8 σημάδια που δείχνουν πως ένα παιδί έχει πολύ άγχος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 






Δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί την εποχή της πανδημίας! Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά αντικατέστησαν τη σχολική ζωή με την τηλεκπαίδευση, το παιχνίδι στο πάρκο με το PlayStation και τις αγκαλιές των φίλων τους με ατέλειωτες βαρετές ώρες κλεισμένα σπίτι. Η ζωή ωστόσο επανέρχεται σιγά σιγά στις παλιές της συνήθειες, αλλά τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν ένα είδος ιδρυματισμού. Τα κινητά και τα Laptop έχουν μπει για τα καλά στη ζωή τους και συχνά διακρίνουμε στα μάτια τους αντί για ενθουσιασμό και περιέργεια, θλίψη και ανία.

Πολλές φορές, αν και παρατηρούμε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού μας, το βλέπουμε να γελάει και να παίζει με τους φίλους του χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα του μπορεί να νιώθει βαθιά θλίψη, έντονο θυμό ή αδικία. Πότε όμως πρέπει να ανησυχούμε; 

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Dr. Nadine Burke, υπάρχουν κάποια «ύπουλα» σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί μας ίσως βρίσκεται στην αρχή της κατάθλιψης ή χρειάζεται τη βοήθεια ψυχολόγου. 

Συμπεριφέρονται σαν μωρά

Τα παιδιά που είναι πολύ αγχωμένα με μία κατάσταση, συχνά παλιμπαιδίζουν. Πολλές φορές βλέπουμε ακόμα και έφηβους να συμπεριφέρονται σαν μωρά, μη μπορώντας να διαχειριστούν με την αναμενόμενη ωριμότητα τις υποχρεώσεις ή τα συναισθήματά τους. 

Έχουν συχνά πονοκέφαλο

Τα παιδιά που παρουσιάζουν συχνά πονοκεφάλους ή ημικρανίες, σημαίνει πως πονάνε συναισθηματικά. Η ψυχολογική πίεση που νιώθουν είναι τόσο έντονη που ξεσπά με πόνους στο κεφάλι. 

Είναι ευερέθιστα και απομονώνονται

Δεν είναι σπάνιο για τα παιδιά -και ειδικά τους εφήβους- να είναι ευρέθιστα, κυκλοθυμικά ή να απομονώνονται. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχουν πέσει θύματα bullying, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους ή δεν βρίσκουν σημείο σύνδεσης με τους γονείς τους. Η θλίψη και η μοναξιά δεν είναι καλά σημάδια και μας προειδοποιούν πως κάτι συμβαίνει. 

Δεν κοιμούνται σωστά

Ο Dr. Nadine Burke επισημαίνει πως τα παιδιά που νιώθουν στρεσαρισμένα, θυμωμένα ή θλιμμένα δυσκολεύονται να κοιμηθούν στην ώρα τους. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει το άγχος και τη νευρικότητά τους. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που ίσως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού για να λυθεί. 

Χτυπούν, δαγκώνουν και φτύνουν

Η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών είναι ένα από τα πιο βασικά σημάδια που υποδηλώνουν στους γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως, πίσω από τον θυμό κρύβεται βαθιά θλίψη. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως ακόμα και στους ενήλικες, η κατάθλιψη προκαλεί βίαιες συμπεριφορές. 

Μιλούν όταν δεν το περιμένεις 

Έτσι περιγράφει η παιδοψυχολόγος Jen Hartstein τα παιδιά που, όταν δεν το περιμένεις ή όταν πρέπει να τους δώσεις μια οδηγία, σε αγνοούν και αρχίζουν να μιλούν για τελείως άσχετα θέματα. «Είναι ένα σημάδι πως θέλουν να πουν κάτι αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε γιατρός. Γενικά, οι γονείς πρέπει να ακούνε περισσότερο και να μιλούν λιγότερο».

Παρουσιάζουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες

Μία ακόμα ένδειξη πως κάτι σοβαρό απασχολεί το παιδί είναι οι αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες. Μπορεί να τρώει λιγότερο από το συνηθισμένα, αλλά ενδέχεται να καταναλώνει και περισσότερο φαγητό ή γλυκά. 

Δεν είναι χαρούμενα

Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας δεν έχει όρεξη για παιχνίδι, δεν μιλάει πολύ ή λέει όχι στα γλυκά, ίσως κάτι δεν πάει καλά. Ο Dr. Nadine Burke λέει χαρακτηριστικά πως «όταν ένα παιδί λέει όχι στα γλυκά, είτε δεν πεινάει καθόλου, είτε δεν είναι χαρούμενο».

Πηγή: today.com

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)