Ο μπάρμπα Νίκος κι ο κυρ Θεολόγος ήταν τα δυο κεμπαπτσίδικα στη Νίκαια, εκεί κάπου στα βάθη της 10ετίας του ’60. Οι δυο τους συναγωνίζονταν για το ποιος θα φτιάξει την πιο νόστιμη σάλτσα, που θα έλουζε τα κρέατα, τα κρεμμύδια, την ντομάτα και την ζεστή πίτα και που θα έκανε το «κεμπάπ» τους να ξεχωρίσει. Εκεί στη Νίκαια, σ’ έναν από τους τόπους των προσφύγων κεμπάπ έλεγαν τα τυλιχτά με ό,τι είχαν μέσα και σουβλάκια τα καλαμάκια. Εκατό μέτρα χώριζαν τον μπάρμπα Νίκο από τις ψησταριές του κυρ Θεολόγου. Μαγαζιά δεν τα ‘λεγες.
Το «θαλάμι», τους ταίριαζε καλύτερα! Ισα που χωρούσαν μέσα ο έμπειρος ψήστης που ήταν και τυλιχτής και ταμίας και απ’ όλα. Κι απ’ έξω, ουρές σέρνονταν οι πελάτες για να φτάσουν μπρος από το μικρό παραθύρι, να γεμίσουν τις ανάσες τους μυρωδιά από ψημένο κρέας στο κάρβουνο, να δουν τις μαγικές κινήσεις του «σεφ» και να πιάσουν τέλος ευλαβικά το τυλιχτό, να πληρώσουν μιάμιση δραχμή και να φύγουν αδημονώντας για τη στιγμή που θα γευτούν το θεϊκό κατασκεύασμα. Από τότε κάηκαν χρόνια πολλά, σαν τα καρβουνά και μαζί τους κάηκε και η αυθεντικότητα, όμως η νοσταλγία αντρειεύει κι αναζωπυρώνει τα πάθη που ξυπνούν οι γεύσεις οι παλιές, οι γνήσιες…
Τέτοιες γεύσεις παλιές, αυθεντικές, που ξεπηδούν από μαγαζιά – θαλάμια και προκαλούν ηφαιστειακές εκρήξεις στους γευστικούς κάλυκες αναζητούμε και παρουσιάζουμε. Μικρά σουβλατζίδικα, γνήσια, με προϊόντα χειροποίητα δουλεμένα με μεράκι και συναίσθημα κι όχι «πλαστικά» προκατασκευασμένα, βιομηχανικά κι απρόσωπα. Όλα είναι από τη Νότια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ξεχωριστή γευσιγνωστική περίπτωση η οποία θα αναλυθεί σε ξεχωριστό αφιέρωμα.
ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ (ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ)
Δεν αρχίζουμε από Αθήνα, αλλά από Πάνω Κουφονήσι! Καλοκαίρι και το Αιγαίο κοσμομαγνήτης. «Στη Στροφή», ονομάζεται το μαγαζάκι που προσφέρει σουβλάκια άλλης εποχής και άλλης γεύσης! Θα περιμένεις πολύ μέχρι να φθάσεις κάτω από το παραθύρι, όπου θα παραγγείλεις. Μετά συνεχίζεις στο σοκάκι. Αν βρεις καρέκλα και τραπεζάκι καλώς, αν όχι, όρθιος! Το κεμπάπ σε απογειώνει και το καλαμάκι το ίδιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κάποιοι πάνε Κουφονήσι μόνο για να γευτούν σουβλάκι «Στη Στροφή»! Να πούμε το καλύτερο των Κυκλάδων; Μικρός ο τίτλος του…
Στη Στροφή. Πάνω Κουφονήσι τηλ.: 22850 74509
Ο ΚΩΣΤΑΣ
Τον Κώστα τον γνώρισα παιδάκι σαν πέρναγα με τη μητέρα μου από την οδό Αδριανού. Ο Κώστας έχει παραδώσει την σκυτάλη, από καιρό, στον εγγονό που πήρε το όνομά του και την τέχνη του. Σουβλάκι απλό, δίχως τζατζίκι που «αλλοιώνει τη γεύση», αλλά με ντομάτα και μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι κόκκινο. Έργο τέχνης! Ο εγγονός Κώστας από μια πάροδο της οδού Μητροπόλεως, τιμά τη μνήμη του παππού του και συνεχίζει να γράφει ιστορία!
Κώστας. Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ.: 2103228502
Ο ΕΛΒΙΣ
Ροκ καταστάσεις και καλαμάκια που σου θυμίζουν δογματικά, πως το απλό είναι και το ωραίο! Ο Έλβις, ο θρύλος, σε κοιτάζει από το ψυγείο στο στόμα και του τρέχουνε τα σάλια. Στη μπάρα χωράνε όλες οι κουλτούρες με βασικό θέμα κουβέντας το καλαμάκι κοτόπουλο ή το και το θεϊκό κεμπάπ. Τρως και σιγοτραγουδάς: It's now or never, come hold me tight… να μην φάω όλο το μαγαζί.
