Αν έχεις παράπονο, μοιράσου το. Μάθε να βάζεις τα όριά σου και μην επιτρέπεις σε κανέναν να τα παραβιάζει. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση είναι προσόντα που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή, όπου όσοι είναι κοντά σου θα ξέρουν πώς να σου φερθούν ώστε να μην σε πληγώνουν. 

Μάθε να διεκδικείς αυτά που θες και διώξε μακριά τους ανθρώπους που προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν, να σε εκμεταλλευτούν συναισθηματικά και να καταπατήσουν τους προσωπικούς, εσωτερικούς σου κανόνες. 

https://www.mama365.gr/

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)