Κέα: το πιο προσιτό νησί των Κυκλάδων για φθηνές και ποιοτικές διακοπές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Κυκλαδονήσι με διψήφιο αριθμό εξαιρετικών παραλιών στη μία ώρα απόσταση από την Αττική; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά δεν είναι καθόλου ευφάνταστο. Διότι τέτοια ακριβώς είναι η περίπτωση της Κέας (ή Τζιάς), που σε πείσμα της φήμης του ως «νησί του Σαββατοκύριακου» έχει πολύ περισσότερα πράγματα να κάνεις και να δεις απ’ όσα επαρκούν σε 48 ώρες διαμονής.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η Κέα είναι Κυκλαδονήσι (και μάλιστα το έκτο σε μέγεθος του συμπλέγματος), ενώ διαθέτει πληθώρα επιλογών σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά, που διασφαλίζουν την αίσθηση της αυθεντικής νησιώτικης αύρας.

13,20€ εισιτήριο, top παραλίες, απόλυτη ξεκούραση: Το πιο προσιτό κυκλαδονήσι για φθηνές διακοπές πολλών αστέρων (Pics)

Η χώρα, Ιουλίδα, είναι αμφιθεατρικά δομημένη στις πλαγιές τριών λόφων και προσφέρει εξαιρετική θέα στο Αιγαίο. Πρόκειται για έναν παραμυθένιο οικισμό, γεμάτο σφιχταγκαλιασμένα παραδοσιακά λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, αλλά και μεταγενέστερα χρωματιστά, στενά λιθόστρωτα σοκάκια με λευκά πλατύσκαλα, πολυάριθμα εκκλησάκια και διάσπαρτα γραφικά μαγαζάκια. Και όλα αυτά σε απόσταση μίας ώρας από το Λαύριο και στην τιμή των 13,20€ κατ’ άτομο.

13,20€ εισιτήριο, top παραλίες, απόλυτη ξεκούραση: Το πιο προσιτό κυκλαδονήσι για φθηνές διακοπές πολλών αστέρων (Pics)

Η Κέα διαθέτει άλλους τέσσερις οικισμούς όπου επικεντρώνεται η τουριστική ζωή του νησιού: τον Κούνδουρο, τον Οτζιά, το Βουρκάρι και τις Ποίσσες. Ανάμεσά τους υπάρχουν μικρότερα γραφικά χωριά με λιγότερη τουριστική κίνηση, όπως η Κάτω Μεριά.

Στο νησί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, αλλά και ένα δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., που το κατατάσσει ως ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». Έχουν επιλεγεί 12 διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια. Η περιήγηση στα -κατά κύριο λόγο- λιθόστρωτα μονοπάτια είναι συναρπαστική, καθώς η διέλευση περιλαμβάνει δάση με βελανιδιές και έντονη βλάστηση με βότανα, αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα, παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές, και ασπρισμένα, γραφικά ξωκλήσια, που συνήθως καταλήγουν σε μικρούς γραφικούς όρμους και υπέροχες παραλίες.

13,20€ εισιτήριο, top παραλίες, απόλυτη ξεκούραση: Το πιο προσιτό κυκλαδονήσι για φθηνές διακοπές πολλών αστέρων (Pics)

Τρεις από τις παραλίες δεν έχουν πραγματικά να ζηλέψουν τίποτα από τις κορυφαίες του… είδους στο Αιγαίο, αλλά επειδή γούστα είναι αυτά το Top-3 θα διαφέρει από επισκέπτη σε επισκέπτη, καθώς οι επιλογές υπερβαίνουν τις προσδοκίες σε σχέση με το μέγεθος του νησιού. Τα Ξύλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Κέα, σε ένα όμορφο κόλπο με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά. Η παραλία καλύπτεται με χρυσή άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ τα νερά είναι καταγάλανα και σχετικά βαθιά.

13,20€ εισιτήριο, top παραλίες, απόλυτη ξεκούραση: Το πιο προσιτό κυκλαδονήσι για φθηνές διακοπές πολλών αστέρων (Pics)

Το Γιαλισκάρι

Το Γιαλισκάρι είναι ένας μικρός κόλπος με χρυσή αμμουδιά, που στην πλάτη του υπάρχει ένα μικρό αλσύλλιο με πανύψηλα αλμυρίκια και ευκάλυπτους. Απαιτείται βέβαια πεζοπορία σε χωματόδρομο, όπως και σε μια άλλη παρθένα παραλία, ίσως την πιο… εξωτική του νησιού. Το τοπίο στη Συκαμιά είναι ιδιαίτερο, σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο βράχους, στη μέση έχει αλμυρίκια και η ψιλή λευκή άμμος προσδίδει τιρκουάζ χρώμα στα νερά.


Εξαιρετική είναι και η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, στον ομώνυμο οικισμό της Οτζιάς. Έχει σχήμα κυκλικό και συνδέεται με τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού. Είναι ρηχή, αμμουδερή με πεντακάθαρα νερά και προστατεύεται από τον άνεμο όλες τις εποχές.

Στις Κυκλάδες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρχει δίπλα στο λιμάνι παραλία με πεντακάθαρα νερά. Αυτό συμβαίνει και στην Κέα. Στο φυσικό κόλπο της Κορησσίας που βρίσκεται το λιμάνι και ο ομώνυμος οικισμός (που ονομάζεται και Λιβάδι), υπάρχει μια τεράστια αμμώδης παραλία με εξαιρετικά διαυγή νερά.

13,20€ εισιτήριο, top παραλίες, απόλυτη ξεκούραση: Το πιο προσιτό κυκλαδονήσι για φθηνές διακοπές πολλών αστέρων (Pics)

Ο κόλπος της Οτζιάς

Εξαιρετικά δημοφιλής είναι και η παραλία στον οικισμό Ποίσσες, που βρίσκεται στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες και περιβόλια, που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά.

Άλλες γνωστές παραλίες είναι ο Κούνδουρος, το Σπαθί, το Βουρκάκι, το Καμπί και το Κουνδουράκι. Πέραν από αυτές που έχεις μες τα πόδια σου και τις δυσπρόσιτες, υπάρχουν βέβαια και άλλες απομονωμένες – κρυμμένα διαμαντάκια που προκαλούν τον επισκέπτη να τις εξερευνήσει.

Όπως πιθανόν ήδη να γνωρίζετε, στην Τζια δεν θα σας λείψουν ούτε οι ατμοσφαιρικές καλοκαιρινές βραδιές, ούτε οι επιλογές σε γαστρονομία και διασκέδαση. Κυρίως όμως θα σας γεμίσει η αίσθηση της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος, χωρίς… σκόντο στις αξιώσεις μιας γνήσιας νησιώτικης εμπειρίας.

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)