Έλβις. Πλαταιών & Λεωνιδίου, Κεραμεικός, 21034555836
ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Η πινακίδα γράφει: «Σουβλάκι Πιροσκί». Ανάμεσα στον κόσμο, την καπνιά και τα αρώματα που σου ενεργοποιούν τους σιελογόνους αδένες, διακρίνεις δυο κάθιδρες συμπαθητικές κυρίες να ψήνουν, να τυλίγουν και να εξυπηρετούν πελάτες. Είναι οι «Ρωσίδες» που όμως ήρθαν από το Καζαχστάν έχοντας ελληνική καταγωγή. Παλιά συνταγή για τη σάλτσα που ντύνει τα κρέατα τα ψημένα με μεράκι, πίττες ολόφρεσκες αγκαλιάζουν τα χοντροκομμένα χοιρινά κομμάτια ή το μπιφτέκι και δημιουργούν την απόλυτη γεύση! Δίπλα από την ψησταριά, σε μια γυάλινη βιτρίνα, αν δεις πιροσκί να έχουν ξεχαστεί, μην διστάσεις παρ’ τα όλα! Δεν τα βρίσκεις εύκολα. Κι αν ξεφύγεις και μια βραδιά; Ε, από Δευτέρα δίαιτα…
Σουβλάκι-Πιροσκί (οι Ρωσίδες). Αναγνωσταρά & Γρυπάρη, Καλλιθέα (δεν έχει τηλέφωνο!)
ΤΖΑΤΖΙΚΟΚΙΝΗΣΗ
Με το που μπαίνεις, αν χωρέσεις, καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με παναθηναϊκή οικογένεια… Στον τοίχο και πάνω από την ψησταριά και όπου υπάρχει χώρος ομάδες – αφίσες του Τριφυλλιού και διάσημοι ποδοσφαιριστές του. Και μπρος από αυτούς ο Γιώργος, ο άνθρωπος που έστησε το μαγαζί με βάση το τζατζίκι! Μπιφτέκι και χοιρινό σουβλάκι χειροποίητα που βυθίζονται σε μια γεμάτη κουταλιά τζατζίκι και γίνεται της τζατζικοκίνησης… Ο Γιώργος θυμάται περασμένα «πράσινα» μεγαλεία, τα διηγείται κι αν κλάψει θα ‘ναι από το κρεμμύδι κι όχι από την τωρινή παρακμή της ομάδας του!
Τζατζικοκίνηση. Πηνελόπης Δέλτα 8 Αμπελόκηποι - Ελληνορώσων 2106744801, 6980605201.
ΤΟΜΑΣ
Ο Δημήτρης, ένας φίλος αστυνόμος παροπλισμένος πια, ένα βράδυ είπε δυο μαγικές κουβέντες: «Κουράστηκα να γεύομαι τα ίδια και τα ίδια. Πάω στου Τόμας να αναληφθώ στους ουρανούς της απόλαυσης.» Τότε άκουσα πρώτη φορά για το μαγαζάκι στο Νέο Κόσμο. Αρμένης ο Τόμας, γνωρίζει από κεμπάπ και το αποδείχνει! Πειραγμένες γεύσεις, που πατάνε γερά στην παράδοση και που θέλεις να τις δοκιμάσεις ΟΛΕΣ! Και τις δοκιμάζεις και δεν κοιμάσαι το βράδυ όχι γιατί βάρυνες, αλλά από τύψεις γιατί δεν έφαγες περισσότερο… Λαχματζούν, πίτες Καισαρείας, κεμπάπ κοτόπουλο και κεμπάπ που όλα έχουν μυρουδιά Ανατολής. Κι ο Θεός βοηθός…
Τόμας. Μήτρου Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, 210 9015981
Ο ΚΑΥΤΕΡΟΣ
Οι «Χαλαντριώτες» τον γνωρίζουν καλά και τον επισκέπτονται συχνά. Ο Καυτερός ή θα σε «κρατήσει» ή θα σε «διώξει». Κεμπάπ, καλαμάκι κοτόπουλο, τίμιες γέυσεις και τίμιες τιμές… Περιβάλλον απλό «παράγκας», αλλά αυθεντικότητα και όχι δηθενιά. Μπορεί να αργεί το «παιδί», αλλά σαν έρθει σε αποζημιώνει.
Καυτερός. Αγρινίου 5 Χαλάνδρι, τηλ. 21 0684 6366
Ο ΤΖΙΜΗΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
Οι Αγιοι Απόστολοι απ’ τον Θεό κρατιούνται κάθε μέρα, για να μην βγουν από την εκκλησιά και να πεταχτούν, απέναντι, στον Τζίμη για ένα σουβλάκι… Παράδοση και Ιστορία στο κέντρο της Καλαμάτας. Σουβλατζίδικο από τα παλιά στην Καλαμάτα, που συνεχίζει να τιμά τη συνταγή χρόνων. Χοιρινό ή κοτόπουλο, γύρο και κεμπάπ σε κάνουν να αναφωνείς: Άγιοι Απόστολοι, τι έφαγα πάλι;
Ο Τζίμης: Πλατεία Αγ.Αποστόλων (Ιστορικό Κέντρο) τηλ: 27210 23999.